Koliko ste puta na proputovanju prekrasnom Bosnom i Hercegovinom stali opijeni mirisom toplih pita, bureka, ili čega već god, naručili slasni zamotuljak i poželjeli ga zaliti nebeski hladnim, gorkim pivkanom... No, najčešće ste se morali zadovoljiti jogurtom, kiselim mlijekom ili sokom, jer eto, takva su pravila i nemamo ih nikakvu namjeru kršiti. Barem u BiH... Pa smo se kao veliki ljubitelji i piva i zeljanica, sirnica i svega sličnoga, odlučili malo igrati...

Pečenjara Kraljice smjestila se u mirnom dijelu Zagreba, u zelenilu pored pruge niti kilometar udaljenoj od Glavnog kolodvora. I toliko im dobro ide da ne rade vikendom, niti poslije podne kad prodaju sve št su nabavili toga dana. Idila. Osim što smo već navikli na njihove fenomenalne travničke ćevape po originalnoj recepturi, cheesburger s mladim sirom i bosanski lonac, ovoga smo puta krenuli spojiti nešto sasvim novo.

Vlasnica ove pečenjare Dubravka Dragun sa svojom kćeri Nadom, svako malo osvježava meni, a suočene sa sve većim brojem gostiju koji žele pojesti kvalitetnu, domaću pitu, a ne neki lažni snack iz fancy pekare, odlučile su se na potez koji će razveseliti sve gurmane. Pita to go! Niti su prve, niti jedine, ali su jednostavno sjajne, no moraju se naručiti unaprijed, pa reagirajte pravovremeno u slučaju da ste zagrizli na tekst.



Kako su pite za vani, a vi volite pivo, u smjeru spajanja ovih dviju divnih namirnica je razmišljao i poznati fotograf Julio Frangen čija je ideja bila da okus tijesta, sira, mesa i špinata sljubi s novim pivama na domaćoj sceni. Rečeno, učinjeno, Dubravka je ispekla tri pite, a piva i savjete smo potražili u obližnjem butiku piva 'Pivoteka', opskrbljenog sa 180 piva sa svih strana svijeta - i krenuli na posao!

Od piva smo uzeli tri domaća mlada asa:

Red Baron, crveno ale pivo, 5,0% Alk., Air Craft Brewery, Zagreb
5th Element, american blonde ale, 5,3% Alk., Daruvarska Pivovara
Fakin IPA, indian pale ale, 7,0% Alk., Pivovara Medvedgrad

Kao i tri Europejca:

Bernard Černy Ležak, tamni lager, 5,1 Alk., Rodinny pivovar, Češka
Saison Dupont, strong ale, 6,5% Alk., Brasserie Dupont, Belgija
Maxlreiner, svijetlo pšenično pivo, 5,0% Alk., Schlossbrauerei Maxlrain, Njemačka

Kako ne bi bilo nikakve sumnje, Dubravka je pred našim očima izvukla jufke i motala pite. Nekako ti se dođe ženiti kad vidiš kako vješti prsti od brašna, vode, soli i povrća rade divan slani kolač, ako ga možemo takvim zvati, a ne navući bijes gastro hejtera...



Krumpir za krumpirušu se reže na kockice kao i luk, a za filu se ubace još i papar, ulje i sol. Nikako se ne smije zamastiti koru, jer treba ispasti mekana na dnu. Slušamo i gledamo kako se brzo stvara zarolano čudo, od milja nazvano – bosanski wi-fi! A tada, nakon iščekivanja i nade da će i okus biti poput izgleda – dolazi degustacija i kompariranje.

Maxlreiner je lagan pšenislav, pun prirode i nježnosti, ne prejak niti eksponiran, dakle, sasvim milo i pitko pivo na bazi pšenice za ljubitelje mutnijih pića. Kako je krumpiruša najzačinjenija od svih današnjih pita, tako ju Maxl ugodno hladi, nema prejakog aftertastea, ali jednostavno paše.

Kad zatvoriš oči, negdje si na livadi, a kraj tebe kuhinjska krpa i na njoj topli obrok. Čisto selo! Fakin je sve suprotno, robustan, gorak, divalj, neukrotiv - i upravo ga zato zovu Fakin, jako alkoholan i sa gorčinom od 70 IBU-a hrvatski rekorder. Indian Pale Ale, to jako zahmeljeno pivo, snagom pobija ljutinu, ali izvlači najljepšu aromu ikada – onu dinstanog luka. Šteta da nije bilo bureka, mislim da bi to bilo dobitno, ovako Fakin potpuno dominira svakim jelom.

Buredžici se rade kao tortelini, najčešće se pune junetinom, i posebno zamataju, poput damske džepne maramice. Pri kraju se po njima polije vrhnje i češnjak, puno češnjaka... Red baron je najmlađe hrvatsko zanatsko pivo, a njegovu naglašenu voćnost još više pojačavaju kiselina vrhnja i češnjaka. Na samom kraju, nakon desetak sekundi, proradi aftertaste, i eto ti hmelja, zakon! Tamni lager Bernard je češko pivo jake arome kave, čokolade i kakaa. Fino prati mesni zalogaj, i ostavlja dojam kao da ste pojeli obrok, popili kavu i popušili cigaretu. I još vam se vrti!

Zeljanica se radi od glatkog brašna, vode, ulja i soli, a u filu ide mladi domaći špinat, jaja, sol, vrhnje i mladi sir. Što manje gnjeckat špinat, prelijevati maslacem i mlijekom ako je tvrda... Dakle, to izgleda lagano, ali samo se teškim iskustvom dolazi do takvog savršenstva kojim je slaže gazdarica. Daruvarski 5th Element je remek djelo daruvarskog majstora pivara Kreše Marića, cvjetno voćni American Blonde Ale, mekan i mirisan. U kombinaciji sa špinatom, jedna gorčina naglašava drugu, pa imamo dvostruko podebljan trpki okus hmelja, prava zelena rapsodija...

Saison Dupont je samo po sebi fantastično pivo, ali za velike dečke, jako, priča za sebe, i totalni gospodar šesnaesterca, visoki branič, stamen i u svemu ozbiljan. Mrvicu je možda prekarakteran za sljubljivanje s ičim, ali kad se malo zagije i otpusti skrivene arome – prolazi sa svime! I on najbolje s krumpirušom...

Pokušavamo i druge kombinacije, zaključujemo da je krumpiruša najpivskija pita, buredžike smo smazali, a zeljanicu odnijeli doma. Zaključak – dobro pivo ide uz vrhunsko jelo. To smo znali i prije, ali se nadamo da smo vam otvorili i neke nove vidike!

Dobar tek i još bolji cug, sve pive nabavite na linku Pivoteke, a pite, bosanski lovac, kao i brda hrane za slavlja i domjenke naručite u Kraljicama dan prije na telefon 01 56 20 971. Da, smijete nam zahvaliti, dobar tek i piviliii!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju