The Garden Brewery, jedna od najmlađih pivovara koja je svoja vrata otvorila u lipnju 2016. već je prepoznata kao jedna od ključnih na bujajućoj sceni craft pivarstva u Hrvatskoj. Prenoseći svoj značaj preko granica naše zemlje, The Garden godinu zaokružuje s izvozom svojih craft piva po cijeloj Europi te s jakim fokusom na međunarodno širenje hrvatske craft priče po cijelom kontinentu šalje limenke piva s hrvatskim motivima.

Posljednjih šest mjeseci The Garden Brewery je značajno proširila izvoz hrvatskog craft piva u UK, Francusku, Njemačku, Italiju, Švicarsku, Norvešku, uz regionalne susjede Sloveniju i BiH. Sada međunarodno prepoznati brand je iznimno plodno tlo našao u UK-u gdje je The Garden craft pivo prisutno u više od 200 lokacija diljem zemlje. Barovi, restorani i pivski shopovi svakodnevno ga prodaju dokazujući da je hrvatska pivska priča vrijedna međunarodne pažnje.
 

Paleta okusa Paleta okusa (Foto: PR)

Posljednjih nekoliko godina zajednica craft pivarstva je u velikom porastu u Hrvatskoj, a male pivovare postaju odlika naše zemlje. Globalno craft tržište također ubrzano raste, ali je jako zasićeno, kaže David Plant, direktor The Garden Brewery koji je fokusiran na izvoz i rad na rasponu proizvoda i dizajna.

“Gotovo svaka zemlja je imala craft revoluciju. Prodaja craft piva u dobro uspostavljenim tržištima kao što je UK čini 18% potpune potrošnje piva i samo još raste. U Hrvatskoj je prosječna potrošnja craft piva na cijelom tržištu otprilike 2%, ali raste i turisti će pomoći tom rastu brzo jer veliki postotak ne želi više piti industrijske lagere.”

>Znate li koje je najbolje vrijeme za ispijanje piva?

"Uspjeh leži u kvalitetnom proizvodu, inovaciji i brand dizajnu. “Hrvatska nema tradiciju craft pivarstva, a mnogi koji kušaju naše pivo i dolaze iz Londona, Osla, preko Rima do Zuricha, kažu da je ovo prvi hrvatski craft koji su probali. A naši distributori, partneri i barovi, restorani i pivski shopovi su sretni izborom i stalno naručuju nove pošiljke, stoga izvoz ide sjajno. Naš cilj je biti jedna od najboljih europskih craft pivovara s inovativnim rasponom proizvoda i planiramo se širiti na Rusiju, Španjolsku, Austriju, Švedsku i čak Australiju.”
 
Više od 40 različitih stilova piva Više od 40 različitih stilova piva (Foto: PR)

Pogonjeni inovacijom, kvalitetom proizvoda i principima craft pivarstva, The Garden Brewery tim je proizveo 40 različitih stilova piva u manje od godinu i pol dana, koristeći samo najbolje lokalne i globalne sastojke. The Garden Brewery je prva craft pivovara u regiji koja pakira pivo u limenke, a ovaj globalni trend ima velike prednosti, limenke sprečavaju ulazak zraka i svjetlosti što oštećuje aromu i okus piva, a i bolje su za okoliš jer se mogu reciklirati i lakše ih je transportirati.

Dizajn The Garden Brewery limenki je inspiriran prekrasnim hrvatskim krajolicima. Od Pilsnera koji portretira klasični zalazak sunca uz more u The Gardenu u Tisnom, gdje su međunaroni festivali, do Pale Alea koji je ulovio prekrasni osjećaj izolacije od gužve na mjestima kao što su Stiniva i Vis. India Pale Ale prikazuje šume Slavonije i Istre, a Stout ljepotu Velebita noću, te svaka limenka priča jedinstvenu priču o okusu i prikazuje ljepote Hrvatske.

“U mnogim zemljama ljubitelji craft piva, kao i vlasnici barova i restorana, znaju da su limenke najbolja opcija. U Londonu primjerice naša Samphire Sour kolaboracija s jednom od najboljih UK pivovara Magic Rock, kao i Citrus IPA limenke, su u nekim od najboljih restorana u gradu. U Švicarskoj smo prodali 5000 limenki u jednom danu, a u Norveškoj su limenke dio pivskog adventskog kalendara u beer shopovima i to je velika stvar kod njih.”

Prva hrvatska craft pivovara koja nudi limenke Prva hrvatska craft pivovara koja nudi limenke (Foto: PR)

Slijedeći ideju izvrsnosti i želju da hrvatsko craft pivo učine međunarodno priznatim, poslovni model je baziran na činjenici da se svakom novom tržištu pristupi individualno jer je svaka zemlja drugačija.

U Norveškoj sva piva koja su u prodaji moraju imati 4.7% alkohola ili manje, ali oni vole jake okuse, i piva sa snažnim aromama, a ne velikim postotkom alkohola, pa smo za njih napravili dva nova recepta, i to novi Red Rye i Milk Stout. U Njemačkoj ne vole gorčinu, ali vole blaži Pale Ale. Craft scena u Parizu je nova, ali je eksplodirala, te ljubitelji vina traže zanimljive okuse koje će spariti s hranom. Proteklog vikenda smo imali 4 događaja testiranja našeg piva i time otvorili više od 20 novih prodajnih mjesta. Obožavaju naš Imperial Stout, Sour i Milkshake IPA, a to su piva s koja tjeraju gastronome da ponovo razmisle što je za njih pivo. Sjajno je iskustvo komunicirati sa sommelierima koji vole ono što rade.”

Mjesto sjajnih događanja Mjesto sjajnih događanja (Foto: PR)

Smještena na istoku Zagreba, na Žitnjaku, The Garden Brewery je prije bila stara tvornica koja je sada novi proizvodni pogon craft piva i mjesto sjajnih događaja, s vlastitim barom gdje možete piti pivo odmah s izvora, uživati u live glazbi, DJ nastupima, zabavi za djecu, sjajnoj hrani, vođenim turama po pivovari, ili unajmiti prostor za vlastite događaje kojima želite unijeti The Garden duh.

The Garden pivo prisutno je u barovima, restoranima i trgovinama diljem Hrvatske, s ciljem da craft pivo bude dostupno svima. Također, u samo nekoliko klikova, možete uživati u The Garden Brewery proizvodima koji se besplatno dostavljaju na vaša vrata bilo gdje u Hrvatskoj, a postoje i opcije dostave diljem cijele Europe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju