U Osijeku je ovih dana Karlovačka pivovara d.o.o. s tvrtkama Slavonija slad d.o.o. i Poljoprivredno prehrambeni kompleks d.o.o. (PPK) te Poljoprivrednim institutom Osijek potpisala Pismo namjere o korištenju 100% hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva. Poljoprivredni institut Osijek svojim će stručnim savjetovanjem te ustupanjem sorte ječma pomoći Slavonija sladu, jedinom domaćem proizvođaču slada, PPK-u, dobavljaču ječma, i Karlovačkoj pivovari u osiguravanju ječma s hrvatskih polja najviše kvalitete.

(Vincetić, Bičanić, Slavevska, Zdunić)

Karlovačka pivovara inicirala je ovaj projekt jer vjeruje u potencijale hrvatske poljoprivrede i želi u proizvodnji Karlovačkog piva koristiti isključivo ječam s hrvatskih polja. ''Karlovačka pivovara ove godine slavi 160 godina proizvodnje piva vrhunske kvalitete koje je napravljeno od prirodnih sastojaka. Težimo tome da naše Karlovačko čine hrvatski sastojci, a danas smo ovdje kako bismo predstavili našu inicijativu koja će tome i doprinijeti. Ovime želimo dati potporu domaćoj poljoprivredi i doprinijeti održivosti domaćeg uzgoja ječma jer vjerujemo da hrvatski proizvođači mogu osigurati sirovine vrhunske kvalitete kakve koristimo za proizvodnju našeg piva'', izjavila je Branka Slaveska, predsjednica Uprave Karlovačke pivovare na konferenciji za novinare održanoj u Poljoprivrednom institutu Osijek.
 
Ječam, odnosno ječmeni slad, jedan je od četiri glavna sastojka piva pored vode, hmelja i kvasca. Za proizvodnju vrhunskog piva potrebni su i vrhunski sastojci. ''Kvaliteta piva ovisi o kvaliteti sirovina koje se koriste za proizvodnju piva. Vrlo smo ponosni što je naše Karlovačko oduvijek bilo prepoznato kao pivo vrhunske kvalitete. Karlovačka pivovara pažljivo bira sirovine koje koristi za proizvodnju piva. Sirovine koje kupujemo moraju biti u skladu sa specifikacijama i visokim standardima, a sve koje stižu u pivovaru prolaze stroge kontrole kvalitete. Ovim projektom želimo osigurati održivu domaću proizvodnju ključnih proizvodnih sirovina što će imati utjecaj na razvoj i poticaj lokalnog gospodarstva, ali i osigurati dovoljne količine slada vrhunske kvalitete u blizini pivovare. Također, želimo imati direktan nadzor nad kvalitetom, kao i sudjelovati u kontroli, i unaprijediti procesa nabave'', istaknuo je dr. sc. Zvonimir Nemet, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare.


''U jedinoj hrvatskoj tvornici pivarskog slada Slavonija slad d.o.o., koja je u Novoj Gradiški još 1997. godine osnovana kao tvrtka kćer belgijske grupe Boortmalt, s velikim smo veseljem prihvatili inicijativu Karlovačke pivovare. Nastavljajući tradiciju pivarstva i sladarstva u Novoj Gradiški iz 1870-ih (pivovara LOBO) i prve moderne tvornice slada iz 1970-ih (SATURN), izgradnja današnje tehnološki najsuvremenije tvornice jedno je od prvih stranih ulaganja u Slavoniji u 2000. godini (BOORTMALT), nakon čega je uslijedila integracija u najveću poljoprivrednu kooperativu Francuske i cijele Europe (AXEREAL). Objedinjujući tako najsuvremeniju tehnologiju jedne od tri vodeće europske industrije slada te hrvatsku i europsku tradiciju, smatramo se sposobnima i pozvanima da našim kupcima osiguramo najkvalitetniji ječmeni slad proizveden od ječma s hrvatskih polja. Posebno nas veseli vidjeti kako su i druge tvrtke, znanstveno istraživačke kuće te Ministarstvo poljoprivrede RH jednako motivirani i zainteresirani podržati i priključiti se istoj inicijativi. U ostvarenju tog projekta osobito je važno da svi sudionici objedine napore kako bi se u svakoj kapljici hrvatskog piva vrhunske kvalitete mogla prepoznati zraka hrvatskog sunca, miris hrvatske zemlje, postojanost hrvatskog farmera, ali jednako tako i znanje hrvatskih znanstvenika i inženjera'' izjavio je Vlado Bićanić, direktor Slavonije slada.

Tom prigodom, Danko Vincetić, direktor Poljoprivredno prehrambenog kompleksa (PPK), izjavio je: ''Proizvodnju pivarskog ječma za potrebe Slavonija slada organiziramo još od 2002. godine. Kako bi se ona povećala, PPK je oformio tehnološki tim koji organizira i ugovara proizvodnju, educira proizvođače, tehnološki ih prati te u konačnici kolekcionira proizvedeni ječam. Trenutno nadziremo proizvodnju oko 40 tisuća tona ječma na nekih 10 tisuća hektara i to kod 300 proizvođača kojima je inicijativa Karlovačke pivovare veliki poticaj jer im jamči siguran otkup.''

Uglavnom, spojilo se ugodno s korisnim, hrvatsko pivo sa hrvatskim sladom za hrvatskog pivopiju - ima li što bolje! Dakle, pivili domaće!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju