Obronci Dilja i debeljuškasti vinogradi koji čekaju berbu. Livade što su razmaknule šume i polja. Betonske zmije koje vijugaju između kućica ne većih od onih iz Monopolyja… Ne znam u što bih najprije gledala! Hoće li mi biti žao ako ne snimim kamerom tu slikovnicu? Ili da se samo pustim i uživam dok se stranice same listaju? Panoramski let iznad Slavonije letjelicom koja se vinula iz Garčina, s ranča Ramarin (ni polumaraton udaljenog od Slavonskog Broda) iskustvo je koje ćete htjeti ponoviti onog trena kada vam se đonovi ponovno zalijepe na travu - pa čak i ako se najbolje osjećate s dvije noge čvrsto na zemlji. Treba li vam ohrabrenje, uvijek možete trznuti jednu, dvije za hrabrost iz domaće proizvodnje. Nije ni meni bilo svejedno, ali na ranču će vam objasniti da razloga za strah od letenja nema – a u letjelici odgovoriti na pitanja o samom letu, ili ljepotama na koje pada pogled.

"Na našem ranču su dva pilota: otac i sin, koji su ujedno vlasnik i voditelj, te iskusan pilot Luka. Pista na ranču je prava idila za sve ljubitelje sportskih zrakoplova jer piloti imaju gdje ostaviti svoj avion, prespavati, dobro pojesti te spremni krenuti dalje. Takvo što je prava rijetkost u Hrvatskoj. Također postoji mogućnost informativnog leta za sve one koji žele vidjeti Slavoniju iz zraka. S obzirom da je u središnjoj Europi taj turizam dosta rasprostranjen, a Hrvatska je postala dio Eurozone, postoji velika zainteresiranost za ranč kao jedno od odredišta za pilote iz Europe", otkrivaju na ranču koji smo obišli na proputovanju Slavonijom na koje nas je pozvala Turistička zajednica Brodsko-posavske županije. 

Ramarin - 6 Ramarin - 6 (Foto: @bikademy)

No letenje je tek početak priče o Ramarinu, obiteljskom ranču na kojem možete kušati domaća jela, vina i rakije – pa i prespavati ako u njima pretjerate. A slobodno dođite sa psom koji će odmah pronaći nove prijatelje. Ondje možete šetati imanjem i zabaviti se skokovima žaba u jezerca, upoznati konje i okušati se u jahanju ili pak pecanju šarana i amura, unajmiti električni bicikl pa jurcati poljima i šumama, pobijediti na pub kvizu i osvojiti nagrade… Popis je zbilja podugačak, a sve ovisi o tome što vam se radi. Poželite li, možete svratiti na ručak ili pak ostati danima i uživati u divotama na kojima Slavonija ne štedi. Smještaj koji imate na raspolaganju također je raznovrstan: od bungalova do hostela, a ako dolazite kamperom možete se i parkirati na posebno parkiralište s priključcima za struju, tuševima…

Ramarin je raj za životinje. Ondje će vas dočekati starosjedioc Bombaj koji broji 30 godina, braća Orfej i Optimus - najveće flegme na ranču, znatiželjnici Dakota i Zorro, kao i dama zvana Po, kojoj nema draže od šetnje i pokoje mrkve ili kriške lubenice. Tu je i veliki Sirius koji ime duguje najsvjetlijoj zvijezdi na nebu, kao i ostatak ekipe kojima društvo pravi pseća „banda“: Bobi, Casper, Bijelko, Bond i Dino, svi od reda privrženi i umiljati. Ni jarčevi Gregor i Jaro nemaju ništa protiv posjetitelja koji bi se s njima naslikavali u nedogled. 

Jahanje na ranču mogu isprobati početnici uz trenere, ali i vrhunski jahači, samostalno. Birati možete između male ili velike šetnje, trekkinga u prirodi ili terenskog jahanja.

"Trekking i terensko jahanje omogućuju jahačima da istražuju prirodu, uživaju u prekrasnom krajoliku i dožive avanturu na konju. Jahanje također pruža priliku za bijeg od svakodnevnih briga i opuštanje. Zato u našoj ponudi imamo male i velike šetnje koje su idealne za sve uzraste od onih najmlađih pa do starijih. Uz našu Teu, koja je još od 2007. godine dio Ramarin tima jahanje se održava besprijekorno, a za to je zaslužno njezino obrazovanje na kineziološkom fakultetu gdje je odlučila upisati smjer konjaništvo. Ponosni smo na nju jer je državna prvakinja Croatia Cupa, a završila je 160 km u enduranceu, što u Hrvatskoj nije uspjelo ostvariti ni 10 jahača. Uz Teu su konji mirniji, opušteniji i osjećaju se sigurno“, otkrivaju vlasnici ranča.

Koliko na Ramarinu vole konje vidi se iz aviona – i to doslovno. Cijela priča o ranču je i započela iz ljubavi prema tim plemenitim životinjama, a zaštitni znak Ramarina je i jezero u obliku konja koje nosi ime Saturnu, čuvajući uspomenu na jednog od najdražih ljubimaca koji više nije s obitelji.

Zanimljivo je i kako je naziv ranča Ramarin nastao od imena troje djece vlasnika ranča: Rea, Anja i Marin zaslužni su za odličnu slavonsku priču koja se neprestano razvija. Svatko od njih preuzeo je odgovornost za određeni dio ranča, pa je tako Rea velika zaljubljenica u konje, Anja je odgovorna za gastro ponudu, a Marin stalno razmišlja zanimljivim aktivnostima koje će ranč ponuditi posjetiteljima.

"Otkako smo završili naš zadnji projekt renovacije restorana, sve je više onih koji se odlučuju organizirati važne događaje na ranču. Od krstitki, krizmi, team buildinga pa sve do rođendana i vjenčanja… Sama lokacija restorana idealna je jer nam omogućuje da koristimo lokalno uzgojene proizvode od naših prijatelja i poznanika. Stoga ne možemo reći da smo samo mi zaslužni za uspješnu priču našeg restorana jer je ovdje uključen velik dio naših Slavonaca“, kažu na ranču.

Ramarin - 5 Ramarin - 5 (Foto: @bikademy)

Poželite li, jela će vam poslužiti uz vina i rakije koji sami rade. Graševina, traminac i crni pinot dolaze iz vinograda iz obližnjeg sela Klokočevik, koje se proteže čuvenom (45,3) vinskom paralelom, istom onom koja povezuje slavne vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Tko želi, na Ramarinu može uz kušanje doznati nešto više o samom terroiru i proizvodnji vina, pa i sudjelovati berbi u grožđa. Kad je riječ o rakijama, u paleti vlastitih proizvoda imaju višnjevac, travaricu, šljivovicu i lozovaču. 

Odlučite li u Ramarin svratiti na ručak, nemojte preskočiti njihove paštete, od male kokoši galibardice ili dimljenog šarana, a u cijelu priču možete uključiti i hrskavi čips od šarana. Volite li ribu, isprobajte i smuđa ili pastrvu s bademima. Jedan od specijaliteta za preporuku su i svinjski obrazi, meki kao duša, koji na tanjur dolazi s palentom zapečenom na roštilju. Na ranču se ponose i domaćom tjesteninom pa tako se za raviole priprema nadjev od kobasice i kiselog kupusa. Od slavonskih jela tu su i čobanac, kao i tačke s orasima u vinskom šatou. Kada im dosadi domaća kuhinja, Slavonci u Ramarin znaju doći na pizzu ili burgere pa ako želite, možete slijediti njihov primjer.

U svakom slučaju na ranču nećete ostati gladni, kako domaće hrane, tako i novih iskustava zbog kojih ćete se sasvim sigurno poželjeti vratiti u Slavoniju.

Kamo na izlet? 10 mjesta koje vrijedi posjetiti od Gorskog kotara do Kvarnera i Istre Konoba Jadruhi Jadruhi - 7 Jadruhi - 6 +5 Jadruhi - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju