Donosimo vam popis nekih od njih koje će vas možda nadahnuti za planiranje sljedećeg putovanja, ili ozbiljnije zaobilaženje takvih restorana!

Escamoles
Larve mrava iz Meksika gdje su tražena delikatesa, a zovu ih i "kavijar od insekata". Imaju okus sira.

Lundi
Na Islandu se se konzumira dimljeno, a ponekad i pečeno meso ove tako slatke morske ptice.

 

Milt
U Japanu se jede riblja tekućina za razmnožavanje, i nevjerojatno je popularna. Najkvalitetnija je ona od bakalara ili grdobine, a priprema se na pari, ili prži u tavi ili duboko u ulju.

Nyponsoppa
Slatka šipkova juha vrlo je popularna u Švedskoj. Poslužuje se topla ili rashlađena.

Balut
Tvrdo kuhano jaje koje je ustvari već formirani fetus patke, filipinska ulična hrana. Svjetski brzinski rekord je 27 baluta u 5 minuta. Kakav patkocid..

Quandong
Australsko voće poznato je i kao pustinjska breskva, a domoroci ga nazivaju i "bushfood". Kiselkastog je okusa poput marelice ili rabarbare, a najčešće se koristi za izradu džemova.

Pijani škampi
Zovu se pijanima, jer su još živi dok ih jedete. Ovo je naravno kineski specijalitet, i teško da ćete ga naći igdje drugdje. Ako ga nađete, budite brzi da vam ručak ne odšeta s tanjura.

Stoljetna jaja
Još jedna kineska poslastica. Iako su poznata kao stoljetna ili milenijska jaja, ona su ustvari stara od nekoliko tjedana do nekoliko godina. Ono što ćete pronaći unutra je jakog mirisa, tamne boje i teksture želatine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju