Iako postoji nekoliko varijacija recepata za kultni Sazerac, osnovna varijanta ne traži previše sastojaka. Baza je viski od raži, originalni američki proizvod, koji može zamijeniti i bourbon. Rye whiskey proizvodi se od mješavine koja mora sadržavati najmanje 51 posto raži, dok ostatak žitarica najčešće čine kukuruz i ječam te odležava u hrastovim bačvama. Osim viskija, koristi se i Peychaud's Bitters, biter koji distribuira američka tvrtka Sazerac.

Oko 1830. proizveo ga je Antoine Amédée Peychaud, kreolski farmaceut. Biter na bazi encijana, usporediv je s biterom Angostura, ali s prevladavajućom aromom anisa i notama metvice. Ne uspijete li pronaći Peychaud's Bitters, poslužit će i Angostura.
Kao što je slučaj s mnogim popularnim pićima, postoje različita mišljenja o tome kako ih napraviti pa tako neki miksolozi preferiraju liker od anisa ili pripremaju domaće bitere. Prilikom pripreme koktela čaša se često ispere apsintom.

Nijanse na stranu, ono što ne biste trebali činiti prilikom pripreme koktela je mućkanje u shakeru, posluživanje na ledu ili u koktelskoj čaši. Umjesto nje poslužit će starinska, velika i teška čaša. Osim toga, limunova korica ne bi smjela biti u samome piću, nego na rubu čaše.

Sastojci za Sazerac

  • 1 kocka šećera
  • 3 uštrcaja Peychaud's Bitters (ili nekog drugog bitera)
  • 7 ml apsinta ili likera od anisa
  • 60 ml raženog viskija
  • limunova korica

Priprema:

  1. Ohladite čašu tako da je napunite ledom i ostavite dok ne pripremite koktel. U čašu za miješanje pomiješajte kocku šećera s biterom i zgnječite drškom kuhače ili muddlerom. Ulijte viski i promiješajte.
  2. Bacite led iz čaše za posluživanje. Natočite malo apsinta u čašu, zavrtite je i izlijte. Ulijte pripremljeni viski sa šećerom u čašu. Ukrasite zavijutkom od limunove korice.

Novo u Zagrebu: Pizza od 1,4 kg inspirirana vrućim burekom na vagu iz 80-ih Picnic - 4 Picnic - 5 Picnic - 3 +1 Picnic - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju