1. Sve dijelove pileta tretiramo na isti način

Da bi odgovarajuće termički obradili pileći zabatak trebat će nam dulje vremena nego za prsa. Upravo zato treba meso peći s obzirom na sličnu debljinu odreska ili komade iste količine masnoća.

Pileća prsa su nemasna, pa se vrlo lako mogu presušiti. Kod pečenja cijelog pileta, dobro ih je zaštiti aluminijskom folijom ili omotati slaninom 

2. Odbijamo koristiti kuhinjski termometar

Da bi bila jestiva, piletina mora biti dobro pečena. Iskusni znalci u kuhinji znaju prepoznati je li meso pečeno samo po opipu ili izgledu. Svi ostali mogu se poslužiti kuhinjskim termometrom. Piletina je odgovarajuće termički obrađena kad sredina mesa postigne temperaturu od 70 Celzijevih stupnjeva.

3. Pohamo hladnu piletinu

Izvadite li piletinu iz zamrzivača ili hladnjaka netom prije paniranja u jajima, brašnu i mrvicama, moglo bi vam se dogoditi da nećete dobiti hrskavi omotač nakon pečenje u dubokom ulju.

To se može spriječiti tako što ćete pripremati samo meso koje je dosegnulo sobnu temperaturu. Zato izvadite željeni komad piletine iz hladnjaka barem pola sata prije kuhanja ili pečenja.

 4. Zaboravljamo na marinadu

Piletina će imati više okusa ako ju mariniramo, no s obzirom da se ova namirnica često nalazi na obiteljskom jelovniku taj se zadatak često puta zaboravi u svakodnevnim obavezama.

Okus jelu poboljšat će i pola sata mariniranja u kombinaciji maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja po želji, a piletinu možete sljubiti i s mlaćenicom, jogurtom, vinom i slično. Najbolje rezultate postići ćete ako meso stavite u marinadu i ostavite u hladnjaku tijekom noći.

5. Ne "odmaramo“ meso

Svaki komad mesa treba "odmoriti“ nakon termičke obrade kako bi se stabilizirali sokovi u pečenju. Najbolje bi bilo komad zamotati u aluminijsku foliju i pustiti da se malo ohladi u trajanju od pedeset posto od utrošenog vremena za pečenje.

Primjerice, ako ste pileća prsa pekli desetak minuta, pričekajte pet minuta prije rezanja i serviranja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju