Sjećate se priče stare par mjeseci o malom engleskom mjestu Kidlington koje su odjednom počeli, iz posve nepoznatog razloga posjećivati turisti? E pa, dok su se tad čudili svi stanovnici i novinari, zašto netko dolazi u njihovo, ni po čemu posebno selo, sad su konačno, svi oni, dobili i odgovor.

Cijela ova priča počela je prije par mjeseci, točnije u srpnju. Tad su stanovnici Kidlingtona shvatili kako u njihovom mjestašcu staju autobusi iz kojih masovno pristižu turisti, škljocaju fotoaparatima i znatiželjno razgledavaju, po ničem posebno selo. Turisti su mahom bili s azijskog kontinenta. U to vrijeme postojale su mnoge teorije, zašto turisti stižu baš ovdje, a najčešća je bila ona kako posjetitelji greškom smatraju da je ovdje sniman Harry Potter.

Konačno, gotovo pola godine kasnije, dobili smo odgovor. Vodič kineske turističke agencije za BBC je objasnio kako su turiste ovdje počeli dovoditi i pokazivati im kuće i vrtove isključivo iz jednog razloga: da im pokažu pravu, originalnu Englesku, koju ne mogu vidjeti u većim gradovima.

Nadalje, vodič je rekao i kako su turisti oduševljeni mjestom, jer njegovo okruženje navodi da se osjećate zadovoljno i spokojno. Također, dodao je i kako su kuće i vrtovi najviše oduševili posjetitelje. Jedno su se vrijeme domaćini upravo bunili zbog toga, jer bi po izlasku iz kuće naišli na ljude ispod prozora, a neki su s prodajom čajeva odmah napravili i dobar biznis.

Bilo kako bilo, turisti u Kidlington stižu i dalje, a stanovnici su se već toliko navikli na njih, da ih puno niti ne zarezuju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju