• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Francuski kozji sirevi za neznalice!

Konačno se u Zagrebu otvorila i prodavaonica vrhunskih sireva sa svih strana svijeta, ali Jabuke & Ruže nude i još puno delikatesa, pršuta, maslinovih ulja, i naravno – vina. Iskoristili smo naše sirno nepoznavanje da naučimo nešto novo, a to je tek početak jednog lijepog druženja koje se nastavlja svaki četvrtak!

Punkufer avatar placeholder
Ribafish 10.03.2014 17:06 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pod zidom, dakle, točno između Dolca i spomeniku Banu Jelačiću, na rednom broju 4 nalazi se Fromagerie Jabuke & Ruže. Ispod dućana s delicijama, u podrumu se smjestio, logično, Podroom, više nego ugodan kutak u kojem možete kušati sve što možete kupiti kat iznad.



U svrhu educiranja ljudi koje zanima kako se spajaju sirevi i vino, žele kušati nepoznata vina, ili pak samo naučiti štogod o siru, na klupske večeri četvrtkom naletjela je i ekipa punkufer.hr-a. Iako stvarno volim jesti sve što ima okusa i smisla, žive i nežive prirode, od klice do slona, moram priznati da sam sa sirom stao na nekih deset imena. I da mi je čak i najdraži skeč Monty Pythona, onaj u prodavaonici sira – imenima uglavnom potpuna nepoznanica. Tako sam bio oduševljen idejom da po prvi puta kušam pet vrhunskih kozjih sireva sa svih strana Francuske, i to u kombinaciji s dva chuttneya i tri vina.



Praćen jakim mirisom sira iz luksuzne trgovine na katu dolazim do malih stolića i ugodne, ležerne atmosfere Podrooma. Vadim fotoaparat, divim se buteljama koje vire sa svih strana, i bacam se na prva dva uzorka. Trudim se prepoznati Alsace, Lorraine, ili barem Paris, ali riječ je o domaćim sirevima Perković iz okolice Slavonskog Broda.



Odlučujem šutjeti do smrti, ali je onaj nježniji sir, bez trava tako nježan i rastresit da bih htio repete, a tada na stol stižu vina, i – oni. Francuzi. Dakle, ne znam da li da se s njima igram, slikam, ili ih jedem, totalna slatkoća, odmah se budi modni dizajner u meni, svaka čast majstorima, mala remek-djelca!



Počinjemo s lijeva na desno, kako savjetuje šef lokala, Aleksandar Noršić, režem vilicom Crottin liquer noix coque. Srećom pa imamo i prijevod, jer na francuskom znam samo brojati do devet, dakle, svježi kozji sir s džemom od smokava i likerom od oraha. Mini tortica, ne znaš što očekivati, stavljam u usta i mljackam totalno meki ABC sir s mrvicama oraha, i okusom nekog zelenog sela s autoputom i velikim stadionom s krovom. Nevjerojatno. Miješam ga s pekmezom od višnje (chuttney) i više ne znam što jedem. Zbodom Goudo, ovo je suludo! Slijedi Chabichou, žuta korica, bijela sredina, tekstura knaufa, težak, masan, zagasit i za koplje bolji od orašastog! Ajme majko, o punih li usta aromatičnog mlijeka! Tomette aux baies cave je sljedeći, zvat ćemo ga Herbawife od milja, jer je pun začina, trava, svega! Mini začinski vrt s prejakim crvenim paprom na vrhu. Papar se ne jede? A, hvala! Dakle, da mi netko zaveže oči, ne bih pod oružanom prijetnjom priznao da je to sir – milijun ukusa, mirisa, ma svega...

Chevre sous la coque ail & fines herbes
(imaju dulja imena nego brazilski nogometaši), totalno je maskarponast, jako kremast nježan mladić pomiješan s puno češnjaka. Visoko drugo mjesto! I konačno, šećer za kraj, ispada – med za kraj! Zadnji je Chevre au Miel, koji stišče usta jače od porezne prijave. Od milja - Medeni, meni presladak, ženama za stolom savršen, pa sam se ja vratio dokrajčiti Knauf (Chabichou), a one Chevrea. I još smo dobili mini-kulenove bebe, choritos iz Španjolske, umjesto deserta. Začinjene kobase veličine badema - čista zaraza...



Tomac ide uz sve, Šember uz skoro sve, Cavallino je nekako ostao nedorečen, mrvu presuh i bez aftertastea... Ali se sve popilo. Uglavnom, bogatiji za neka nova iskustva, savjete koje su nam davali nasmijani zaposlenici i drugi kušači, planiramo češće pohoditi sirne četvrtke u podrumu, pa ako ste i vi zainteresirani, ovaj tjedan naletite na - Talijane!



Mi ostajemo u mislima s nebeskim Knaufićem, ponovilo se...

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

  • #gdje sjesti
  • #sir
  • #fromagerie
  • #jabuke i ruže
  • #Zagreb
  • #delikatese
  • #vina
  • #Pršuti
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Korčula okom fotografa: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Kao brod od kamena
Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
Novim Zakonom o naplati cestarine isključit će se plaćanje cestarine u gotovini
Stiže novi zakon
Cestarina se više neće moći plaćati gotovinom
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Stigla je u hrvatske bolnice!
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ljetna korona: Simptomi zbog kojih su liječnici pretrpani
Soj "Stratus" hara svijetom
Ljetna korona: Simptomi zbog kojih su liječnici pretrpani
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Za dlaku!
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Pub kviz koji pokazuje imate li znanje za natjecanje uživo
Pokažite što znate!
Pub kviz koji pokazuje imate li znanje za natjecanje uživo
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Armin Hodžić za Dinamo zabio 50 golova, sad s 30 godina potpisao za drugoligaša
JEDNOSTAVNO NESTAO
Za Dinamo je zabio 50 komada u sto utakmica, sad je s 30 godina potpisao za drugoligaša
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
MasterChef: MasterChef prvom epizodom nove sezone nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite nove specijalitete!
SAZNAJTE!
MasterChef prvom epizodom nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite doznati tko će se kući vratiti s pregačom!
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Spud Bud Zagreb - 6
Viralni hajp

Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

U Hrvatsku je punjeni krumpir donio kuhar Hrvoje Drahotusky i nakon uspjeha na štandovima i festivalima, prepoznao da je trenutak i za stalni restoran. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pizza Re - 2 Hrana i piće
    Pizza Re

    Omiljena kvartovska pizzerija: Mjesto u Zagrebu na kojem ćete naći izvrsne napoletane, ali i carbonaru

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

  • Baš Naš festival - 2 Aktualno
    Baš Naš festival

    Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close