Iako kod većine prevladava ljubav prema mesu, ne bismo trebali biti jedni od onih koji pod svaku cijenu odbijaju kušati nešto drugačije. Među vege receptima može se pronaći sjajnih jela koje bi većina vrlo jednostavno mogla pripremiti kod kuće.

Prema vegetarijancima i veganima još uvijek (nepravedno) postoje predrasude u nekim područjima, ali ih je (srećom) sve manje. Uostalom, statistike pokazuju kako vegetarijanskoj prehrani raste popularnost svugdje u svijetu, a najbolji je primjer SAD. U zemlji na koju nas asocira junk food, u razdoblju od 2014. do 2017., broj onih koji ne jedu meso povećao se za nevjerojatnih 600 posto!

Hamburgeri bez mesa, razno zapečeno povrće i umaci koji itekako mogu parirati ''klasičnoj'' prehrani - u vege kuharicama nalaze se prave riznice recepata koji su itekako nutritivno bogati i vrijedni isprobavanja. 

Donosimo vam prijedloge za dva ukusna i jednostavna vege recepta s kojima bi vam meso samo smetalo. 

Popečci od ajvara Popečci od ajvara (Foto: Getty Images)

RECEPT - Jednostavni popečci od ajvara i sira 

Sastojci:

  • 4 do 5 žlica ajvara 
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 350 g mekog ili oštrog brašna
  • 250 g svježeg sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 do 2 žličice soli
  • 2 jaja

Priprema: 

  1. U velikoj zdjeli usitnite maslac, dodajte svježi sir i 2 jaja te 4 do 5 žlica ajvara pa dodajte brašno, sol i prašak za pecivo. Brašna dodajte još po potrebi - kada rukama zamijesite glatko tijesto, ono mora biti pomalo ljepljivo.
  2. Pećnicu zagrijte na 200 °C, a ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm na dobro pobrašnjenoj podlozi. Čašom režite oblike i stavljajte na masni papir za pečenje. Pritom svaki put umočite čašu u brašno kako se ne bi lijepila za tijesto. 
  3. Pogačice možete premazati s ajvarom ili po njima posipati ribani sir i peći u zagrijanoj pećnici oko 15 do 20 minuta dok ne porumene. Uživajte i dobar tek!

RECEPT - Vege tortilja 

Sastojci: 

  • 1 velika integralna tortilja
  • 30 g rikole
  • 2 jušne žlice kukuruza
  • 1/2 crvene paprike, naribane
  • 2 žlice humusa
  • 2 kuhana jaja, oguljena
  • 1/4 avokada narezanog na kockice

Priprema:

  1. Tortilju zagrijte na tavi i premažite humusom. Dodajte povrće, avokado i narezana kuhana jaja.
  2. Zarolajte tortilju i uživajte! 

Bilo da ste u potrazi za raznim vege namirnicama koje će obogatiti vašu dosadašnju prehranu, razmišljate o vegetarijanstvu ili veganstvu ili pak samo želite uvesti neke novitete u svoj tanjur - Lidlov Vegenuary i Vemondo proizvodi nude šarolik izbor koji će zadovoljiti svačiji ukus. Siječanj je mjesec u kojem na Lidlovim policama možete pronaći razne vege delicije, a bogati Vemondo asortiman nudi slane i slatke namirnice u kojima svi mogu uživati. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju