U zadnje su nas vrijeme preplavili recepti u kojima se namirnice u komadu stavljaju jedna na drugu ili jedna uz drugu u jednu posudu za pečenje. Ne može biti jednostavnije… ali okus najčešće i nije baš nešto. Očito ne sjeckamo stoljećima bez veze.

Ali isprobali smo ovaj recept na sličnu "foru" i rezultat je stvarno jako jako dobar. Naravno, količinu začinskog bilja i ljutinu možete prilagoditi svome ukusu, za još kremastiji umak, podlijte tjesteninu s malo vode u kojoj se kuhala.

Za pripremu vam treba desetak minuta, peče se pola sata – i to je to. Brzo, fino, a i dalje dosta efektno.

Sastojci za zapečene cherry rajčice i feta sir:

  • 550 g cherry rajčica
  • 1 ljutika, narezana na četvrtine
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena
  • 125 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, podijeljeno
  • sol
  • prstohvat mljevene ljute paprike ili ljuskica čilija
  • 250 g feta sira, u komadu
  • 3 grančice svježeg timijana
  • 280 g tjestenine
  • korica od 1 limuna (po želji), naribana
  • svježi bosiljak (po želji), za ukras

Priprema zapečene cherry rajčice i feta sir:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U srednju posudu za pečenje poslažite cherry rajčice, ljutiku, češnjak i ulje (osim 1 žlice). Začinite solju i ljutom paprikom i promiješajte.
  2. Stavite feta sir u sredinu smjese rajčice i pokapajte s preostalom 1 žlicom ulja. Na fetu stavite grančice timijana. Pecite 40 do 45 minuta, dok rajčice ne popucaju i feta sir ne dobije boju.
  3. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Odvojite ½ šalice vode od kuhanja pa procijedite.
  4. U posudu za pečenje s rajčicama i fetom dodajte kuhanu tjesteninu, vodu od kuhanja i koricu limuna (po želji) i miješajte dok se ne sjedini.
  5. Ukrasite bosiljkom i poslužite.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju