Iako je nogometna groznica već započela, u našoj će zemlji vrhunac doživjeti u subotu, kada naša reprezentacija igra prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Protivnici su Nigerijci, mjesto radnje Kalinjingrad, pa bi bio i red da predstavimo grad u kojem će Vatreni, vjerujemo, na najbolji mogući način započeti natjecanje na najvažnijoj nogometnoj smotri.

1. Kalinjingrad je enklava

Kalinjingrad, lučki i glavni grad Kalinjingradske oblasti, smjestio se na Baltičkom moru. Pogled na kartu otkrit će vam kako je riječ o enklavi, tj. da su Kalinjingrad i oblast u kojem se nalazi odvojeni od Rusije te se nalaze na Baltiku, između Poljske i Rusije.

Grad je osnovan još u 13. stoljeću – a sve do završetka Drugog svjetskog rata u njemu su većinu stanovništva činili Nijemci. Naime, radi se o starom pruskom gradu koji je nosio ime Konigsberg (Kraljeva gora), a u travnju 1945. godine zauzela ga je Crvena armija. Naravno, kako to obično biva, Konigsberg je sljedećih godina "očišćen" od njemačkog stanovništva, koje je u najvećoj mjeri protjerano. Gradom su tada zapuhali neki novi vjetrovi, pa je, između ostalog, dobio i novo ime – Kalinjingrad. S obzirom na kontekst i vrijeme, ime je dobio prema slavnom sovjetskom političaru i boljševiku Mikhailu Kalininu. Prekrasna arhitektura Kalinjingrada Prekrasna arhitektura Kalinjingrada (Foto: Getty Images) Raspadom Sovjetskog Saveza grad je zajedno sa svojom okolicom postao enklava, s obzirom na to da je Litva, s kojom oblast graniči proglasila neovisnost. Ipak, dok su sovjetski gradovi devedesetih godina promijenili ime (nema više ni Lenjingrada, a niti Staljingrada), Kalinjingrad je svoje i dalje zadržao. Danas u njemu živi oko pola milijuna duša, pa vam ovdje, ako idete na utakmicu, neće biti dosadno.

2. Kalinjingrad je muzej na otvorenom

Nadalje, Kalinjingrad se znatno razlikuje od ostalih ruskih gradova, ponajprije arhitektonski. Glavni razlog tomu jest činjenica kako je sve do unazad 70 godina grad bio njemački. Ipak, poslijeratna arhitektura učinila je svoje, pa ćete danas šećući gradom, zapaziti neobične kombinacije pruskih zgrada, pravoslavnih crkvi i sovjetskih stambenih blokova. Zapravo, grad je muzej na otvorenom.

Zaljubljenici u ahitekturu svakako bi trebali navratiti do katedrale, u kojoj se svakodnevno održavaju orguljaški koncerti. OK, OK, možda nakon slušanja "Srca vatrenog“ nemate baš volje za zvuk orgulja i činit će vam se da sanjate, no među navijačima će se sigurno pronaći i koja tankoćutna duša spremna da je zvuk orgulja do kraja razgali.

Ipak, ako su vam orgulje dosadne, a oduvijek se divite moreplovcima i podmorskom svijetu, vrijeme je da posjetite Muzej svjetskog oceana. Iz njega nećete izaći razočarani, vidjet ćete kosture neobičnih kreatura koje živo duboko ispod površine, ali i naučiti mnogo o pomorskoj povijesti. Tu posebno mislimo na podmornice koje se nalaze u blizini muzeja, a koje je također prilikom obilaska moguće posjetiti. Prekrasan grad Prekrasan grad (Foto: Getty Images)

Volite filozofiju? E, pa u tom slučaju, nemojte propustiti posjet grobu Immanuela Kanta, jednog od najvećih umova svih vremena. Kant je ovdje rođen i cijeli život živio je tu, a pokopan je u katedrali. Pa kad budete išli slušati orgulje, bacite oko i na vječno počivalište starog Immanuela.

3. U Kalinjingradu nećete bankrotirati

Što se tiče restorana i kafića, cijene su ovdje sasvim pristojne i nema straha kako ćete bankrotirati. Naravno, opreza nikad dosta, jer ipak se održava SP i neki bi se ugostitelji mogli pomamiti, pa vam u cijeloj gužvi naplatiti i više račune. Čak i da to doživite, nemojte da vam to pokvari izlet, već se priključite našim navijačima, zapjevajte, popijte koje hladno pivo ili, još bolje, votku i krenite put stadiona na kojem će Vatreni, nadajmo se, započeti uspješnu rusku avanturu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju