Članovi kulturno-umjetničke udruge "Uzgon" Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar kako bi samofinancirali jedan svoj projekt, "Toward Europe", osmislili su iznimno zanimljiv suvenir, koji predstavlja rijedak predmet pa ga je blago imati. Više o jedinstvenom projektu za Punkfuer ispričao je Hrvoje Cokarić.
 

O čemu je riječ?

Na čitavom području Dalmacije trenutno je registrirano manje od 500 magaraca, a za ilustraciju, samo na užem splitskom području, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća bilo je više od 1500 predstavnika te vrste. Današnja realnost je jako tužna. Na užem splitskom području (uključujući sve srednje dalmatinske otoke) broj populacije je manji od 100.

Pozlaćeno magareće govno Pozlaćeno magareće govno (Foto: Darko Škrobonja)

Magareće govno, tom činjenicom postaje rijedak artefakt, a pozlaćeno magareće govno ima potencijal da postane jedna od rijetkih valuta koje u današnjem svijetu može imati realni socijalni učinak.

U sklopu projekta "Toward Europe" skupina umjetnika i znanstvenika pokušava primorsko-dinarskom magarcu pronaći novu svrhu i time ga spasiti od izumiranja. Od svog začetka projekt se razvija u suradnji s Prirodoslovnim muzejom u Splitu te više lokalnih udruga.

Postoje dvije verzije suvenira, obični i pozlaćeni, reci nam malo više o tome.

Prva verzija (koja je još u prodaji) koštala je 3 eura i nije pozlaćena, ali ima deklaraciju i logotip Hrvatske turističke zajednice. Više od 90 posto prodanih primjeraka otišlo je u ruke domaćih kupaca. Svi kupci pozitivno reagiraju na činjenicu da je naš produkt dio šireg plana za revalorizaciju primorsko-dinarskog magarca, kao jednog od kulturnih stupova naše nacije.

Dalmatinski tovar Dalmatinski tovar (Foto: Darko Škrobonja)

Naš "produkt", osim suvenira, ima još dvije bitne konotacije. Jedna od njih je da će uskoro postati kriptovaluta, odnosno da ćemo realizirati blockchain algoritam, koji će po određenim parametrima biti vezan na jednu jedinku magarca kao proizvođača valute čiji će se algoritam vezati na unos hranjivih namirnica te njihovu korelaciju sa spektogramskom analizom izmeta.

Ovlašteni prodavači ove valute bit će splitski beskućnici i siromašni umjetnici, a njihov status bit će verificiran od strane stada "sivih" (koje se trenutno sastoji od 8 magaraca, 22 umjetnika i 9 znanstvenika).

Druga je konotacija da suvenir služi kao vaučer s kojim njegov vlasnik može ostvariti razne beneficije koje im stado “sivih" može omogućiti.

Usluge koje trgovanjem vaučerom mogu pribaviti imaju široku paletu, od jednostavnih trgovinskih odnosa gdje se zlatno govno može zamijeniti za nekoliko odjevnih predmeta s logotipom kampanje ili turistički izlet u prirodu s magarcima, do kompleksnijih usluga koje uključuju produkciju multimedijalnih umjetničkih projekata uz pomoć obnovljivih izvora energije ili realizaciju edukacijskih i marketinških kampanji vezanih uz ekološku ili umjetničku tematiku.

Kako "radite" suvenir?

Naravno da nećemo ovom prilikom otkriti čitav tehnološki postupak proizvodnje našeg produkta, ali skrenut ćemo pažnju na nekoliko detalja koje morate znati kako biste krenuli u proizvodnju.

1. Morate imati magarca. Morate ga tretirati kao sebi jednakog, morate ga dobro hraniti i omogućiti mu dovoljno velik prostor da ne gazi većinu dana po svome izmetu.

2. Morate osobno izabrati kompaktni izmet, osušiti ga u dubokom hladu i preparati ga prije nanošenja pozlate. Pozlata se nanosi uz recitiranje dobre poezije ili proze.

3. U sustavu proizvodnje i distribucije trebaju se izbjegavati dominantne novčarsko-bankarske prakse te se treba pribjegavati plemenskom ustroju razmjene dobara, gdje filozofsko-etička vrijednost valute nadmašuje njezinu materijalnu vrijednost.

4. Bakar nikad neće biti zlato.

Hrvoje Cokarić Hrvoje Cokarić (Foto: Darko Škrobonja)

Koja je cijena pozlaćenog magarećeg govna?

Cijene variraju. Početna cijena zlatne kriptovalute u trenutku prve prodaje bila je 50 eura po komadu, sadašnja cijena je 52 eura. Primarna ekovaluta još uvijek se može nabaviti po cijeni od tri eura po komadu.

Naravno, nijedna od tih cijena nije konačna, jer osim plaćenog novca, za kupovinu ove valute danak mora biti plaćen i u ljubavi. Plemensko-filozofska ekonomija kojoj težimo u ovom projektu u konačnici treba uništiti novčarski sistem koji sada poznajemo.

Kakvi su daljnji planovi, radite li na razvoju postojećeg suvenira ili planirate još koji lansirati?

Postojeći suveniri bit će unaprijeđeni ugradnjom mikročipa koji će biti moguće putem niskoradijskih frekvencija očitati (i na rijetkim fizičkim lokacijama uplodati s novom vrijednošću), dajući svakom suveniru vrijednost koja će se moći prilagoditi trenutnom tečaju naše "kriptovalute". Za sponzore dubljeg džepa uskoro planiramo i verziju presvučenu dijamantnom prašinom s custom-made LED rasvjetom.

Čime se inače bavi Uzgon?

Udruga Uzgon u Splitu djeluje od 1994. godine, bavi se prvenstveno produkcijom suvremenih umjetničkih djela te edukacijom mladih u području suvremene umjetnosti, novih medija i hibridnih ekoloških praksi. Zadnje tri godine rada fokusirani smo na projekt “Toward Europe”.

Apsolutna politiziranost umjetničke scene u Hrvatskoj natjerala nas je da upotrebljavamo zaobilazne strategije kako bismo izvjestan kraj učinili estetski i filozofski prihvatljivim..

Imate li kakvu anegdotu vezanu uz suvenir koju biste podijelili s nama?

Kada smo u okviru manifestacije "Hvar 4 Art" prošloga ljeta prvi put javno predstavili koncept nove kriptovalute, jedan od gledatelja izrazio je mogućnost da bi on sam mogao lako falsificirati naš produkt, ali na pitanje može li nam prstom pokazati gdje se na njegovu otoku nalazi magarac, nije nam mogao dati odgovor.

Magareće govno - 8 Magareće govno - 8 (Foto: Darko Škrobonja)

Pouka glasi:

Ako se broj magaraca u Dalmaciji ustostruči, naša valuta mogla bi biti obezvrijeđena, ali također to znači da ni pametni ljudi, a ni magarci više nisu ugrožena vrsta.... U tom slučaju, naša banka sigurno profitira.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju