Nekoliko stotina havarija zabilježeno je u šibenskom akvatoriju, a dok se praznovjerni boje zlih sila i uspoređuju ga s Bermudskim trokutom, racionalniji skreću pozornost na kanal svetog Ante i snažne morske struje. U kombinaciji s brojnim otocima i hridima te nevremenima koja znaju dobro pobjesniti povećavaju se rizici za brodolom ili pomorske nezgode.

Lijepo, ali surovo more tijekom burne prošlosti donijelo je smrt mnogima. Jedna od najpoznatijih i najtežih nesreća zasigurno je ona od prije 34 godine potonulog broda "Brigitte Montanari" koji je prenosio opasan teret. Talijanski teretnjak natovaren s više od tisuće tona otrovnog i eksplozivnog plina stradao je u oluji kraj otoka Žirja. Devetoricu mornaru uspjeli su spasiti ribari, ali trojica su nesretno završila.

Godinama kasnije mnogi su ukazivali na neuobičajeno visoko broj karcinoma i bolesti na Murteru, pozivajući se na „otrovnu Brigitte“, ali taj fenomen nikad nije bio dokazan.

Osim Brigitti šibenski akvatorij je godinama prije (1962.) kobno presudio i Citti di Veneziji, putničkom brodu koji se nasukao uz otok Prišnjak.

Trebalo je proći 11 godina da bi se nesreća ponovila - u primoštenskoj luci prevrnuo se Bakar, koji je prevozio partizanske ranjenike. Zlokobna se sudbina mornara i brodova nastavila, baš kao i uspoređivanje s kobnim Bermudskim trokutom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju