1. Emilia-Romagna

Središnji dio Italije poznat je po tjestenini i mesnim jelima. Gradovi u regiji, Modena, Parma, Reggio, Rimini, Bologna gurmanima su poznati kao kulinarske destinacije iz snova. U području Modene poznati su balsamico ocat, Parmigiano Reggiano, pancete, mortadele, tjestenine koje vrijedi probati s bolognese umakom, zelene lazanje... Uglavnom, sve kao i kod nas, s tom sitnicom da je to tamo stvoreno...

Od vina morate kušati Lambrusco, Trebbiano di Romagna ili Sangiovese di Romagna.

2. Toskana

Uz svoje osunčane brežuljke, Toskana je poznata i po jelima s grahom, a Toskanci kao "bean eaters“. Regija je poznata i po govedini, maslinovom ulju, svježem začinskom bilju poput ružmarina i kadulje koji daju poseban okus tradicionalnim jelima. Kad ste već ovdje, morate kušati kesten, crni kupus i specijalitete od graha: tjesteninu s grah varivom i umak od crvenog graha. Sve u kombinaciji s vinima Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepuliciano, Carmignano i Bolgheri.

3. Campagna

Ova južna regija dala je svijetu najpoznatiju talijansku hranu - Pizzu Margheritu. Ovaj je kraj poznat po svojoj tjestenini i pizzi (u Napulju je pizza navodno najbolja na svijetu), dok je rivijera Amalfi puna ukusnih plodova mora. Popis vina je dug i kvalitetan, Taurasi, Aglianico, Lacryma Christi del Vesuvio, Greco de Tufo

4. Sicilija

Sicilija je pravi raj za gurmane. Kuhinja ovog otoka je kombinacija najbolje talijanske, arapske, sjevernoafričke, španjolske i grčke. Jedno od najpopularnijih jela je caponata, vrlo aromatično ljetno jelo od patlidžana, celera i kapara. Sicilijanci su ljubitelji slatkiša, tako da morate kušati cannolie i sladoled. Što se tiče vina, morate kušati najpoznatije sicilijansko vino Marsalu, zatim Moscato di Pantelleria Naturale, Cataratto Bianco, Corinto, Zibibbo ili Sambuca di Sicilia.

5. Abruzzo

Područje je poznato uglavnom zbog filma "American" u režiji Georgea Clooneyja, ali za gurmane ima posebno značenje. Ova regija ima savršenu kombinaciju - janjetina i ovce u planinama - plodovi mora iz Jadrana. Područje je poznato po šafranu, češnjaku, ovčjem ricottu, i različitim vrstama mesa. Vinska karta je Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano d'Abruzzo i Controguerra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju