U gradu Rabu se povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma održala jubilarna, 10. Kanata koja je privukla veliku pažnju posjetitelja. Riječ je o već tradicionalnoj fešti koja uključuje natjecanje u pripremanju brudeta u kotliću u organizaciji Grada Raba i Turističke zajednice grada Raba.


Dobre vremenske prilike, čak sedam natjecateljskih timova i odličan ocjenjivački žiri obilježili su ovogodišnje kulinarsko natjecanje za „Naj brunčić“. Na Trgu Sv. Kristofora u nedjelju se okupilo sedam predstavnika rapskih udruga i klubova koji su se svojim kulinarskim umijećima borili za titulu najboljeg brudeta - Udruga Komin Barbat, ŠRD Tunera Supetarska Draga, ŠRK Dolin, Udruga veterana Domovinskog rata Rab, Udruga Mocira, DŠR Kampor, dok se natjecanju po prvi put pridružila i Udruga Rapskih samostreličara.


A ova, deseta po redu, Kanata bila je posebna. Timovima udruga i klubova pridružili su se predstavnici medija, koji su ovoj lijepoj gastro priči dali svoj doprinos. Nakon napete gastronomske „borbe“, pobjeda je pripala Mariju Badurini iz ŠRK Dolin i njegovoj partnerici u timu, Sandri Rončević, autorici bloga O slanom & slatkom i suradnici Punkufera.

Pobjednički par Pobjednički par (Foto: PR)


„Kanata je bila odlična, bilo je puno navijača tako da je atmosfera bila sjajna. Svaki natjecatelj je dao sve od sebe i nadao se pobjedi, ali ja sam, nakon što sam probala svaki od napravljenih brudeta, znala da smo mi skuhali Naj brunčić. Presudile su nijanse, srećom, imali smo tajni sastojak kojeg ne smijem otkriti. Partner je bio samouvjeren i znao je što radi, a sve to naposljetku prepoznao je stručni žiri. Presretni smo“, istaknula je Sandra Rončević nakon natjecanja.


Tročlani stručni žiri činila su tri rapska kuhara. Zdravko Šajbić, šef kuhinje u turističkom naselju San Marino Sunny Resort by Valamar, Andrija Kordić, nekadašnji dugogodišnji djelatnik Imperiala Rab i Toni Šćerbe, šef kuhinje u restoranu Veritas u sklopu Valamar Collection Imperial Hotela. Svi sudionici Kanate dobili su priznanje i medalje za sudjelovanje koje im je uručila direktorica Turističke zajednice grada Raba.


„Kada na Rabu želite reći da je posao gotov, kažete kanata, tako mi već tradicionalno ovom feštom ispraćamo turističku sezonu i zajedno s građanima i gostima, kojih na Rabu još uvijek ima mnogo, obilježavamo Svjetski dan turizma. Iza nas je vrlo dobra turistička sezona, ali tu naš posao ne staje. Očekuje nas priprema drugih zanimljivih događaja, poput najljepšeg otočkog adventa u Hrvatskoj“, izjavila je Ivana Matušan, direktorica TZG-a Rab.

 

Za goste koji su željno iščekivali pobjednika „Naj brunčića“, djelatnici kompanije Imperial Rab managed by Valamar pripremali su broje rapske specijalitete. Na meniju su se tako našla tradicionalna jela, rapsko sočivo, salata od hobotnice, domaći pršut i sir te mnogi drugi. Kanata je tako na dostojan način obilježila Svjetski dan turizma i kraj špice sezone na Rabu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju