Jelo se danas vjerojatno najkvalitetnije radi u matičnoj mu Toskani, a gradić Impruneta, nekoliko kilometara južno od Firence, poznat je ponajviše po svom Sagra festivalu posvećenom upavo tom jelu. Jest da ga morate pripremiti u posudi od terakote, ali što se može, snaći ćete se vi već – ima ga valjda susjeda s drugog kata…

Zgodan hint za sve ljenčine među nama je taj da se, nakon što stavite sastojke zajedno u lonac, ovo jelo doslovno kuha samo od sebe.

Sastojci:
1 kg govedine za gulaš
1 glavica češnjaka
20g papra u zrnu
Sol
1 boca crnog vina, po mogućnosti Chiantija

Priprema:
Izrežite meso na veće komade. Položite komade govedine na dno lonca od terakote i ubacite češnjak, papar i posolite. Prelijte sa dovoljno crnog vina da pokrije meso. Pokrijte posudu i stavite u pećnicu na 160C, četiri sata ili čak i dulje, sve dok se govedina se raspadne, a vino reducira u bogat crveni umak. Neposredno prije posluživanja možete dodati žlicu ili dvije krumpirova škroba pomiješanog s jednakom količinom vode kako biste zgusnuli umak.

Kao i s mnogim drugim tradicionalnim receptima, postoji više varijacija na temu. Neki su recepti s mljevenim paprom, što daje jelu opor okus, jači nego od papra u zrnu, češnjak se ubacuje cijeli ili sjeckan… Konačno, također ćete pronaći i recepte koji propisuju grančicu svježeg ružmarina ili kadulje. Ako nemate posudu od terakote, i emajlirano posuđe je sasvim dobra zamjena. Peposo se tradicionalno poslužuje s kriškom kruha, i možda uz pirjani špinat, kao i s pire krumpirom ili palentom. Još ako je ostalo više od pola butelje chiantija, nema veće sreće!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju