Sataraš je jelo koje se priprema od više vrsta mladog povrća, kojemu se dodaje određena količina žitarica, a uvijek služi kao prilog uz razne vrste mesa i kobasica, pečenih na masti ili žaru.
Ako nikada niste, a želite isprobati, u nastavku je jedan pravi domaći recept, koji će vam pomoći da pripremite najbolji sataraš, a svi znamo koji je najbolji put do ljubavi! Kroz želudac - s ljutim papričicama!
Sastojci: 2 dl ulja, 0,5 kg luka, 1 kg debelih paprika (babura), 1 kg zrelih rajčica, 2 male šalice riže, 3 žlice soli, 1-2 cijelih feferona, 2 žlice šećera, 1-2 dl vode za podlijevanje.
Rižu operite, malo prokuhajte i procijedite. U dugu posudu stavite ulje, ubacite izrezani luk i dvije žlice šećera te pirjajte na laganoj vatri. Kada luk dobije prozirnu boju, dodajte izrezanu crvenu i žutu papriku bez sjemenki i žilica (izrezanu po duljini). Sve dobro miješajte, i ne dajte da se primi za dno zdjele!
Rajčicu izrežite na četiri dijela, uklonite kožicu da vas ne iritira tijekom jela, i zajedno s prokuhanom rižom stavite na toplu smjesu od povrća koju ste upravo pripremili.
U sve to ubacite malo vode i sol, dobro promiješajte i pustite da lagano krčka. Ako volite moderne inačice sataraša, možete dodati i mlade tikvice izrezane na kolute, ili jedan patlidžan.
Ako ste se pravilno pridržavali ovog recepta, dobiti ćete pravi domaći sataraš koji je vrlo ukusan i mekan, baš poput variva.
Dobar tek
Jedite
PS. Ako nemate ništa drugo, čiste kuhane kobasice će biti odličan dodatak ovom prilogu.