Parmigiano Reggiano se proizvodi bez dodataka, istim metodama koje su korištene prije devet stoljeća. Visoka kvaliteta sirovog mlijeka, bez aditiva i dugo zrenje ono je što Reggiano čini jedinstvenim.



Minimalno vrijeme starenja je 12 mjeseci, ali kada se ostavi 24 mjeseca, okus je nepogrešiv – intenzivan i malo slan. Parmezan je savršen dodatak hrani jer ima visoku koncentraciju proteina, vitamina i minerala, uključujući kalcij i fosfor. Vrlo je lako probavljiv, pa je idealan proizvod za sportaše i djecu.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Po okusu je parmezan od voćnog, do pikantnog okusa i osebujnog mirisa. U izvornom obliku sir je napravljen u kolutu teškom od 5 do 15 kg, tvrde i glatke kore. Na okus parmezana osim dužine zrenja utiče i godišnje doba u kojem je dobiveno mlijeko. Najbolje doba je - kasna jesen.

Parmezan se pravilno reže, bolje reći trga i struže žlicom u obliku badema. Riba se tek neposredno pred uporabu jer inače gubi aromu. Čuva se na suhom u hladnjaku, umotan u specijalni papir ili pergament. Nikako ga se ne smije zamatati u PVC ili ALU-foliju, jer se sir u njoj - znoji.

Uz mladi se parmezan preporučuju pjenušava (prosecco), te lagana vina voćnog okusa. Uz stariji parmezan bolje paše neko teže crno vino. Idealan je kao grickalica, ali Hrvati ga najviše ribaju na pasta-šutu. I tko nam što može!