Ogromne plantaže banana su ove godine stradale od najezde agresivnih insekata iz obitelji paučnjaka, objavio je centralnoamerički portal ticotimes.net. Osim što im za zaštitu trebaju skupe kemikalije, paučnjaci uništavaju nasade nevjerojatnom brzinom, tako da je situacija više nego ozbiljna.

Savjetnica ministra poljoprivrede Kostarike, Magda Gonsales, izjavila je da je pojava opasnih nametnika posljedica globalnog zagrijavanja. Ako se problem štetočina ne riješi za nekoliko mjeseci, Kostarika neće moći ispuniti ranije dogovorene kvote za izvoz banana.

No, banane ne napadaju samo insekti, nego i gljivice -  znanstvenici su ustvrdili da problem izaziva gljiva Fusarium oxyporum koja se u prošlosti javljala isključivo u Aziji i Australiji, dok se nedavno pojavila i na plantažama u Jordanu i Mozambiku. Stručnjaci nažalost slute širenje gljivičnog oboljenja i i na Latinsku Ameriku, objavio je independent.co.uk.



Kako Latinska Amerika i karipska oblast pokrivaju više od 80% ukupnog svjetskog izvoza banana - ne piše nam se dobro. Što reći nego - držimo palčeve poljoprivrednicima svijeta da što prije riješe problem sa nametnicima, a mi se idemo nakrcati bananama za blagdane. Sretno ljudi...

 

FAO - najveći izvoznici banana u 2010.

Ekvador (5,16 mil. tona)

Kostarika (1,84 mil. tona)

Kolumbija (1,69 mil. tona)

Filipini (1,59 mil. tona)

Gvatemala (1,39 mil. tona)
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju