Pitate li se ikada zašto noževi za jelo imaju zaobljen vrh? Povijest ima odgovor i na to pitanje. Tko zna kako bi izgledali noževi kojima mažemo maslac ili pekmez na kruh da nije kardinala Richelieua (Armanda Jeana du Plessisa), koji je živio u 17. stoljeću i bio prvi ministar u Državnom vijeću Luja XIII. Dotad su noževi imali šiljaste vrhove.

Richelieu, osjetljiv kada je riječ o hrani i bontonu za stolom, jednom je prilikom prigovorio gostu koji je odlučio ostatke hrane između zuba iščačkati vrhom noža. Kardinalu je dozlogrdilo nepristojno ponašanje – od zabijanja noževa u meso i drugu hranu kada bi gostima zatrebale slobodne ruke pa do izvlačenja zaostalih zalogaja između jedinica i dvojki. Pukao mu je film i rekao posluzi neka se riješe svih šiljastih noževa i zamijene ih zaobljenima.

Ubrzo nakon toga francuski kralj Luj XIV. zabranio je šiljate noževe – za stolom, ali i kao oružje – kako bi pokušao stati na kraj uobičajenom nasilju tog vremena, što je dodatno učvrstilo poziciju stolnog noža s okruglim vrhom kao preferiranog oblika pribora za jelo.

Taj se stil ubrzo proširio Francuskom, a potom i po velikom dijelu zapadnog svijeta. Do devetnaestog stoljeća na mnogim je mjestima postalo nemoguće nabosti grašak na nož. S vremenom se oblik noža za jelo mijenjao. Postao je malo širi kako bi se hrana na tanjuru lakše dogurala do vilice i kako bi se kriška kruha jednostavno "raspekmezila".

Stoga idući put kada se primite noža za jelo, sjetite se kardinala koji je promijenio povijest.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju