Žiri Sony World Photography Awards 2018 odao je priznanje i pohvalio rad fotografa Marjana Radovića iz Hrvatske uvrstivši njegovu fotografiju u uži izbor, čime se našao u društvu 50 najboljih na svijetu u otvorenoj kategoriji. Na jedanaesto izdanje jednog od najraznovrsnijih fotografskih natjecanja na svijetu pristiglo je više od 320.000 fotografija autora iz više od 210 država.

Međunarodna selekcija radova prikazala je ogromnu raznolikost, a Radovićeva fotografija u kategoriji Travel odabrana je između 129.338 fotografija iz 210 zemalja širom svijeta. Radovi fotografa koji su pohvaljeni i ušli u uži izbor bit će predstavljeni u okviru izložbe u travnju. Fotografija Simplicity Is the Key to Happiness (u nastavku) nastala je na proputovanju Italijom.

Jednostavnost je ključ sreće - fotografija koja je ušla u uži izbor Jednostavnost je ključ sreće - fotografija koja je ušla u uži izbor (Foto: Marjan Radović)

"Na natjecanje sam se prijavio kako bih ocijenio svoj rad i iz drugih kategorija fotografija. Nagrade sam dobivao širom svijeta za akcijske i podvodne fotografije koje obožavam snimati. Sony World Photography Awards jedan je od najvećih natječaja na svijetu i htio sam vidjeti kako će moja fotografija proći na tom natječaju.

Namjerno nisam htio poslati akcijske i podvodne fotografije koje uglavnom radim. Fotografija Simplicity Is the Key to Happiness nastala je na putovanju u Italiji u mjestu Camogli. Vidio sam starijeg gospodina kako uživa na suncu i fotografirao ga. Proglašenje pobjednika bit će na otvorenju izložbe Sony World Photography Awards 2018 u Londonu od 20. travnja.

Dosad sam dobivao velik broj nagrada od koje bih istaknuo prvo mjesto američkog natječaja PDN magazina za akcijsku-adrenalinsku fotografiju te prvo mjesto u podvodnoj fotografiji natječaja UNDERWATERPHOTOGRAPHY“, objašnjava Radović dodajući kako mu je cilj nastaviti raditi i napredovati. 



Ako ste ikada vidjeli ili čuli za fotografa koji visi iz helikoptera ili s krana kako bi snimio ono što želi, penje se na ledenjake, hoda po smrznutim jezerima, radi sa specijalnim oružanim snagama ili roni u velikim dubinama, možete biti sigurni da je riječ o Marjanu Radoviću.

Magistar inženjer geodezije i geoinformatike, sportski i podvodni fotograf, instruktor ronjenja i podvodne fotografije u više svjetskih udruženja, instruktor snowboarda i borilačkih vještina, član instruktor ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic… Široka je paleta interesa vrsnog fotografa koji se 2000. godine počeo baviti snimanjem podmorja kako bi publici prikazao sve njegove ljepote.

I dok je većina podvodnih fotografa specijalizirana u fotografiranju životinjskog svijeta te podvodnih pejzaža, Radović se trudi na nestandardni i drugačiji način prikazati ambijent mora i bazena, modele i ronioce, koralje i ribe, spilje i potopljene brodove.

Očaran ljepotama podmorja, nije se ograničio samo na Jadran, već je nekoliko puta zaronio i zabilježio ljepote dubina Atlantskog oceana te Karipskog i Crvenog mora. Fotografiranje mu ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera, nego i za skretanje pozornosti javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja, kao i promicanje ekologije.

> Odmorite oči: Pogledajte ljepote Hrvatske iz totalno drugačije perspektive

Kao što je njegov pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji, tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa, pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis, Baron Gautsch, bazenima, podvodnim arheološkim parkovima... Iza sebe ima oko 150 samostalnih izložbi. Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist je brojnih svjetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji, a službeni je fotograf Red Bulla te ambasador najjačeg proizvođača ronilačke opreme Mares i Nikon ambasador.

> Croatia 50/50: Izložba fotografija metar i pol ispod vode

Marjan vodi tvrtku Geosignum i Atelier Radović s kojim radi uz projekt Pogled u plavo, na novom projektu Croatia 50/50.
"18 godina fotografiram ljepote hrvatskog podmorja i podvodnom kamerom bilježim ljepote Hrvatske, većini ljudi iz nedostupne perspektive, u svim godišnjim dobima, zabilježivši fenomenalne prizore kojih često nismo niti svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je Croatia 50/50, koji kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad mora.



Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je ovog novog projekta. Promocija ronjenja, rekreacije i zdravog načina života konceptom podvodne izložbe“, dodaje zaljubljenik u fotografiju.

Na pitanje može li se živjeti od snimanja fotografija, Marjan odgovara potvrdno, ali to ovisi o individualnim potrebama. Krenete li njegovim stopama (ili perajama), Radović savjetuje:
"Radite i osmišljavajte svoje projekte, to su vaši snovi. Fotoaparati su samo alat i sredstvo vaše vizije“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju