1. RUM JE PRVI BRENDIRANI ŠPIRIT
Neke varijante ruma su zabilježene još u staroj Indiji i Kini, tako je Marco Polo u 14. stoljeću napisao da je na području današnjeg Irana pio jako dobro vino od šećera. Međutim, rum, kakvog danas znamo, počeo se proizvoditi na Karibima u 17. stoljeću, kada su na plantažama otkrili da  melasa šećerne trske može fermentirati u alhohol. Melasa se razrjeđuje dok se u njoj ne dobije 18-22% šećera te se dodaje kultivirani kvasac kojim se izaziva vrenje, i onda sve zajedno destilira. Dobiveni destilat je bezbojan, neugodna mirisa na maslačnu kiselinu. Dugim stajanjem u hrastovim bačvama, slobodne se kiseline povezuju u estere. Time se gubi neugodan miris i rum dobiva specifičnu aromu i karakterističnu smeđu boju. Rum je nedugo nakon toga postalo prvi brednirani špirit. Smatra se da je prvi pravi rum stvoren na Barbadosu, no to se ne može ustvrditi sa sigurnošću. Područje Kariba je epicentar današnje proizvodnje, te se na ovom području stvara čak 80% svjetske proizvodnje ruma.

2. KORIŠTEN JE ZA OČUVANJE ZDRAVLJA MORNARA NA BRODOVIMA
Rum se dugo vremena koristio i u medicinske svrhe. Po njoj je  posebno bila poznata britanska mormrarica, koja je svojim mornarima davala napitak od ruma i vina, kako bi ih zaštitila od skorbuta. Miks je bio poznat pod nazivom „Tot o' rum“, a rumu i vinu se dodavala i limeta. Osim za lječenje, rum se pokazao i kao dobar za očuvanje tijela nakon smrti. Nakon što je poznati Admiral Nelson poginuo kod  Trafalgara, njegovo tijelo je bilo položeno u bačvu s rumom kako bi se očuvalo do ukopa. Neko vrijeme nakon njegove pogibije, britanski su mornari rum nazivali „Nelsonova krv“.

3. RUM JE ZASLUŽAN ZA RAZVOJ TRGOVINE ROBLJEM
Oko ruma se stvorio zloglasni „robovski trokut“, koji je nastao u 16., i trajao sve do ranog 19. stoljeća. Robovski trokut se sastojao od tri dionice. U prvoj dionici se melasa prevozila s Kariba u Novu Englesku, gdje su se nalazile najmodernije destilerije u kojima se proizvodio rum. Druga dionica je označavala transport u zapadnu Afriku s ciljem kako bi se rum mjenjao za robove. U trećoj i posljednjoj dionici, robovi su se iz Afrike prevozili na plantaže u Karibima i Južnoj Americi.

4. BOCA NAJSKUPLJEG RUMA KOŠTA 40.000 DOLARA
Najskuplji rum na svijetu, zanimljivo, nema ime, ali to nadoknađuje cijenom od čak 40.000 dolara. Buteljiran je 40-tih godina u destileriji Wray and Nephew na Jamajci, ali stručnjaci smatraju da datira čak iz 1915. godine! Boca ovog skupocjenog ruma je prvi put prezentirana na prvom europskom festivalu ruma, i predstavlja rijetki sačuvani dio izgubljene kolekcije Wray and Nephewa. Razlog zašto je tako skupocjen leži u činjenici da su na svijetu sačuvane samo četiri boce!

5. RUM JE JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH SASTOJAKA KOKTELA
Rum se dijeli na bijeli i tamni. Dok se tamni rum ispija sam, bijeli se koristi u koktelima, te predstavlja jedan od najpopularnijih sastojaka. Većina najpoznatijih koktela s rumom, sasvim očekivano, potječe s područja Kariba. Cuba Libre je nastao kada je jedan američki vojnik na kraju 19. stoljeća u baru u Havani naručio posebno rum i Coca-colu, ali je sve pomiješao te popio. Još jedan popularan koktel, Daiquiri, je također osmislio američki vojnik na Kubi. Gotovo potpuno isti koktel, ali stvoren u SAD-u, je danas poznat kao Bacardi. Pina colada je stvorena u Portoriku, dok Mojito originalno potiče s Kube. Koji je vaš omiljeni koktel?

Tekst je preuzet s portala Kult!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju