Pamirska visoravan većinom je smještena u Tadžikistanu i to na području posebne regije Gornji Badahšan (GBAO – Gornje Badahšanskaja autonomna oblast), za koju treba posebna dozvola. O kakvoj je pustari riječ govori i podatak da GBAO zauzima oko 45% teritorija Tadžikistana, ali samo 3% stanovništva te, ionako ne previše gusto naseljene zemlje. Većina platoa je na visinama preko 3.500 metara, no neki prevoji idu i preko 4.500. To je gotovo visina Mont Blanca, najvišeg vrha u EU.


Pamirski trakt je sovjetski, tj. ruski naziv za jedini put koji presijeca tu zabit. Službena oznaka ceste je M41. Na engleskom se Pamirski trakt najčešće zove Pamir Highway. Naziv je čudnom igrom riječi zapravo jako točan. Nije u pitanju "highway" u zapadnom smislu, kao posebno dobra cesta, ali u doslovnom smislu termin "high way", visoki put – potpuno je odgovarajuć, jer se M41 nalazi na velikoj nadmorskoj visini.

Kad se ide?
Plan je početak do sredine kolovoza 2015. Sam trakt bi trebao biti pet dana, ali još s dolaskom u Dušanbe, transferom do Horoga i svim popratnim điđama, prije oko 8-9 dana. Kako su troškovi veliki, Oleg maštruko napravio je Indiegogo crowfunding kampanju.

Zašto biste trebali podržati ovu kampanju?
Prenosimo Olegove riječi:
"Zato što ti osobno koji ovo čitaš nećeš nikad u životu otići tamo. That's right. Uopće te to ne zanima, ne da ti se, daleko je.... ako i imaš mrvicu interesa, nikad to nećeš zaista realizirati jer traži vremena i organizaciju... ne da ti cura ili dečko, muž ili žena... IPAK, imaš priliku sudjelovati u odlasku na Pamir – preko ove kampanje! Neka atom tebe ipak ide tamo, atom zvan dolar, kuna, dojčmarka. Gledat ćeš fotke, postove odande i pomisiliti "i djelić mene je sad tamo u toj nedođiji". Osjetit ćeš ponos... ili ispraznost.... ili ćeš osjetiti WTF osjećaj, ali osjetit ćeš nešto a osjećaj je život.


Ako spadaš u 1% onih koji planiraju ići, ali negdje u budućnosti, onda se opet isplati sudjelovati u kampanji jer čitat ćeš putopisne opaske pa ćeš na temelju njih bolje isplanirati svoj vlastiti put i imat ćeš moju kvalitetnu fotku da te podsjeća na nešto gdje si i sam bio, tj bit ćeš jednom kada i ako odeš tamo. Sigurno ne znaš fotkati tako dobro kao ja, face it. Ne vraćam se bez 30 fenomenalnih fotki, i to je to!"


Sada kad ste vidjeli koja je poanta njegove Indiegogo kampanje, slobodno možete otići na stranicu i vidjeti još detalja, ostaviti koju kunu, ili se čak pridružiti našem poznatom novinaru u istraživanju. Sretno!

Mi samo možemo reći - sretan put i mirno kopno!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju