Priprema za ljeto uključuje pregledavanje bezbroj internetskih stranica. Koje odredište odabrati, ima li smještaj dobre recenzije, mogu li povesti psa. Zatim uključujemo aplikaciju Karte, tražimo udaljenost od apartmana do plaže, pa računamo udaljenost do centra, čitamo o obližnjim restoranima... Oni detaljniji sigurno pretražuju informacije iz više izvora na različitim platformama, nezaobilazne su stanice Facebook, Instagram, Youtube – aplikacije koje su među najzahtjevnijima po prijenosu podataka.

Stiže ljeto, sve smo rjeđe doma, imamo više vremena za pregledavanje novosti na Facebooku i Instagramu i sve je veća potreba da doživljaje podijelimo s obitelji i prijateljima. Internet nam je potrebniji nego inače, a što ako se nalazimo na lokacijama koje imaju manje mogućnosti za spajanje na Wi-Fi? Put do udaljenijih i samotnijih odredišta može biti prava avantura, pogotovo ako vi ili vaša djeca potrošite mobilni internet prije nego što ste zamislili.

Odmor na Silbi

Najbolji i najbrži način dolaska na jedan od udaljenijih hrvatskih otoka jest vožnja katamaranom. Polazi iz Zadra, a na Silbu stiže za oko 1 sat i 40 minuta. Automobili na otoku nisu dozvoljeni, pa je doživljaj netaknute prirode u potpunosti očuvan. Prilike za fotografiranje ima na svakom koraku i nakon ovog odmora imate šansu na vašem profilu na Instagramu, Facebooku ili Snapchatu profilu povećati broj pratitelja. Ovo je mjesto na kojem vam treba pouzdan mobilni internet i još više gigabajta.

Pogled na prirodno okruženje otoka Silba obara s nogu Pogled na prirodno okruženje otoka Silba obara s nogu (Foto: Thinkstock)

Restorana i kafića na otoku ima malo, što daje posebnu čar, ali i ograničava pristup internetu. Tada će, ako ste potrošili sve gigabajte iz tarife, nastupiti problem – jer fotki ima na pretek, a ne možete ih s nikim podijeliti. Problem je moguće preduhitriti ako unaprijed isplanirate da vam za ljeto trebaju dodatne gige.

Odmor na Ugljanu

Volite otoke, a ne volite dugo putovati – Ugljan je pravo mjesto za vas. Idete li na višednevni odmor na taj otok, bolje je otputovati automobilom. Ugljan je otok s mnogo manjih i skrivenih plaža na kojima vrijedi provesti dan. Vožnja trajektom iz Luke Gaženica u Zadru do mjesta Preko na Ugljanu traje 20-ak minuta, a to je sasvim podnošljivo.

Kali, Ugljan Kali, Ugljan (Foto: Thinkstock)

Na ovom putovanju moglo bi vas iznenaditi čekanje na trajektni ukrcaj. Gaženica – Preko jedna je od najprometnijih plovidbenih linija na Jadranskom moru, a kako gotovo nikada ne možete biti sigurni koju će traku s automobilima ukrcati prvu, morate se naoružati strpljenjem. Čekanje doista može izbaciti iz takta i odrasle, ali djeca bi mogla biti posebno nestrpljiva.

Kako bi svi sretni stigli na odredište, osigurajte dovoljan broj gigabajta koje vaša djeca mogu bezbrižno koristiti za gledanje crtića ili slušanje pjesama na primjerice njima omiljenom YouTubeu ili pak gledati svoje omiljene serije ili filmove na nekom popularnom streaming servisu.

Kad napokon stignete na Ugljan, osjećat ćete se kao da ste se vratili nekoliko desetljeća u prošlost. Neke lokacije kao da su zaustavljene u vremenu, a nezaboravan osjećaj na posjetitelje ostavlja očuvana priroda i mir. Izgleda da strani turisti još nisu preplavili ovaj biser Jadrana, stoga će prostora za bajkovite fotografije biti na svakom koraku – dovoljno da vaše društvene mreže sjaje sve do jeseni.

Sadržaj je napravljen u produkciji „NOVA Studio“ , u suradnji s Vipom i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju