• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Skrivena gozba u prirodi: Kad Papuk zamiriše na proljetni ručak

Snježni su prizori i borove iglice zamijenjeni bakinim ručno heklanim tabletićima i čipkom, a na stolu je osvanulo divno livadsko cvijeće...

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 30.05.2018 13:43 komentari
viber Created with Sketch.
Maxyama - 19
Maxyama - 19 (Foto:Sanja Andraković i Tomislav Šilovinac)

Galerija Maxyama - 19 15 Maxyama - 18 15 Maxyama - 17 15 Maxyama - 16 15

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna

Sigurno ste kao mali, ali i kao malo veći, čuli za Maju u avionu, Maju u školi, Maju u cirkusu, Maju kod tete Lucije, Maju u raznim situacijama. A jeste li čuli za Maju u šumi?


Kako se mijenjaju sezone, tako se mijenja i jelovnik koji Slavonka Maja Božičanin, zaljubljenica u kuhanje, prirodu i život u svom izvornom obliku, predstavlja svojim gostima i pomno planira zalogaje koje kuha i poslužuje u šumi u blizini obiteljske vikendice na obroncima Papuka. Ove su zime sretnici koji su ugrabili mjesto na Majinom snježnom ručku uživali u slasnim i bogatim jelima (ali i kuhanoj rakiji) koja griju i dušu, i tijelo te fantastičnoj atmosferi, iako je vani temperatura bila u popriličnom minusu, a kako se snijeg topio i priroda krenula s buđenjem i pupanjem, tako je Maja krenula s planiranjem svoje proljetne šumske gastro priče.

Maja Maja (Foto: Sanja Andraković i Tomislav Šilovinac)


Što je donijelo proljeće?


Snježni su prizori i borove iglice zamijenjeni bakinim ručno heklanim tabletićima i čipkom, a na stolu je osvanulo divno livadsko cvijeće, iako se Maja nadala mirisnim đurđicama koje su ipak ocvale dok je ona sa svojim loncima i tanjurima stigla u šumu.

Maxyama - 3 Maxyama - 3 (Foto: Sanja Andraković i Tomislav Šilovinac)


A što se našlo u tanjurima? Pravo proljeće! Bogata i aromatična salata od matovilca, korijena srijemuša, klica i dimljenog šarana, a potom je uslijedila divna juha od mladog graška i svježe mirisne metvice. Kakvo bi to bilo proljeće bez šparoga i mladog luka? Baš nikakvo! Zato se Maja pobrinula da ima i šparoga, i mladog luka. Ali nije nedostajalo ni pljeskavica, i to od vepra i slanine pa i svakome po jedno jaje na oko.


Hoće li biti dovoljno drva?


Maja sva jela kuha na drva, iako je to duži i teži put, kako sama govori. „Janjetina se kuha, a ja opsesivno kompulzivno masakriram šogora jer patim od manične panike nedostatka drva, on kulerski lagano, spušta moj šiz na zemlju.“ – priča Maja.

Maxyama - 2 Maxyama - 2 (Foto: Sanja Andraković i Tomislav Šilovinac)


Da, glavno jelo je čekalo na janjetinu, mariniranu inćunima, češnjakom, ružmarinom i metvicom te maslinovim uljem. A ovako mediteranski oplemenjena janjetina se jako voli s bobom pa je Maja dodala i svježeg dalmatinskog boba, i bijelog graha (da ne pofali), i sve to servirala s divljim špinatom. I na kraju, bakin biskvit s domaćim jagodama i šlagom. Cijeli je ručak bio praćen zadovoljnim mljackanjem, smijehom i vinima. Bilo je tu i domaće rakije, taman posla da ne bude u Slavoniji, te paštete od pečenog smuđa, amura, tolstolobika i štuke s povrćem. Kako ovo fantastično zvuči?

Maxyama - 15 Maxyama - 15 (Foto: Sanja Andraković i Tomislav Šilovinac)


Kako sve to znam? Šapunula mi je ptičica s Majine pregače (koju je ručno izvezla Majina sestra) jer nisam bila u prilici prisustvovati ovom ručku, no obećala sam joj se za sljedeći. Neki ljetni ili jesenski. Ne želim ih propustiti. Nadam se ni vi. Zato kliknite na Majin blog maXYama, pogledajte još jednom sve prekrasne fotografije koje su snimili Majini vjerni suradnici, osječki fotograf Tomislav Šilovinac i Sanja Andraković, i čekajte zajedno sa mnom objavu za neki novi Majin ručak u šumi. Tako mi se ide u šumu, dosta sam bila u avionu. I u školi. A bogami i u cirkusu.
 

  • #dogadanja
  • #sandra rončević
  • #maxyama
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
SKRIVENA SUDBINA
Završeno snimanje još jedne serije – emotivan oproštaj ekipe
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Kanata
10. Kanata

Na Rabu jubilarnom feštom "zatvorili" turističku sezonu

Nakon napete gastronomske „borbe“, pobjeda je pripala Mariju Badurini iz ŠRK Dolin i njegovoj partnerici u timu, Sandri Rončević, autorici bloga O slanom & slatkom i suradnici Punkufera...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kanata Aktualno
    10. Kanata

    Na Rabu jubilarnom feštom "zatvorili" turističku sezonu

  • Nacionalni park Brijuni Putovanja
    Pokrovitelj Mastercard

    "Izlet koji ću si pokloniti za rođendan!": Tri dana nevjerojatne avanturističke i gastronomske avanture na Brijunima

  • Pizza fritta Hrana i piće
    Pokrovitelj Tognana

    Preporuka O slanom i slatkom: Pizza fritta s dvama nadjevima od kojih se ne možemo odlučiti koji nam je bolji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close