Ostavite li otvorenu bocu vina u hladnjaku nekoliko tjedana, nećete se otrovati, ali može biti ukusnije za salatu nego čašu. 

Kako kažu vinski stručnjaci Wine Follyja, o tome da ćete pokvariti želudac ne treba brinuti jer vam neće naštetiti, samo što će dragocjena tekućina više neće biti idealna za pijuckanje na terasi.

Rok trajanja vina

Pjenušava vina

1 – 3 dana u hladnjaku zatvorena čepom za pjenušce

Pjenušava vina brzo gube dragocjene mjehuriće, a otpornija su ona proizvedena tradicionalnom metodom nego charmat iz čeličnog tanka.

Tanka (lagana) bijela vina ili rose

5 – 7 dana u hladnjaku zatvorena čepom

Većina laganih bijelih i ružičastih vina bit će pitka i do tjedan dana u hladnjaku, ali zbog oksidacije okus će se postepeno mijenjati. Voćne note, kao i karakter vina postepeno će slabjeti i postajati sve bezličnije.

Punija (teža) bijela vina

3 – 5 dana u hladnjaku zatvorena čepom

Vina punog tijela, kao što je primjerice chardonnay iz hrastove bačve, brže oksidiraju jer su „vidjela“ više kisika prije punjenja u boce. Stoga ih uvijek treba dobro začepiti i držati na hladnom, a dobro je imati i vinske čepove za vakumiranje.

Crvena vina

3 – 5 dana na hladom i tamnom mjestu zatvorena čepom.

Što je više tanina i kiselina, crvena vina mogu dulje trajati nakon otvaranja. Tako primjerice lagani pinot noir neće moći pratiti bogatiji teran.

Fortificirana vina (sherry, porto, port, madeira, marsala…)

28 dana na hladnom i tamnom mjestu zatvorena čepom

Što je desertno vino slađe, to dulje može izdržati. Brandy koji se dodaje portu, sherryju i marsali produljuje trajanje vinu, no želite li sačuvati boju i okuse, dobro ih je čuvati na tamnom i hladnom mjestu. U dobrim uvjetima madeira i marsala traju unedogled.

Kefir Hrana i piće Prirodni "antibiotik": Napitak od 2 kune koji bismo trebali uzimati svaki dan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju