Velike vrućine i sezona rajčice najbolji su povod za pripremu delikatese koja poseban status ima u Italiji. Sušene rajčice prirodan su "pojačivač okusa“ umaka, stavljaju se na pizzu, a od obične tjestenine stvaraju senzaciju.
Da bi se osušile na suncu, rajčicama će trebati oko pet dana, a izostane li sunca iskoristite pećnicu – najbolje ventilatorsku ili dehidrator. Pelati, jabučar, šljivar ili cherry su najbolje vrste rajčica za sušenje. Osušite li ih sami, dobro ćete uštedjeti. U trgovinama ćete 150 g rajčica platiti oko 25 kuna, a one s maslinovim uljem te začinskim biljem i više.
Sastojci za sušene rajčice:
rajčice
maslinovo ulje
začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica…)
sol, papar u zrnu
Priprema:
1. Rajčice očistite od peteljki pa ih dobro operite, osušite krpom i narežite na četvrtine podjednake veličine.
2. Složite ih u veliku plitku posudu (primjerice lim za pečenje) tako da leže stranom prema koži. Odvojite ih tako da između svake ostane prostora pa posolite.
3. Ostavite rajčice da se suše tijekom dana, a prije večeri ih prebacite u zatvorenu prostoriju. Nakon tri do šest dana – ovisno o suncu spremite ih u sterilizirane staklenke s grančicama začinskog bilja i paprom.
4. Prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku.
SAVJET: Prema želji u staklenke dodajte oguljeni pečeni češnjak.