Preporuke Sandre Rončević, koja stoji iza dragog nam proofila @oslanomislatkom na Instagramu, ne odbijaju se te se isprobavaju, naravno, prvom prilikom. Ovoga puta preporučuje nam pizzu frittu, koja nam je došla vruća i slasna sa samog ugrijanog juga Italije, i to s dvama nadjevima – jednim klasičnim za takvu vrstu pizze i jednim s rajčicom.
Da je pizza simbol Napulja, to znaju apsolutno svi, ali da posebno mjesto u gurmanskoj priči juga zauzima upravo pizza fritta znaju uglavnom oni koji su, lutajući napuljskim ulicama s vrućom pizzom u ruci, guštali u njenim čarima.
Radi se poput pizze calzone, ali se za razliku od krušne peći ili pećnice prži u dubokom ulju i pomalo podsjeća na langoš – još jednu uličnu zvijezdu naših susjeda, ali onih sa sjevera.
Prije prženja tradicionalno se puni trima vrstama sira; ricottom, mozzarelom i parmezanom te salamom Napoli, a umak od rajčice poslužuje se sa strane, za umakanje. Naravno, postoji mnogo varijacija – od klasičnih do modernih punjenja poput šunke i gljiva ili povrća, a naša draga food blogerica isprobala je i ''pizza punjenje'' koje svi dobro poznajemo, s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom.
Sandri je u pripremi tog jela pomoglo Tognana posuđe, odnosno njihov lonac za prženje s praktičnom mrežicom s pomoću koje pizze fritte lako izvadimo iz masnoće i dobro ih ocijedimo prije stavljanja na papirnati ubrus.
''Ako dosad niste probali 'pizzu frittu' – vrijeme je!'' poziva nas sve na akciju Sandra i u videu otkriva svog favorita.
RECEPT – Pizza fritta
Sastojci (za 6 komada):
Tijesto:
- 500 g brašna tip 00
- 300 g mlake vode
- 1 žlica maslinova ulja
- 10 g soli
- 20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca
- žličica šećera
Nadjev od sira:
- 250 g ricotte
- 125 g dobro ocijeđene mozzarelle ili fior di latte
- 100 g salame Napoli (ili u tom tipu, nikako pikantne)
- 25 g ribanog parmezana
- malo soli i papra
– nasjeckajte mozzarellu i salamu, dodajte ricotti, dodajte parmezan, sol i papar te dobro izmiješajte
Nadjev od rajčice:
- 400 g konzervirane oguljene rajčice, najbolje San Marzano (ono što mi zovemo pelati)
- žlica maslinova ulja
- žličica soli
- žličica origana
- mozzarella / fior di latte
- svježi bosiljak
– rajčicu dobro izgnječite rukama i začinite navedenim začinima
I dodatno:
- 2 l suncokretovog ulja za prženje
Priprema:
- Kvasac aktivirajte s pomoću šećera, brašna i malo mlake vode, dodajte ga prosijanom brašnu koje ste posolili, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, oblikujte kuglu, premažite maslinovim uljem, stavite u zdjelu, pokrijte i dižite najmanje sat vremena.
- Potom uzdiglo tijesto kratko premijesite, podijelite na 6 jednakih dijelova, svaki težine oko 150 g i pažljivo izbulirajte (vrtite u kuglicu dlanom pritiskajući o podlogu), pustite odmoriti barem 10 minuta.
- Razvaljajte u krug promjera 20 cm, nadjenite polovicu tijesta pripremljenim nadjevom, preklopite u polumjesec pa rubove dobro utisnite i spojite kako nadjev tijekom prženja ne bi curio van.
- Zagrijte ulje na 180 – 185 °C pa ubacite pizzu i pržite 4 – 5 min uz povremeno okretanje, sve do lijepe zlatne boje. Pržene pizze stavite na pladanj prekriven papirnatim ubrusom kako bi upio višak masnoće.
- Kratko prohladite i poslužite.