• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Uvijek Kontra – vino koje prkosi zakonima!

Svatko tko je jednom prilazio cestom Primoštenu bio je u dilemi što da prije slika - prelijepi nasipani poluotok u obliku kraljevskog priljepka, ili neodoljive vinograde koji se prostiru na brdima na kojima ovce pasu pod ručnom. Da sve bude savršeno, koliko je Primošten i izbliza lijep, toliko su i njihova vina fantastična. Danas pišemo o jednom posebnom...

Punkufer avatar placeholder
pun kufer 30.07.2014 12:56 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"


Kada se moja generacija (1970) iz pubertetlija pretvarala u pankere i rokere, izbor vina i nije bio nešto maštovit. Osim stolnih užasa, i nekakvih Golubica, Jura i sličnih osljepljivača čeljadi, nekako je najbolji izbor bio Ribar, navodno rađen od grožđa iz primoštenskih vinograda, dok se za tada elitni Babić – rijetko imalo novaca. Pa se to urezalo. Kako sam tih godina puno backpackirao, a i konzumirao bambuse (valjda zato nemam više kose), tako sam se i na prvi pogled zaljubio u Primošten i njegove vinograde, koji izgledaju kao božja partija domina na surovom terenu s deset puta više kamenja od zemlje. Dvadesetak godina kasnije, opet gledam uređene, usječene i savršeno posložene vinograde u blizini Šibenika, ali danas svojem nepcu i jetri pružam puno više, ono što s pravom zaslužuju.

Sjedim i razgovaram s Betom i Gamom (ako je Dr. Leo Gracin Alfa i Omega) vinarije Suha Punta, mladom damom koja brine o prezentaciji, promociji, PR-u i svemu, dok iskusnija polovica radi sve u vinogradu i vinariji... Maja Vehovčić, sommelierka iz Samobora otvara bocu njihove Kontre i počinje priču. Ona je u njoj tek odnedavno, oko 2010., kad je upoznala Lea, a samu obiteljsku vinariju Gracin u Primoštenu, dr.sc. Leo Gracin i njegov otac Ante osnovali su još 2000. godine. Vinarija Suha punta osnovana je šest godina kasnije, kada su im se kao poslovni partneri pridružili Ivan Ratković i Lado Skorin. Iste godine na tržište izlazi i njihov prvi babić, vrlo brzo ocijenjen kao jedno od najboljih hrvatskih crnih vina, te najbolji babić na tržištu. Dr. Gracin je doktorirao i radio u vinariji Miljenka Mikea Grgića na Pelješcu, a danas, osim u vinariji Suha punta, u kojoj je suvlasnik i enolog, radi kao docent na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, te kao konzultant tvrtke Vinolab.

Vinarija Suha punta danas proizvodi pet vina, Opol Babić (Rose), crna vina Tirada Babić, Gracin Babić, Kontra (Gracin Babić-Kiridžija Dingač), te desertno vino Gracin Prošek. Preporučamo degustiranje upravo tim redom! Grožđe uzgajaju na dva izdvojena položaja, a otkupljuju i od od primoštenskih vinogradara, iz vinograda koji su stari i do 50 godina. Na položaju Bucavac vinarija Suha punta ima dva vinograda od ukupno 1,3 ha, te vinograd od 3 ha na položaju Šljinovac. Babić je autohtona hrvatska sorta vinove loze koja čini 99 posto sortimenta primoštenskog vinogorja i tu se održala od početaka primoštenskog vinogradarstva. Također, ovo je jedna od vrlo cijenjenih sorti među vinskim znalcima. Suha punta je dobila ime po tome što ju kiše redovito izbjegavaju, osim ako ne dolaze iz Italije, a dio uroda redovito se izgubi uslijed jakih vjetrova (jugo i bura) tijekom lipnja. Samo vinogorje Primošten nalazi se u sjevernoj Dalmaciji, 25 kilometara istočno od Šibenika i 60 od Splita i jedno je od najmanjih u Hrvatskoj. Zato se vina i više cijene...

„Babić je sorta koja zahtijeva pažljivu brigu i odabir trenutka berbe, traži što škrtije tlo, mnogo sunca i daje relativno male prinose. No, za razliku od plavca malog, uspješno čuva idealni omjer kiselina pa ima harmoničniji ton i nešto življi karakter. Upravo te povišene kiseline fantastično se uklapaju sa visokim alkoholom i zrelim taninima, pa tijelo postaje puno i vrlo snažno, ali istovremeno pitko i slasno. Kada je grožđe dobro dozrelo, raste udio voćnih aroma, a kada se uz to dozrijevanje vina vrši u hrastovim bačvama, arome postaju kompleksne i vrlo ugodne.

Barrique pozitivno utječe na eventualno preizražene tanine te dodatno naglašava punoću, a uz malolaktičnu fermentaciju koja omekšava kiseline zaokružuje ovo vrlo posebno vino.“ Saznajem od Maje, i uživam u punoći i kombinatorici Kontre. To je vino, naime, kupaža babića i dingača pod stručnom rukom još jednog velikog vinara, Kiridžije s Pelješca. Dvije sorte udaljene su dvjestotinjak kilometara, pa upravo zbog te činjenice – Kontra nije mogla dobiti status koji zaslužuje. Naime, po hrvatskim zakonima, vino može biti vrhunsko – samo ako je urod iz jednog vinogorja! Pa tako imamo divno – stolno vino. Rukom ispisano...

Guštamo u spoju tanina iz plavca i svježine babića, isprepletenim aromama šljive, višnje i grožđica, vrijeme teče, mi meljemo... Baš vino za gušt. A stolno! Džaba mu potencijal za čuvanje kad ga je grijeh sačuvati... Suha punta napada i prošekom isključivo od babića, koji se, kao i ostala vina prodaje u njihovoj primoštenskoj vinariji, zagrebačkom Vivatu i MIVI, vinoteci Terra u Splitu, Atroxu u Zadru i Pro Mille u Opatiji. Za Kontru su dobili broncu na Challenge international du Vin u Bordeauxu ove godine, kao i srebro na Citadelles du Vin, a sve korake i novitete možete pratiti na njihovoj facebook stranici.

Određenu količinu vina izvoze u SAD (Blue Danube wine company), Francusku (Thierry Lourton, Bordeaux), UK (Vino Nostro, London), Švicarsku (VallisAurea), a nama i dalje ostaje dojam kako bi ga trebalo i dalje piti s pogledom na najljepši tombolo u regiji, polako i lijeno, guštati dugo u Kontri i pričati o besmislu smisla života. Vino koje spaja nespojivo, za gušt i dobro društvo, jer ne živimo dovoljno dugo da bismo pili loša vina. Živjeli, puno puta...

  • #piće
  • #Vino
  • #suha punta
  • #gracin
  • #Primošten
  • #kontra
  • #vinograd
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Vruća sangrija
Začinjena i tako fina

Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

Vruća sangrija je poboljšana verzija klasičnog kuhanog vina, a koja predstavlja savršen izbor za prosinačke zabave. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Santa Elisabetta Aktualno
    Santa elisabetta

    Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close