U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Mir, elegancija, poznat čovjek za pultom sa sto vrsta sireva, dok sa strana vijore pršutići, maslinjaci, štošta... Pozdravljamo se, i silazimo iz Fromagerije u prizemlju u Podroom, gdje nalazimo naša rezervirana mjesta i uživamo pričajući s konobarom i konobaricom, ufuravajući se u tematiku ovčjih sireva. Kao poznatom janjefilu, kojem ništa od ovce nije strano, lagano bridim od iščekivanja Meet the cheese, četvrtog izdanja. I konačno – počinje.


Čaše se pune bijelim vinom (Bujska malvazija Benčić), crvenim (Enigma Petrač) i roseom (Syrtis plavac mali), a tada na tanjuru dolazi i pet pitomaca, novih, nikad probanih sireva, posebno probranih za ovu prigodu. Tomme du Fedou je nešto živo, mekano, skoro tekuće čudo, koje smo od milja prozvali „Noć u toru“. Toliko intenziteta, gorčine i snage nisam nkad ni u jednom siru osjetio, a služio je kao rezerva mlijeka kad francuski seljaci tijekom povijesti nisu imali dovoljno istoga. Mrvicu neslan, i jači od Mirka. Le secret de Compostelle je baskijski ovčji sir koji nas je skroz razmazio. Ništa prenaglašeno, nježno, bez otpora, a opet, nikako ga prestati jesti. I ide bolje uz chuttney (britanski pekmezi, ovoga puta su bili od višnje i naranče). Prirodne kore, stoji minimalno 8 mjeseci prije konzumacije.


Treći je na redu bio Tomme Levezou, i kandidatura za pobjednika večeri je bila trenutno objavljena! Težak, jak, masivan, miriši na meso... Opor i nekako životinjski više vuče na grubog ovna ili ratobornog muflona nego na mirnu ovčicu, ali dojam je nevjerojatan. Slatkast, prožet voćnim aromama i lješnjakom, stvarno opak igrač!


A onda slijedi Idiazabal Bideki dop, koji nije rezervni igrač Atletica iz Bilbaa, nego robusno mučko zlo, fantastično slano ukusno dimljeno stvorenje koje ulazi ravnopravno u utrku za prvo mjesto. Iz pokrajine Navarra, kremast i začinjen, tamne korice i sjajnog mirisa pušnice. Za kraj, tu je bio bebasti i kiselkasti Petit Brebis d'Argental, aromatičan, nježan i tek u borbi za treće mjesto. Nakon Muflonka i Baska – teško je doći do riječi.


I tako, pobjednika su dva, mi se siti i nasmijani vraćamo kućama, u četvrtak je na redu novo testiranje, i tako svaki naredni četvrtak, Strogi centar grada, Pod zidom 4, radionica i učilište sirarstva, jednostavno jako dobro mjesto i ideja za ubiti četvrtak. Do sljedeće sirno-vinske večeri u Podroomu - uživajte u ovoj divnoj kombinaciji!