Plava riba, poput tune, haringe, srdele, skuše ili papaline je izrazito zdrava jer obiluje omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama, željezom i ostalim nutrijentima koji čuvaju naše zdravlje.

Prije nekoliko godina, provedeno je istraživanje o preferencijama u prehrani ribom u Hrvatskoj. Istraživači su zaključili da Hrvati jedu jako malo ribe, (posebice plave) a da je cijena glavni razlog. Također, zanimljiv je podatak da Dalmatinci jedu manje ribe od Zagrepčana, iako im je dostupnija.

Kako bi uvrstili što više plave ribe u prehranu, mi vam donosimo odličan recept za tuna steak u umaku od rajčice i bosiljka. Jedini posao je pribaviti svježu ribu jer je recept toliko jednostavan da ga mogu napraviti i oni koji nemaju nikakvo iskustvo u kuhinji.

Sastojci za tuna steak u umaku od rajčice i bosiljka:

Za četiri osobe:

  • 4 tuna steaka
  • 1 manja glavica luka
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Sol, papar, češnjak, bosiljak, peršin
  • 1 pakiranje pelata

Priprema tuna steaka u umaku od rajčice i bosiljka:

  1. Marinirajte odreske od tune u maslinovu ulju, limunovom soku, peršinu i češnjaku. Najbolje da stoje u hladnjaku cijelu noć.
  2. Marinirane odreske prepržite na jakoj vatri, po dvije minute sa svake strane kako bi u sredini ostali crveni.
  3. Izvadite odreske i na istoj masnoći prepržite luk.
  4. Dodajte pelate, začine i marinadu u kojoj je stajala tuna.
  5. Vratite odreske u umak i kuhajte pet minuta.
  6. Poslužite uz njoke i čašu bijelog vina.

Odreske od tune poslužite uz salatu, njoke i čašu bijelog vina Odreske od tune poslužite uz salatu, njoke i čašu bijelog vina (Foto: Shutterstock)

Dobar tek! 

Jednostavno, a prefino: Recept za tartar od tune za koji vam ne treba više od desetak minuta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju