Ova delicija koju mnogi uspoređuju s piletinom, kroz povijest je bila hrana za siromašne, a danas je možemo pronaći u finim restoranima s tradicionalnom hranom. Francuzi su poznati po tome da rade najbolje žablje krakove, a gastro povijest piše da su ih prvi počeli jesti Kinezi.

Zapisi pokazuju da su žablji krakovi bili uobičajena hrana u južnoj Kini još u prvom stoljeću naše ere.

Međutim, Francuzi su usavršili pripremu ove neobične namirnice pa ćemo im dati zasluge i žabe svrstati u tradicionalnu francusku kuhinju. Francuzi su počeli jesti žabe tijekom Stogodišnjeg rata s Engleskom kako ne bi umrli od gladi.

Polako su i Englezi upoznavali ovu namirnicu i brzo ju prihvatili kao deliciju.
Povijest kaže da su francuski redovnici bili debeli pa su im vlasti zabranile jesti meso. Meso su, naime, mogli jesti samo određen broj dana u godini. To je bio trenutak kad su žabe postale popularne, jer su ih klasificirali pod riblje proizvode i uživali u bijelom mesu žabljih krakova. Gladni francuski seljaci su počeli slijediti njihov primjer i tako se rodila narodna poslastica.

Žabe se mogu pripremati na razne načine Žabe se mogu pripremati na razne načine (Foto: Shutterstock)

Popularizaciji žaba pridonio je i engleski ugostitelj Auguste Escoffier, koji je svom jelu od žabljih nogu dao ime „mlade nifme“ što je zaintrigiralo lokalne gurmane pa su odlučili probati poznato francusko jelo.

Priprema žabljih krakova Priprema žabljih krakova (Foto: Shutterstock)

Žabe se mogu pripremiti na puno načina. Pržene su najukusnije, a mogu se pirjati s povrćem ili stavljati u razna jušna jela, poput tradicionalnih paprikaša u koje inače stavljamo piletinu. Ako uspijete pronaći dobre žabe, pripremit ćete ih vrlo jednostavno i brzo. Ne trebate biti poseban gastro majstor kako bi realizirali ovu francusku deliciju.

Mi vam danas donosimo brzinski recept za pržene žabe s umakom.

Sastojci za pržene žabe:

  • Žablje noge
  • Jaja
  • Brašno
  • Krušne mrvice
  • Sol, papar, crvena mljevena paprika, češnjak u granulama
  • Ulje za prženje

Priprema prženih žaba:

  1. Nema razlike u pripremi prženih žaba i, primjerice, piletine. Žablje krakove dobro posušite, posolite te očistite od žilica. Krušne mrvice pomiješajte sa začinima pa napravite klasičnu panadu: brašno – jaja – krušne mrvice.
  2. Pržite žablje krakove na srednjoj temperaturi sve do zlate boje.
  3. Stavite na papirnati ubrus kako bi upile masnoću.
  4. Poslužite uz najdraži umak i koju kap limunova soka.

Pržene žabe poslužite s umakom Pržene žabe poslužite s umakom (Foto: Getty Images)

Bon appétit!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju