Republika Nauru smjestila se u Mikroneziji u zapadnom dijelu Tihog oceana. Riječ je o koraljnom atolu koji se nalazi na vrhu podvodnog ugaslog vulkana, a koji se prostire na 21 četvornom kilometru. Za usporedbu, površina našeg otoka Vira iznosi 22 četvorna kilometra.

Ne čudi stoga što Nauru proglašavaju trećom najmanjom državom na svijetu (iza Vatikana i Monaka) i najmanjom svjetskom republikom. Iako Yarun nazivaju njezinim glavnim gradom, riječ je o glavnom okrugu. Ne samo da nema glavnog grada, Nauru uopće nema gradova.

Otok je bogat fosfatima, pa je glavna gospodarska aktivnost u 20. stoljeću bilo vađenje i izvoz tog dobra. Zbog intenzivnog rudarenja čak je 80 posto površine otoka potpuno uništeno, a panoramom dominiraju vapnenačke izbočine. Nauru iz zraka Nauru iz zraka (Foto: Profimedia.hr)
U tom procesu uništene su i brojne biljne vrste, pa se ovdje mogu vidjeti tek kokosove palme, smokve i hibiskusi. Od životinja su na kopnu prisutni tek kukci i morske ptice. Oko 10 tisuća stanovnika živi u priobalnoj nizini na zapadnoj i južnoj strani otoka.

Nauru ima lijepe plaže, zanimljivo podmorje i tropske temperature, no turistička je infrastruktura gotovo nepostojeća. Lokalno stanovništvo ne uzgaja čak ni svoju hranu, a većina se namirnica doprema iz Australije.

Otoci toliko savršeni da bi trebali postojati samo u snovima Fidži - 3 Fidži - 1 Fidži - 4 +3 Fidži - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju