Mir, elegancija, poznat čovjek za pultom sa sto vrsta sireva, dok sa strana vijore pršutići, maslinjaci, štošta... Pozdravljamo se, i silazimo iz Fromagerije u prizemlju u Podroom, gdje nalazimo naša rezervirana mjesta i uživamo pričajući s konobarom i konobaricom, ufuravajući se u tematiku ovčjih sireva. Kao poznatom janjefilu, kojem ništa od ovce nije strano, lagano bridim od iščekivanja Meet the cheese, četvrtog izdanja. I konačno – počinje.


Čaše se pune bijelim vinom (Bujska malvazija Benčić), crvenim (Enigma Petrač) i roseom (Syrtis plavac mali), a tada na tanjuru dolazi i pet pitomaca, novih, nikad probanih sireva, posebno probranih za ovu prigodu. Tomme du Fedou je nešto živo, mekano, skoro tekuće čudo, koje smo od milja prozvali „Noć u toru“. Toliko intenziteta, gorčine i snage nisam nkad ni u jednom siru osjetio, a služio je kao rezerva mlijeka kad francuski seljaci tijekom povijesti nisu imali dovoljno istoga. Mrvicu neslan, i jači od Mirka. Le secret de Compostelle je baskijski ovčji sir koji nas je skroz razmazio. Ništa prenaglašeno, nježno, bez otpora, a opet, nikako ga prestati jesti. I ide bolje uz chuttney (britanski pekmezi, ovoga puta su bili od višnje i naranče). Prirodne kore, stoji minimalno 8 mjeseci prije konzumacije.


Treći je na redu bio Tomme Levezou, i kandidatura za pobjednika večeri je bila trenutno objavljena! Težak, jak, masivan, miriši na meso... Opor i nekako životinjski više vuče na grubog ovna ili ratobornog muflona nego na mirnu ovčicu, ali dojam je nevjerojatan. Slatkast, prožet voćnim aromama i lješnjakom, stvarno opak igrač!


A onda slijedi Idiazabal Bideki dop, koji nije rezervni igrač Atletica iz Bilbaa, nego robusno mučko zlo, fantastično slano ukusno dimljeno stvorenje koje ulazi ravnopravno u utrku za prvo mjesto. Iz pokrajine Navarra, kremast i začinjen, tamne korice i sjajnog mirisa pušnice. Za kraj, tu je bio bebasti i kiselkasti Petit Brebis d'Argental, aromatičan, nježan i tek u borbi za treće mjesto. Nakon Muflonka i Baska – teško je doći do riječi.


I tako, pobjednika su dva, mi se siti i nasmijani vraćamo kućama, u četvrtak je na redu novo testiranje, i tako svaki naredni četvrtak, Strogi centar grada, Pod zidom 4, radionica i učilište sirarstva, jednostavno jako dobro mjesto i ideja za ubiti četvrtak. Do sljedeće sirno-vinske večeri u Podroomu - uživajte u ovoj divnoj kombinaciji!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju