Antioksidansi su važni u zaštiti tjelesnih stanica. Niska razina antioksidansa povezana je s rizikom nastanka zdravstvenih problema. Neke od antioksidansa koje trebamo možemo dobiti iz hrane, a dio možemo dobiti konzumiranjem čajeva.

Čaj u obliku osušenih smrvljenih listića prošao je kraći tehnološki proces od čaja u vrećici, pa samim time ima i višu razinu antioksidansa. Čajevi u vrećicama su uglavnom slabije kvalitete, i često pojačani umjetnim bojama i okusima. Što se tiče čaja u tekućem obliku u bocama, njegova antioksidativna moć je minimalna, a nerijetko ih uopće ni nema. Jedino što ima je šećer i druge umjetne tvari – bolje pjte vodu...

Razina antioksidansa varira ovisno o vrsti čaja. Iako sve tri vrste čaja (zeleni, crni i bijeli) dolaze iz iste biljke Camellia sinensis, listovi se beru u različitim razdobljima i obrađuju se različitim tehnikama. Bijeli se čaj ubire još kao vrlo mlada biljka, i prema mnogim je istraživanjima čaj s više antioksidansa. Zeleni bi trebao biti bogatiji antioksidansima od crnoga, jer proces prerade zahtijeva manje destruktivne tehnike na lišću, ali neke novije studije pokazale su da su danas njihove razine antioksidansa relativno slične. Uglavnom, držite se originala, i uživajte u aromi, toplini i ljekovitim svojstvima. Nećete valjda u Gruziji ili Indiji piti Fantu?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju