Plava riba, poput tune, haringe, srdele, skuše ili papaline je izrazito zdrava jer obiluje omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama, željezom i ostalim nutrijentima koji čuvaju naše zdravlje.
Prije nekoliko godina, provedeno je istraživanje o preferencijama u prehrani ribom u Hrvatskoj. Istraživači su zaključili da Hrvati jedu jako malo ribe, (posebice plave) a da je cijena glavni razlog. Također, zanimljiv je podatak da Dalmatinci jedu manje ribe od Zagrepčana, iako im je dostupnija.
Kako bi uvrstili što više plave ribe u prehranu, mi vam donosimo odličan recept za tuna steak u umaku od rajčice i bosiljka. Jedini posao je pribaviti svježu ribu jer je recept toliko jednostavan da ga mogu napraviti i oni koji nemaju nikakvo iskustvo u kuhinji.
Sastojci za tuna steak u umaku od rajčice i bosiljka:
Za četiri osobe:
- 4 tuna steaka
- 1 manja glavica luka
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Sol, papar, češnjak, bosiljak, peršin
- 1 pakiranje pelata
Priprema tuna steaka u umaku od rajčice i bosiljka:
- Marinirajte odreske od tune u maslinovu ulju, limunovom soku, peršinu i češnjaku. Najbolje da stoje u hladnjaku cijelu noć.
- Marinirane odreske prepržite na jakoj vatri, po dvije minute sa svake strane kako bi u sredini ostali crveni.
- Izvadite odreske i na istoj masnoći prepržite luk.
- Dodajte pelate, začine i marinadu u kojoj je stajala tuna.
- Vratite odreske u umak i kuhajte pet minuta.
- Poslužite uz njoke i čašu bijelog vina.
Dobar tek!
Jednostavno, a prefino: Recept za tartar od tune za koji vam ne treba više od desetak minuta