Ocjenjivanje prva tri hamburgera pročitajte na ovom linku, naredna tri na ovom, i posljednja tri ovdje!

10. Kremenko Grill
Savska cesta 179

Na preporuku jednog od Gastronomada koji upravo Kremenkove proizvode upražnjava kad se kasno vraća kući, a ništa drugo više ne radi, posjetio sam i ovo utočište na kraju Savske, 100 metara od okretišta. Iako je ovo već deseta recenzija zagrebačkih hamburgera, ovdje sam se prvi puta vratio u mladost, Draškovićevu ulicu nakon povratka iz Jabuke, poluslijep od pretjerivanja svojstvenog samo studentima koji na vrlo glupe načine istražuju granice svojih mogućnosti. Dakle, polukiosk, ljudi unutra peku i pune burgere, ti vani piješ bezalkoholna pića iz plastike, idealno za zadnji zalogaj i pokušaj triježnjenja subotom navečer. No, kako smo mi naletjeli u utorak u podne, oduševljenja baš i nije bilo. Meso suho, bez okusa, lepinja nesretna poput Imoćana bez Mercedesa, a fil ovisi o raspoloženju mladića za pultom. Mi nismo imali sreće s količinom, iako su svi jako ljubazni. Dakle, za 22 kune u pijanom stanju, jako povoljno, ali za gladnog i izbirljivog osamsatnog uredskog crva – nikako. Gladni i nikakvi, pokušali smo isprati okus horseburgerom, i u tome donekle uspjeli, iako je s 32 kune ipak malo preskup za ono što nudi. Kremenćani, ne štedjeti na umacima i dodacima, podebljati meso, i promijeniti dobavljača lepinja koje su bliže onim ćevapnim.

Hamburger – 22 kn
Horseburger – 32 kn
Schweppes – 12 kn
Ocjena - 6

11. Burgeraj
Preradovićeva 13


U strogom centru grada, preko puta Alcatraza, nedaleko Pifa, u par kvadrata se smjestila mala slatka hamburgernica prekrasnog naziva. Ulaz je u skelama, a unutrašnjost mišung njujorške podzemne željeznice i svega pomalo. Dominiraju daske na stropu, lijepo iscrtane ploče/meniji, i nevjerojatan kazetaš koji svira ploče! Odmah puca asocijacija na Smiješnu stranu povijesti, a jedan od pet burgera na meniju mi stiže na stol i prije nego što sam se uspio smjestiti. Vrlo brzo i ugodno, a moram primijetiti da sam se zaljubio u ljubaznost i spontanicu prezgodne konobarice. Kako smo u prvoj zoni, i cijene malo boluckaju, ali ono što jako boli je manjina samog burgera. Naručio sam Pepper Jam, ljuću varijantu za 39 kuna i dobio mališu veličine jajeta na oko, tanašnog i sirotog. I Hlapić i Boško Buha su više jeli... Pecivo ni majka nije voljela, blijedo, malo, bez sezama, jedino je prednost što je toliko malo da je meso virilo na sve strane. I bilo preliveno dinstanim, iznimno finim i ne preljutim sosom od papričica. Malo brate, jako malo, pomfrit Ledolik, kloniran, kečap Podravkin (ispravilo me na Heinz), tanjur retro limeni, emajlirani, kao onaj bubrežasti iz bolnica osamdesetih pokraj kojih ste se budili nakon što su vam vadili mandule. Meso je fino, sočno, ukusno, cijeli zalogaj kopmletan, ali prebrzo nestane. Šteta, sjajna lokacija, ideja, štih, ali ono zbog čega ću se sigurno vratiti u Burgeraj je točeni Brooklyn lager. Pivo s ogromnim, za Hrvatske pojmove, udjelom cascade hmelja, jednostavno je predivno crnogorično piće, nakon kojeg sretno podriguješ na smolu, a pred očima ti titra struganje krila zaljubljenog cvrčka. Tko voli gorčinu, mora probati ovo savršenstvo, ali pazite, samo točeno... Plus za meso, umak, pivo i konobaricu, minus za ostatak, uglavnom, samo naprijed Burgeraj, ispravite te greškice!

Pepper Jam + pommes + dvije kriške rajčice + kečap - 39 kn
Brooklyn Lager 0,5 l - 25 kn
Ocjena - 7

12. MekPers
Zagrebačka cesta 194

U daljinama Rudeša, daleko od tramvaja, u prostranom dvorištu raste čudan lokal. Kao da je ispao iz Briljantina ili Američkih grafita, sve čekate da vam uleti Olivia Newton John na koturaljkama. Amerika šezdesetih, vrhunski rock & roll, bogat izbor hamburgera i poprilična gužva za kvart dosta udaljen od centra. Naručuje se na šanku, konobarice donose za stol, unutra sjajno, izvana ne baš. Između desetak vrsta burgera (nismo se usudili naručiti Pečeguz, iako smo naručili ljuti umak sa strane), morali smo probati specijalitet – Zloburger, dvadesetak centimetara usrečivaća očiju, ponosnog ljepotana pirgavo sezamastog peciva i dosta tananog mesnog fila. No, na prvi zagriz (s tacne, teško ga je primiti cijelog), oduševljava mekanoća i punina peciva prožeta sočnim, solidnim okusom mesa. Salata je rezana valjda škarama tako da ne nerviraju glomazne listurine, a rajčica je tako sitno nakolutana da zaslužuje sve pohvale. Umak neutralan, hambijast, fin, luka taman. Možda bi se i lepinja mogla malo bacit na rešetku? Iako je omjer pacivo – kruh 4:1, ipak nije toliko krušno koliko sam se pribojavao, ali daleko iza Šalše i Rougemarina. Ogroman je, dobar, i taman za konjinu od 95 kila. Izbor piva baziran na Zagrebačkoj pivovari po povoljnim cijenama, Zloburger je fer za 38 kuna, krumpirići simpatični, ljuti umak jako dobar, iako presladak. Fale salvete i više osmijeha u konobarica, ali za svaku preporuku, i kvantiteta i kvaliteta, glatki ulazak u top 5. Sljedeći put – trostruki Zloburger, e to je izazov!

Zloburger - 38 kn
Krumpirići - 12 kn
Ožujsko Dry Max 0,5 l - 15 kn
Ocjena - 8


Uskoro idemo u nove pobjede, javite gdje su po vama najbolji hamburgeri, i ne zamjerite na ocjenama – i sami znate da su tu nijanse svaki dan drugačije, od namirnica, vatre, lošeg dana kuhara, konobara... A i nikome ne damo desetku dok ne obiđemo cijeli grad! Pratite nas na portalu punkufer.hr i šaljite savjete na naš Facebook!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju