Samostan Weihenstephan odavno spada pod grad München, a priče kažu da je davne 725. biskup Korbinian ovdje zabio svoj štap u zemlju iz koje je potekla voda. 1040. je godine benediktince ovaj izvor potaknuo na pokretanje Weihenstephana, najstarije pivovare na svijetu koja konstantno proizvodi pivo!

Voda, hmelj i ječmeni slad: to su sastojci od kojih se i dan danas u Bavarskoj proizvodi pivo, a striktno se drže Obveze o čistoći piva iz 1516. godine. I u pivovari Weihenstephan se drže liste sastojaka koji smiju u pivo, no način pripreme i distribucije se uvelike promijenio. Već tridesetak godina su tave za ukomljavanje od nehrđajućeg čelika, a ne od optički atraktivnijeg bakra. Ove tave - korodiraju, što pivu daje dodatnu notu, kako u boji, tako i u okusu. U posljednjoj fazi se pivu dodaje hmelj.

U Weihenstephanu su posebno ponosni na bogatu povijest proizvodnje pšeničnog piva. Njihovo pivo Vitus 2011. je godine proglašeno najboljim pivom na svijetu, a ove godine je proglašeno najboljim pivom u kategoriji pšeničnog piva. Njihovo se pivo posebno dobro prodaje u zemljama gdje su stanovnici uvijek dobro raspoloženi, poput mediteranskih zemalja.



A kako smo i mi Mediteranci, tako smo zasjeli na mjesto dobrih piva, Magic Beer Room u Remetincu i krenuli lakšom verzijom Weihenstephanera. Pitko, lako, nevjerojatno skriva 5,4% alkohola.



Nježno, za svaki dan, ali nisam pao na nos. Pao sam na nos nešto kasnije, od Weihenstephaner Vitusa. Aroma, puno pšenice, banane i kasnijih klinčića u savršeno dobrom omjeru. Puno, špekasto, pjenasto, bez one praznjikave pjene prosječnih pšeničnih piva. Živa navlakuša, daje ti neko osvježenje i mir, a opet - ima 7,7%, iako je teško prepoznati i da ima iznad 5!

Banana u mirisu, klinčić na nepcu, jako, ali jako dobro pivo. Slažem se s učenim kolegama, ovo stvarno zaslužuje nagradu. Pšenica kakva se nekad pila!

MAGIC BEER ROOM
Dr. Luje Naletilica 4
e-mail: info@bc-group.hr



Tekst je dijelom preuzet s portala Pivnica.net!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju