• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kraljevi talijanske kuhinje: 11 prefinih sireva koje obožava cijeli svijet

Mladi, odležani, topivi, lagano hrskavi, pikantni, dimljeni, bijeli, zlaćani... Čizma je raj za ljubitelje sireva, u kojima možete okusiti tradiciju svake regije.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 29.01.2023 07:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Chongqing - 1 Uzbudljivo! Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Novi kviz općeg znanja - 6 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara

Odležali parmezan za puna usta umamija, nježna burrata koja se topi u ustima, kremasti mascarpone u omiljenom cheesecakeu – Italija je zadužila svijet za sireve koji su duša mnogih jela. Ima ih na stotine vrsta, a za mnoge se zna izvan Čizme. Doista, svaka vinska regija i gurmanski grad u Italiji ima svoje domaće sireve karakteristične za taj kraj i mnogi od njih proizvode ih od pradavnih vremena.

Nađete li se u Italiji, dobro je znati da Talijani imaju dvije riječi za sir i oba vuku latinske korijene: formaggio i cacio. Potonji je manje poznat, ali možete ga prepoznati u slavnom rimskom jelu: cacio e pepe – radi se o fantastičnoj tjestenini koja osim sira ima i papar. Najpopularniji talijanski sirevi su mozzarella, parmigiano reggiano, gorgonzola i ricotta. Neki od njih najbolji su na hrskavom kruhu, dok se drugi dodaju nadjevima za tjesteninu, desertima i brojnim drugim jelima.

A koje sireve nikako ne treba zaobići? Krenimo!

Burrata

Burrata je mekani, bijeli i kremasti talijanski sir koji se u počecima pravio na području Murgie 1950-ih kako bi se smanjilo bacanje hrane. Pripremljene od kravljeg mlijeka, loptice burrate sastoje se od vanjske mozzarelle i kremastog srca - skute. Tekstura je slična maslacu, odnosno svježem vrhnju. Obično se jede bez dodataka, ali odlična je i uz bruschette ili salatu caprese .

Makaroni Hrana i piće Švicarski grenadirmarš: Recept za alpske makarone koji će vam dati dovoljno energije za čitav dan u prirodi

Mozzarella

Mozzarella, najpopularniji talijanski sir, tradicionalno se priprema od bivoljeg mlijeka, ali češće možete pronaći kravlju. Mozzarella di bufala prirodno je kremastija i laganija i, kako bi neki rekli, prava stvar – a mozzarella fior di latte nešto neutralnija. Okruglasti bijeli sir mnogi vole zbog nježnog okusa i jedinstvene teksture. Kao i burrata, poznato je da svježa mozzarella ispušta malo tekućine kada je narezana. Mozzarella je odlično predjelo, a često se poslužuje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili u salatama, a na pizzi je nezaobilazna.

Mascarpone

Popis talijanskih sireva ne bi bio potpun bez mascarponea. Mnogi bi ovaj poznati kravlji talijanski sir iz Lombardije usporedili s vrhnjem. Zbog svoje kremoznosti čini ga savršenim za mazanje na sve, od tosta do krekera. Međutim, najčešće se koristi za pripremu talijanskih deserata poput tiramisua. Postoje dvije glavne teorije o tome kako je ovaj gusti, bogati sir dobio ime. Prva teorija otkriva da se mascherpa odnosi na mliječno vrhnje. No možda je istina u tome da je sir toliko očarao španjolskog plemića da je povikao: "Mas que bueno!", što znači 'više nego dobro'.

Stracciatella

Svježa, tekuća i prekrasno kremaste teksture, stracciatella je ono što ide u raskošnu unutrašnjost klasične burrate. Dobiva se tako da se svježa mozzarella nareže na niti i pomiješa s vrhnjem. Taj meki talijanski sir dolazi s juga Čizme iz regije Apulije. Ono što stracciatellu čini jedinstvenom je njegova tekstura. Za savršeno predjelo dovoljno ju je preliti dobrim maslinovim uljem i posoliti. Također je ukusna na vrhu svježe pizze ili tjestenine

Ricotta

Sa Sicilije dolazi omiljeni talijanski mliječni proizvod - ricotta, divan zrnati sir bogatog i kremastog okusa. Iako tehnički nije toliko sir koliko je mliječni nusproizvod napravljen od sirutke, ricotta od ovčjeg mlijeka često se nalazi kao bitan sastojak mnogih talijanskih recepata za deserte. U slatkim jelima često se miješa s cimetom i drugim začinima. Ricotta se tradicionalno radila od ovčjeg i kozjeg mlijeka, no vrsta koja se danas prodaje u trgovinama vjerojatnije je napravljena od kravljeg ili bivoljeg mlijeka.

Gorgonzola

Iz grada Gorgonzole u jednoj od najplodnijih vinskih regija Italije dolazi kultni plavi sir. Zahvaljujući svojoj mekoj i kremastoj teksturi fantastičan je na pizzi. Gorgonzola je izrazito raznolika - postoje slatke i ljute verzije. Pikantna gorgonzola često miriše na vrganje i začinsko bilje. Slađa sorta, s druge strane, ima nježniji profil okusa.

Fontina

U Dolini Aoste pronaći ćete sir koji ima "Denominazione di Origine Protetta", oznaku koja štiti izvornost. Fontina se proizvodi od kravljeg mlijeka kojem se dodaju sol i voda, a zatim se kuha dok ne postane slatka i elastična. Nakon toga odležava do tri mjeseca kako bi bila spremna za jelo. Fontina je izvrsna kao predjelo, ali je možete dodati i odrescima, juhama i salatama za dodatni kick. Lijepo se topi, što je čini izvrsnim dodatkom brojnim jelima.

Taleggio

Taleggio je slastan kravlji sir iz sjeverne Italije, točnije iz regije Lombardije. Ima karakterističan miris, blagog je okusa i mekane korice. Taleggio je odličan sir za topljenje. Dobro se slaže s pizzama, palentom i rižotima, no iznenadit ćete se koliko dobro paše i s jelima od bundeve i gljiva.

Scamorza

Kruškolike loptice koje vise s konopa ljubiteljima sira praznik su za oči. Cijenjena scamorza, koja u doslovnom prijevodu znači 'obezglavljena' zbog svojeg izgleda, radi se ponajprije na talijanskom jugu, u Apuliji, Kampaniji i Moliseu. Za taj polutvrdi sir Talijani uglavnom koriste kravlje mlijeko, ali postoje i varijacije s bivoljim ili ovčjim. Proizodi se metodom sličnom kao mozzarella. U tom se procesu skuta rasteže i mijesi dok ne postane meka, zatim se oblikuje u loptice koje se vežu užetom i vješaju kako bi se osušile na zraku. Nakon dva tjedna spremna je za prodaju ili se dimi iznad užarene slame te dobiva oznaku scamorza affumicata. Dok je obična scamorza elastične teksture, bijele boje, mliječne arome i kremastog, suptilno slatkastog okusa, dimljeni sir izvana je smeđ, a iznutra žućkast. Orašasta je mirisa i arome po dimu te podsjeća na križanca između mozzarelle i zrelog cheddara. Scamorza je slađa i kremastija od mozzarelle te manje mokra, što je čini idealnom za pečenje jer se dobro topi, a nije previše tekuća.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ne izlijevajte je u sudoper: 7 stvari koje možete napraviti s tekućinom od feta sira

Parmigiano Reggiano

Često nazivan parmezanom, ovaj kultni sir proizvodi se od 13. stoljeća, a u literaturi se spominje češće nego bilo koji drugi sir na svijetu. Njegovo je pravo ime Parmigiano Reggiano jer se proizvodi u regijama Parma i Reggio Emilia. Mnogi će reći da je Parmigiano Reggiano kralj sireva, a jedinstvenim ga, među ostalim, čini to što je način na koji se proizvodi gotovo potpuno prirodan, čak i danas. Parmigiano Reggiano može se naći u Parmi, Reggio Emiliji i Modeni te dijelu Mantove (s desne obale rijeke Po) i Bolognii (s lijeve obale rijeke Reno). Dobro je znati da nije svaki parmezan - Parmigiano Reggiano, pa želite li biti sigurni da kupujete pravu stvar, potražite oznaku geografskog podrijetla DOP (Denominazione di Origine Protetta) i nikada nemojte birati naribani sir jer je on lošije kvalitete. Mlijeko koje se koristi za proizvodnju Parmigiana Reggiana dolazi samo od krava koje pasu isključivo livadnu travu i sijeno, a pravilo je i da sazrijeva najmanje 12 mjeseci te da se u proizvodnji ne smiju koristiti aditivi, no najčešće se ostavlja da sazrije 24 mjeseca.

Grana padano

Iako grana padano izgleda vrlo slično parmezanu i ima gotovo istu teksturu, razlika je u tome što kraće odležava. To ga čini blažim, kao i znatno lakšim i jeftinijim za proizvodnju. Dobro je kod ovog sira to što se može proizvoditi tijekom cijele godine od obranog kravljeg mlijeka, a rezultat i kvaliteta ovise samo o sezoni u kojoj se proizvodi. Izvrstan je za upotrebu u svim jelima u kojima se koristi i parmezan. Grana padano možemo naći u 33 talijanske provincije, među ostalim u Lombardiji, Veneti, Pijemontu, Emilia Romagni i Trentina Alto Adigi (pokrajina Trento i neke općine u pokrajini Bolzano). Dok se Parmigiano Reggiano proizvodi bez aditiva, grana padano dopušta korištenje lizozima, proteina ekstrahiranog iz bjelanjka jajeta kako bi se kontrolirala fermentacija.

  • #kako kuhati
  • #što kuhati
  • #sir
  • #parmezan
  • #mozzarella
  • #mascarpone
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana
Savršena kombinacija
Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana
Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juuneći gulaš s kestenima
Neodoljivo uz pire-krumpir
Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juneći gulaš s kestenima
Aureum Estate u Dubaiju, Jacob & Co
Garaža puno superautomobila
Ovako izgleda kuća za milijardera! Zavirite u vilu vrijednu 129 milijuna eura s vanjskim hlađenjem
Najmanji naseljeni otok u Španjolskoj: Posebno mjesto koje turisti još nisu okupirali
Mala Tabarca
Najmanji naseljeni otok u Španjolskoj: Posebno mjesto koje turisti još nisu okupirali
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Kupke u Sliemi: Viktorijanska baština koja i danas osvježava Maltu
Besplatno iskustvo
Kupke u Sliemi: Jedno od najposebnijih mjesta na kojem se morate bućnuti kada posjetite Maltu
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Dream Sky kučica u Gorskom kotaru za odmor, Airbnb
Još ljepše nego na fotografijama
Mir, tišina, planinski zrak… ma, savršenstvo: Ova kućica u Gorskom kotaru idealan je izbor za dubinski odmor
Talijani ih obožavaju: Recept za neodoljive teleće rolice u finom umaku
Putujemo okusima
Talijani ih obožavaju: Recept za neodoljive teleće rolice u finom umaku

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan: Medvjed usmrtio muškarca koji je brao gljive
Novi napad
Horor u šumi: Berač gljiva pronađen mrtav s otkinutom glavom
Ukrajina raspisala tjeralicu za sinom poznatog hrvatskog poduzetnika i trgovca oružjem: Otkriveno što se dogodilo
Istraga sigurnosne službe
Ukrajina raspisala tjeralicu za sinom poznatog hrvatskog poduzetnika i trgovca oružjem: Otkriveno što se dogodilo
Država će sufinancirati ugradnju dizala i obnovu pročelja na zgradama
pripremite se
Stepenice postaju prošlost: Za sve one koji žive u zgradama bez dizala, stižu dobre vijesti
show
Promijenjena je lokacija okupljanja za Halida Bešlića u Zagrebu
dolazite li?
Važna informacija: Promijenjena je lokacija okupljanja za Halida Bešlića u Zagrebu
Kako izgleda nova supruga Ivana Zaka?
predivna plavuša!
Kako izgleda novopečena supruga Ivana Zaka? Osvanuo je njen video prije svadbe
Hrvatska pjeva za Halida Bešlića u nedjelju, evo u kojim gradovima
Hrvatska za Halida!
Idete li i vi? Ovi hrvatski gradovi u nedjelju pjevaju u čast Bešliću
zdravlje
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Alarmantni podaci iz Beča
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
zabava
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Poznati bodybuilder Joey Swoll kritizirao djevojku zbog "odvratnog" čina u teretani! "Takve bi ljude trebalo izbaciti"
Degute
Poznati bodybuilder Joey Swoll kritizirao djevojku zbog "odvratnog" čina u teretani! "Takve bi ljude trebalo izbaciti"
tech
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
Problemi za Muska
Stvari ne idu po planu za Teslu: U tvornicama se gomilaju tijela bez ruku
sport
Hladan tuš za Srbiju! Albanac zabio u nadoknadi, proslavom razbjesnio cijeli stadion!
Totalni kaos
VIDEO Hladan tuš za Srbiju! Albanac zabio u nadoknadi, proslavom razbjesnio cijeli stadion!
Farski otoci razbili Crnu Goru 4:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Debakl!
Nevjerojatan rezultat u hrvatskoj skupini: Povijesni poraz naših susjeda
Navijači Partizana nastradali u Splitu! Krvavi obračun nakon utakmice na Gripama
Ružne scene
Tri Srbina nastradala u Splitu! Krvavi obračun nakon utakmice Partizana i Žutih
tv
Kumovi: Oprostila se dirljivom porukom - nedostaju li vam?
KUMOVI
Oprostila se dirljivom porukom - nedostaju li vam?
Skrivena sudbina: Padaju li čast i pravda u zaborav pred ljubavi otkrijte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Padaju li čast i pravda u zaborav pred ljubavi otkrijte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
MasterChef: Dok joj chef Vukadin daje savjete, pojedini imaju oštrije mišljenje: "Jedino kaj radi je kuka i plače!"
IZAZOVNO
Dok joj chef Vukadin daje savjete, pojedini imaju oštrije mišljenje: "Jedino kaj radi je kuka i plače!"
putovanja
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
lifestyle
Ulična moda Zagreb u tenisicama s povišenom petom Isabel Marant
I BOJA JE DIVNA
Tenisice sa zagrebačke špice koje mogu zamijeniti štikle, a uz fini kaput izgledaju zakon
Recept za čokoladni kolač s jabukama
Svima uspijeva
Ne može brže i jednostavnije: Recept za kremasti čokoladni kolač s jabukama
Jelena Rozga u maksi haljina Keta Gutmane na koncertu u Osijeku
I UZORAK JE BOMBA!
Jelena Rozga: Trik haljina koja tako dobro oblikuje struk i stvara wow figuru pješčanog sata
sve
Promijenjena je lokacija okupljanja za Halida Bešlića u Zagrebu
dolazite li?
Važna informacija: Promijenjena je lokacija okupljanja za Halida Bešlića u Zagrebu
Kako izgleda nova supruga Ivana Zaka?
predivna plavuša!
Kako izgleda novopečena supruga Ivana Zaka? Osvanuo je njen video prije svadbe
Hrvatska pjeva za Halida Bešlića u nedjelju, evo u kojim gradovima
Hrvatska za Halida!
Idete li i vi? Ovi hrvatski gradovi u nedjelju pjevaju u čast Bešliću
Piletina zapečena u parmezanu
Bez nereda

Piletina s parmezanom iz pećnice: Hrskavo, sočno i jednostavno

Sočna piletina peče se u bogatom umaku od rajčice i slojevima otopljenog sira, a krutoni s češnjakom unose uzbudljivu dozu hrskavosti u ovo jelo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Umak od sira Hrana i piće
    Od povrća do mesa

    Brzi umak od sira: Gotov je za samo 15 minuta i odlično ide - uz sve

  • Juha od tikvica, krumpira i sira Hrana i piće
    Jednostavno

    Za hladne večeri: Kremasta juha od tikvica, krumpira i sira

  • Piletina zapečena u parmezanu Hrana i piće
    Bez nereda

    Piletina s parmezanom iz pećnice: Hrskavo, sočno i jednostavno

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close