Yoan Dessarzin glavni je slastičar u hotelu Intercontinental Marseille- Hotel Dieu. Svoju karijeru započeo je 2005. godine kao asistent slastičar u restoranu Auberge et Clos des Cimesu i od tada je radio s nekim od najvećih francuskih chefova diljem Francuske. Yoan je 2008. godine postao glavni slastičar u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice Nicolas le Bec u Lyonu, a potom odlazi u Regis et Jacques Marcon, restoran s čak tri Michelinove zvjezdice.
Yoan Dessarzin
(Foto: Pierre Scholl)
Nakon tri godine imenovan je drugim slastičarem u hotelu Monte Cristo u Castelletu, u restoranu Christopha Bacquiea, a 2017. godine se pridružuje timu hotela Intercontinental Marseille- Hotel Dieu i chefu Lionelu Levyu.
Njegov stil pod utjecajem je svih chefova s kojima je radio, ali ipak ističe kako se najviše divi vještini Philippea Conticinia. Njegov rad posebno je pohvalio Gault&Millau France 2018.
Pastry chef Yoan Dessarzin za Božić najviše voli pripremati deserte s kandiranim voćem, jer kako kaže, nema ništa bolje od dobrog čaja uz kamin i dobar kolač. U nastavku donosimo recept za božićnu tortu koju svatko može napraviti kod kuće.
Božićna torta
(Foto: Stockfood)
Božićna torta (Cake de Noël)
Sastojci:
250 g rastopljenog maslaca
250 g šećera u prahu
50 g bademovog brašna
1 jaje
300 g brašna (tip400)
1 vrećica praška za pecivo
375 g kandiranog voća
150 g grožđica natopljenih u rum
Priprema:
1. Pomiješajte rastopljeni maslac sa šećerom, dodajte bademovo brašno i jaje.
2. Umiješajte u brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte kandirano voće.
3. Izlijte smjesu u posudu za pečenje (okruglu, pravokutnu - kakavu imate) i po vrhu pospite bademovo brašno.
4. Pecite 40 minuta na 160 ° C, vrhom noža provjerite je li torta pečena.
5. Kad je torta pečena možete je ukrasiti kriškama obične ili kandirane naranče.