Petar Sabol iz Goričana dobitnik je Nacionalne nagrade za Hrvatsku na Sony World Photography Awards 2018. Sabolovu pobjedničku fotografiju Parenje pčelarica stručni je žiri proglasio najboljom od svih koje su pristigle na natjecanje u ovoj kategoriji .

"Fotografija 'Parenje pčelarica' nastala je krajem proljeća u području Virovitičko-podravske županije kad su ptice vrlo aktivne tijekom dana. Koristio sam maskirni šator i stativ uz fotoaparat Sony α99 II i objektiv Sony 300/2.8G2. Ovo je treća uzastopna pobjeda u kategoriji Nacionalna nagrada na Sony World Photography Awards i oduševljen sam što sam se plasirao se u vrh među 129.338 prijavljenih fotografija“, kaže fotograf.

Petar Sabol Petar Sabol (Foto: Facebook: @PetarSharpeyeSabol)

Ispričao nam je i kako je presretan što je ostvario hat-trick uzastopnim nagradama, zahvaljujući kojima je mogao poslati više od tri fotografije koje se uobičajeno mogu predstaviti žiriju. Nada se i da će ovakav uspjeh primijetiti budući poslovni partneri te stvoriti nove prilike za daljnji razvoj i posao u karijeri. Objasnio nam je i kako je za snimanje životinja potrebno strpljenje jer je najprije potrebno istražiti njihovo stanište, način života i navike te pričekati savršeni kadar koji prethodno valja pripremiti kako bi na fotografiji bio oku ugodan. Stativ i udoban stolac više su nego korisni.

Pored prestižnog priznanja, tvrtka Sony nagradila je Petra Sabola najnovijom digitalnom opremom za snimanje. Pobjednička fotografija bit će predstavljena u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2018 u Londonu od 20. travnja do 6. svibnja i objavljena u Knjizi nagrada za 2018. godinu.

'Swirl' 1. mjesto u kategoriji National Award 2017 'Swirl' 1. mjesto u kategoriji National Award 2017 (Foto: © Petar Sabol Winner Croatia National Award 2017 Sony World Photography Awards)

Petar Sabol ima nadimak Oštro Oko. Rođen je 1981. godine u Čakovcu, a fotografijom se bavi 10 godina. Najnagrađivaniji je hrvatski fotograf, s više od 500 međunarodnih priznanja i nagrada u više od 30 država širom svijeta. Njegova poznata fotografija "Natural abstract" trajno je smještena u nacionalnoj knjižnici u Parizu, a za nju je 2012. dobio prvu nagradu u Abu Dhabiju. Nekoliko puta svoje je fotografije plasirao u top 10 i top 50 na Sony World Photography Awards, a u posljednja dva izdanja ovog natjecanja prvoplasirani je dobitnik u 2016. i 2017. godini. Kad ne osvaja nagrade, Petar snima vjenčanja i prirodu, a ptice i insekti omiljeni su mu motivi.

> Remek-djelo koje je hrvatskog "fotografa u perajama" lansiralo među 50 najboljih na svijetu

Pored Sabola, objavljena su imena svih 63 pobjednika u kategoriji Nacionalna nagrada, kao i imena pojedinačnih pobjednika u 10 kategorija u okviru Otvorenog natjecanja. Sveukupni pobjednik Otvorenog natjecanja, kao i pobjednici Profesionalne kategorije bit će proglašeni 19. travnja.
Sony World Photography Awards je najraznovrsnije svjetsko fotografsko natjecanje koje je osnovala Svjetska organizacija za fotografiju. Na 11. izdanje pristiglo je rekordnih 320.000 fotografija autora iz više od 200 država.

Petar Sabol svoje umjetničke fotke prodaje u printanom obliku, a pogledati ih možete na Instagramu ili njegovoj stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju