Pravi kavoljupci znaju da dobra šalica kave zlata vrijedi. Neki je piju crnu, a drugi ne mogu zamisliti prvu jutarnju šalicu bez malo mlijeka ili vrhnja. Mnogi vjeruju da se najslađa i najfinija kava radi upravo u francuskoj preši koja je u posljednje vrijeme sve popularnija i u Hrvatskoj.

Francuska preša je aparat za pripremu kave ili čaja koja se sastoji od staklenog vrča, preše i poklopca. Sam postupak je vrlo jednostavan. Kipuća voda se ulijeva u vrč zajedno s grubo mljevenom kavom. Nakon nekoliko minuta potrebno je pritisnuti prešu prema dolje kako biste dobili ukusnu kavu bez ikakvog taloga.

Voćne kiseline, kofein, lipidi, biljna vlakna, ugljikohidrati i melanoidini su topivi spojevi u kavi koji se otapaju različitim brzinom ovisno o izabranom načinu pripreme kave. Voćne kiseline i kofein otapaju se brže od ostalih spojeva u kavi, što je dobro jer su najpoželjniji elementi. Ugljikohidrati i biljna vlakna koja se otapaju posljednja, imaju gorak okus i prevelika koncentracija može pokvariti okus konačnog proizvoda.

Metoda kuhanja kave itekako može utjecati na okus vašeg omiljenog napitka. Većina metoda kuhanja kave oslanja se na propuštanje tople vode kroz mljevena zrna kave. Metoda kuhanja kave s francuskom prešom, pak, slična je pripremi šalice čaja jer se mljevena zrna namaču u vrućoj vodi.

To polagano namakanje je nježniji proces koji sprječava prekomjernu ekstrakciju i daje slađu šalicu kave punijeg okusa. S druge strane metode kapanja i prelijevanja prilikom pripremanja kave izlažu talog kave stalnom protoku vruće vode, brzo uklanjaju ukusne spojeve i imaju tendenciju prekomjerne ekstrakcije okusa.

Nova lica džezve: Moderna rješenja mladih dizajnera koja mijenjaju način na koji uživamo u kavi 2. mjesto Noa Poljak Min&Mal 1. mjesto Niko Sentić Ritual 3. mjesto Dora Pavešić Skrivena žličica +1 Dobitnici nagrade Moderna džezva, mentori Studija dizajna, predstavnici Barcaffea

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju