Špinat + mliječni proizvodi
Obožavate jesti kremasti špinat? Nemojte ga miješati s mliječnim proizvodima. Loša vijest glasi da oksalati koji se nalaze u, primjerice, špinatu i blitvi sprječavaju apsorpciju kalcija u organizam. Nedostaje li vam toga minerala u organizmu, omiljenu 'zelenjavu' radije napravite s kokosovim mlijekom ili tek s nešto maslinovog ulja i češnjaka.

Oksalati koji se nalaze u, primjerice, špinatu i blitvi sprječavaju apsorpciju kalcija u organizam. Grahorice + crveno vino
Ako patite od manjka željeza, izbjegavajte piti vino, vruću čokoladu ili kavu dok jedete grah, zeleno lisnato povrće ili cjelovite žitarice. 'Tanini koji se nalaze u vinu, čokoladi i kavi sprječavaju apsorpciju ovog važnog minerala u organizmu,' ističe nutricionistica Sara Haas.

Orašasti plodovi + soja
Ako bazirate svoju prehranu na prehrani biljnog porijekla, pripazite kada tofu kombinirate s indijskim oraščićima ili sezamovim sjemenkama. Fitati koji se mogu naći u orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama mogu spriječiti apsorpciju željeza u organizam. Nemojte zato ove namirnice jesti s veganskim izvorima željeza poput tofua ili drugih proizvoda od soje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju