Tonka se ponekad koristi kao zamjena za vaniliju, jer ima sladak miris koji podsjeća na nju, kao i bademe, klinčić i cimet. Sadrži kumarin, koji je otrovan i sumnja se da u većim količinama uzrokuje maligne bolesti kod glodavaca, pa je zabranjena u SAD-u, no nije dokazano da predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.
Tonka bean

Kroz povijest se tonka spominje kao začin za kekse, torte, kolače i kremasta jela, a koristi se i kao aroma koja se dodaje duhanu za lulu. U današnje se vrijeme upotrebljava i u industriji parfema. Okus tonke usko je povezan s njezinim mirisom, no može se reći da tonka daje više okusa odjednom. Kada se dodaje hladnim jelima, aroma je vanilasto karamelasta s notama meda, dok dodana u topla jela podsjeća na začinjenu vaniliju. U oba slučaja aroma tonke je nezaboravna. Prije upotrebe sjemenke se namaču u alkoholu (rumu) pa se potom suše. Prilikom ovog procesa nastaje proces fermentacije koji oslobađa kumarin.
delicat • essen ::: peach • tonka bean
Tonka nije čest začin i može se naći tek u bolje opremljenim prodavaonicama, ili preko interneta. Iako postoje prah i ekstrakt, tonku kupujte kao cijelo sjeme veličine badema. Prilikom kupovine sjemenka mora biti crna i smežurana izvana te svijetlo smeđa iznutra te mirisna. U dobro zatvorenoj posudi, udaljena od izvora topline tonka će zadržati svoja svojstva minimalno godinu dana.

Danas tonku ponajprije upotrebljavaju mladi perspektivni šefovi kuhinja, pioniri novih okusa, čiji su restorani nerijetko okićeni Michelinovim zvjezdicama. Neki od njih se nalaze u zemljama gdje je tonka zabranjena pa svjesno krše zakon, a sve zbog nezaboravne arome. U Južnoj Americi pasta od tonke se miješa s mlijekom kako bi se dobilo slatkasto piće, a navodno ima i afrodizijačka svojstva. Izrazito je dobra ako se umiješa u šalšu od rajčice, odlično ide uz ribu, školjke, mlijeko, kokos, orahe, mak, badem, jaja, kruške... Dobro se kombinira s cimetom, vanilijom, klinčićem, zvjezdastim anisom i čili papričicom.