Na nekoliko minuta vožnje od Pitomače smjestilo se selo Otrovanec, gdje ćete naći Zlatni klas, imanje na kojem se dobro jede i pije. Potvrdio je to i putujući fotograf Romeo Ibrišević, koji kad ne istražuje prirodu objektivom, čisti je od automobilskih olupina i drugog otpada sa svojom udrugom Zelene stope.

"Bio sam gladan kao vuk pa sam stao u selu neobičnog imena. Jedini restoran u selu je Zlatni klas, gdje su mi rekli da mogu bez brige dobiti domaću klopu i da nemam straha - nikoga nisu otrovali, ima tome već više od 400 godina. Klopa je bila odlična, a kupio sam i suvenir za punicu: domaće mlince s koprivom. Mjesto je ime dobilo po događaju iz daleke prošlosti, kada su mještani navodno otrovali vodu koju su pili turski konjanici. Sa želučanim tegobama ni konji, a ni konjanici nisu mogli na put prema Beču pa su se morali vratiti odakle su i došli… Tako ide legenda", ispričao nam je Romeo.

Neki od specijaliteta kojima možete omastiti brk u Zlatnom klasu uključuju domaću juhu od buče, zelene rezance i pogačicu od koprive, vruću zlevanku s domaćim pekmezom od šljiva i sočno meso ispečeno pod starom pekom.

Zlatni klas Otrovanec - 10 Zlatni klas Otrovanec - 10 (Foto: Romeo Ibrišević)

"Profilirali smo se kao kuća u kojoj se nude stara domaća jela: žganci, prežgane juhe, kukuruzne, ječmene i prosene kaše, a posebno oduševljenje izazivaju jela pripremljena od koprive, bundeve ili čička, ljekovitog bilja uopće, te domaći kruh od žitarica izmljevenih na starinskom malenom kućnom mlinu, što mu i daje posve specifičan okus. U današnjem sve popularnijem trendu zdrave prehrane ovakva ponuda jela izazva svekoliko oduševljenje. Restoran sadrži dvije sale za ručkove, jednu kapaciteta do 50 osoba te drugu kapaciteta do 270 osoba", otkrivaju u Zlatnom klasu.

Sve dane osim nedjelje gosti mogu uživati u jelima s menija, a zadnji dan u tjednu rezerviran je za podravsko-slavonski stol koji funkcionira po principu "jedi koliko možeš", ali se potrebno prethodno najaviti. Osim juhe, na stolu ćete naći pet do sedam vrsta mesa i do osam vrsta priloga. Patka s mlincima, teletina s krumpirom, mlinci, domaće štrukle, zlevanka, zelene palačinke s koprivom, neki su od specijaliteta koje ćete ondje pronaći.

U Zlatnom klasu sve što mogu nabavljaju od lokalnih proizvođača kako bi jedni drugima pomogli. Nakon obilnog ručka ili večere, u Zlatnom klasu možete i prespavati u jednoj od soba koje su uređene na tradicionalan način. 

Raj za ljubitelje konja i aviona: Slavonski ranč na kojem možete jahati, biciklirati ili se vinuti nebu pod oblake Ramarin - 8 Ramarin - 7 Ramarin - 6 +5 Ramarin - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju