Đumbir je izuzetno djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunitet, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa. Sastojci đumbira čine crijeva glatkima, te ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju napuhivanje i ostale neugodnosti.

Čaj od svježeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu, te djeluje protuupalno. Vrlo je učinkovit u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji suzbija glavobolju/migrenu, osobito u početnoj fazi.

Čim počnete osjećati glavobolju, dobro je popiti dvije velike žlice praha đumbira otopljenog u vodi. U većim dozama snižava kolesterol. Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje i širenje stanica obuhvaćenih rakom te ublažava mučnine tijekom kemoterapije. Vrlo je bogat izvor kalcija i željeza, pa ga je poželjno dodati u variva, juhe, čajeve, sokove…

Đumbir potječe iz Istočne i Zapadne Indije, te Azije. No, sada već raste posvuda po svijetu. Najkvalitetniji danas raste na Jamajci i Havajima. Koristi se svjež i u prahu.

Svjež potiče perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i tjelesnih tekućina. U prahu je djelotvoran kod srčanih oboljenja, čisti sluz i toksine iz pluća te djeluje protuupalno kod artritisa.

Ono što je još jedan plus je da je dostupan tokom cijele godine. I vi još čekate!?


 

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso