Ajme, kako bi bilo lijepo živjeti u nekom jeftinom gradu! Prije nekoliko dana mogli ste pročitati o najjeftinijim europskim gradovima za život, a sada donosimo podatke za cijeli svijet. Samo, nažalost, u ovim gradovima ni plaće nisu bog zna što, tako da se u ovih osam gradova vjerojatno baš i ne biste usrećili.

Economist Intelligence Unit
 nedavno je objavio podatke koliko je jeftino i skupo živjeti u gradovima diljem svijeta. Nakon analize velikog broja podataka, uključujući cijene hrane, goriva, ali i iznos prosječne plaće, napravljen je poredak najjeftinijih, ali i najskupljih gradova za život. U istraživanje je ukupno bilo uključeno 133 države, a jasno je da su neka svjetska središta, poput New Yorka ili Londona, na listi završili među najskupljim gradovima.

No, pustimo sad one skupe i okrenimo se jeftinima. Zaključak je jednostavan, ukoliko želite živjeti u jeftinim gradovima, trebate preseliti u Aziju ili Afriku.

8. New Delhi (Indija)

Iako je u Indiji ovo vjerojatno najskuplji grad za život, na globalnoj razini je osmi najjeftiniji grad na svijetu. Razlog tomu su niske cijene hrane i stanovanja u odnosu na plaće.

4. Karachi (Pakistan)

Na četvrtom mjestu našlo se jednako toliko gradova, a mi počinjemo s najvećim, ujedno i glavnim financijskim središtem Pakistana, Karachijem. Hrana, prijevoz i zabavni sadržaji ovdje su prilično jeftini, a u kategoriju jeftinog možemo staviti i stanovanje. Nažalost, Karachi ima prilično visoku stopu kriminala, što kvari dojam.

4. Chennai (Indija)

Grad koji se neprestano širi i koji prilično voli prvi hrvatski reket Marin Čilić (dvaput je ovdje osvojio ATP turnir) također je jeftino mjesto za život. No, teško da to išta znači za 30 posto stanovništva koji žive u slamovima.

4. Alžir (Alžir)

Glavni grad istoimene države slavan je po svojim bijelim zgradama, no i ovdje kao i u Chennaiju, veliki dio populacije jedva spaja kraj s krajem. Stanovanje, prijevoz i hrana za naše su pojmove smiješno jeftini.

4. Almaty (Kazahstan)

Do kuće nije lako doći, ali stanova ima koliko vas volja. To automatski snižava i cijene stanovanja, a u gradu koji ima oko milijun i pol stanovnika, ni ostale stvari nisu skupe.

3. Mumbai (Indija)

Najveći grad Indije s okolicom broji nevjerojatnih 18,4 milijuna stanovnika. Ujedno, ovdje stanuje i najviše bogatih Indijaca, od kojih neki ne samo da imaju milijune, već i milijarde. Unatoč tome, hrana prijevoz i troškovi stanovanja i dalje su jeftini.

2. Bangalore (Indija)

Čovjek bi pomislio kako je Indija obećana zemlja, no s obzirom na standard, daleko je to od istine. Grad je informatički centar države, a zadnjih godina postaje sve više i više kozmopolitsko mjesto. A s obzirom na nešto viša prosječna primanja, grad je ekstremno jeftin.

1. Lusaka (Zambija)

Prema ovom istraživanju, Lusaka je najjeftiniji grad na svijetu. Ujedno je i trgovačko središte, a prilično je i jeftin na svim razinama. Ipak, ako niste lokalac, prijevoz i smještaj mogu biti znatno viši.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju