• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Francuski kozji sirevi za neznalice!

Konačno se u Zagrebu otvorila i prodavaonica vrhunskih sireva sa svih strana svijeta, ali Jabuke & Ruže nude i još puno delikatesa, pršuta, maslinovih ulja, i naravno – vina. Iskoristili smo naše sirno nepoznavanje da naučimo nešto novo, a to je tek početak jednog lijepog druženja koje se nastavlja svaki četvrtak!

Punkufer avatar placeholder
Ribafish 10.03.2014 17:06 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pod zidom, dakle, točno između Dolca i spomeniku Banu Jelačiću, na rednom broju 4 nalazi se Fromagerie Jabuke & Ruže. Ispod dućana s delicijama, u podrumu se smjestio, logično, Podroom, više nego ugodan kutak u kojem možete kušati sve što možete kupiti kat iznad.



U svrhu educiranja ljudi koje zanima kako se spajaju sirevi i vino, žele kušati nepoznata vina, ili pak samo naučiti štogod o siru, na klupske večeri četvrtkom naletjela je i ekipa punkufer.hr-a. Iako stvarno volim jesti sve što ima okusa i smisla, žive i nežive prirode, od klice do slona, moram priznati da sam sa sirom stao na nekih deset imena. I da mi je čak i najdraži skeč Monty Pythona, onaj u prodavaonici sira – imenima uglavnom potpuna nepoznanica. Tako sam bio oduševljen idejom da po prvi puta kušam pet vrhunskih kozjih sireva sa svih strana Francuske, i to u kombinaciji s dva chuttneya i tri vina.



Praćen jakim mirisom sira iz luksuzne trgovine na katu dolazim do malih stolića i ugodne, ležerne atmosfere Podrooma. Vadim fotoaparat, divim se buteljama koje vire sa svih strana, i bacam se na prva dva uzorka. Trudim se prepoznati Alsace, Lorraine, ili barem Paris, ali riječ je o domaćim sirevima Perković iz okolice Slavonskog Broda.



Odlučujem šutjeti do smrti, ali je onaj nježniji sir, bez trava tako nježan i rastresit da bih htio repete, a tada na stol stižu vina, i – oni. Francuzi. Dakle, ne znam da li da se s njima igram, slikam, ili ih jedem, totalna slatkoća, odmah se budi modni dizajner u meni, svaka čast majstorima, mala remek-djelca!



Počinjemo s lijeva na desno, kako savjetuje šef lokala, Aleksandar Noršić, režem vilicom Crottin liquer noix coque. Srećom pa imamo i prijevod, jer na francuskom znam samo brojati do devet, dakle, svježi kozji sir s džemom od smokava i likerom od oraha. Mini tortica, ne znaš što očekivati, stavljam u usta i mljackam totalno meki ABC sir s mrvicama oraha, i okusom nekog zelenog sela s autoputom i velikim stadionom s krovom. Nevjerojatno. Miješam ga s pekmezom od višnje (chuttney) i više ne znam što jedem. Zbodom Goudo, ovo je suludo! Slijedi Chabichou, žuta korica, bijela sredina, tekstura knaufa, težak, masan, zagasit i za koplje bolji od orašastog! Ajme majko, o punih li usta aromatičnog mlijeka! Tomette aux baies cave je sljedeći, zvat ćemo ga Herbawife od milja, jer je pun začina, trava, svega! Mini začinski vrt s prejakim crvenim paprom na vrhu. Papar se ne jede? A, hvala! Dakle, da mi netko zaveže oči, ne bih pod oružanom prijetnjom priznao da je to sir – milijun ukusa, mirisa, ma svega...

Chevre sous la coque ail & fines herbes
(imaju dulja imena nego brazilski nogometaši), totalno je maskarponast, jako kremast nježan mladić pomiješan s puno češnjaka. Visoko drugo mjesto! I konačno, šećer za kraj, ispada – med za kraj! Zadnji je Chevre au Miel, koji stišče usta jače od porezne prijave. Od milja - Medeni, meni presladak, ženama za stolom savršen, pa sam se ja vratio dokrajčiti Knauf (Chabichou), a one Chevrea. I još smo dobili mini-kulenove bebe, choritos iz Španjolske, umjesto deserta. Začinjene kobase veličine badema - čista zaraza...



Tomac ide uz sve, Šember uz skoro sve, Cavallino je nekako ostao nedorečen, mrvu presuh i bez aftertastea... Ali se sve popilo. Uglavnom, bogatiji za neka nova iskustva, savjete koje su nam davali nasmijani zaposlenici i drugi kušači, planiramo češće pohoditi sirne četvrtke u podrumu, pa ako ste i vi zainteresirani, ovaj tjedan naletite na - Talijane!



Mi ostajemo u mislima s nebeskim Knaufićem, ponovilo se...

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

  • #gdje sjesti
  • #sir
  • #fromagerie
  • #jabuke i ruže
  • #Zagreb
  • #delikatese
  • #vina
  • #Pršuti
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Čokoladni kolač recept
Savšenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Pad Kee Mao
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Zelena budućnost
Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu
Muzej umjetnosti će se graditi u Dubaiju
Inspiriran morem i biserima
Muzej koji "pluta" u morskom kanalu novo je čudo Dubaija
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Dvorac Trosky u Češkoj
Djevica i starica
Ruševine ovog dvorca postale su veliki turistički hit među mlađima od 25 godina, a evo i zašto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se C-130 turskog ratnog zrakoplovstva nad Gruzijom 160 km od granice s Rusijom
c-130
VIDEO Srušio se zrakoplov NATO-a!
Od sutra velika promjena, banka upozorila klijente: Plaćanje ovim karticama uskoro više neće biti moguće
Provjerite novčanike
Od sutra velika promjena, banka upozorila klijente: Ovakvo plaćanje više neće biti moguće
Dan hipertenzije: Hrvatska rekorder po povišenom tlaku u EU
Tihi ubojica
Čak polovica odraslih u Hrvatskoj boluje od ove bolesti: Ubija tiho i sustavno, a posebno je zabrinjavajuća situacija kod žena
show
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Tko je Ignacia Fernandez, nova Miss Mundo Chile?
postala je viralna
Odvažna misica osvojila krunu! Tko je ljepotica koja je svojim talentom šokirala žiri?
zdravlje
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Probušena guma nije ju izbacila iz takta, njezin potez šokirao gledatelje
Štedi živce
Probušena guma nije ju izbacila iz takta, njezin potez šokirao gledatelje
tech
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
S KIME ĆEMO IGRATI?
ŽDRIJEB SP 2026.: Hrvatska zna svoje mjesto na izvlačenju, evo kad počinje
Poznat protivnik Hrvatske u nokaut-fazi U-17 Svjetskog prvenstva
ponovo egzotika
Poznat protivnik Hrvatske u nokaut-fazi U-17 Svjetskog prvenstva
tv
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
MasterChef: Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
OSTANAK ILI ODLAZAK?
Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
Kumovi: Strah je neizbježan - jesu li oni idući na redu?
KUMOVI
Kumovi: Strah je neizbježan - jesu li oni idući na redu?
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
Stručnjaci upozoravaju
Ovo piće polako uništava vašu jetru – a mnogi ga piju svaki dan!
sve
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Lampion - 9 Hrana i piće
    Nostalgija u tanjuru

    Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close