Ponekad nas samo jedan sastojak u pripremi jela dijeli od toga da se osjećamo kao vrhunski chef, ali i da nam jelo ima okus kao da ga jedemo u restoranu. Iako će recept ostati isti, nakon što jednom vrhnje za kuhanje dodamo, primjerice u kajganu ili palentu, više se nećemo vratiti na staro. Brza i jednostavna jela 'z bregov vrhnje za kuhanje s novom, usavršenom recepturom obogatit će okusom i učiniti ih kremastijima. Zbog optimalne gustoće i svilenkaste teksture blago svježi mliječni okus dobro će se sljubiti sa slanim i slatkim.

Pet jednostavnih trikova i savjeta s kojima ćete promijeniti u svakodnevna jela


1. Okus palente bogatiji je ako umjesto maslaca upotrijebimo vrhnje za kuhanje

Palenta, hranjiva namirnica bogata vlaknima, idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu. Dobra je zamjena za krumpir, pa je u svoj jelovnik možete uvrstiti ako kojim slučajem pazite što jedete.

Ovisno o tome želite li rjeđu ili gušću palentu, važno je u šalicama okvirno izračunati omjer vode i kukuruzne krupice. Za gušću palentu omjer u šalicama otprilike je 4:1 – jedna šalica kukuruzne krupice na četiri šalice vode. Ako želite rjeđu, kuhajte je u omjeru 6:1. Zagrijte vodu, ali ne toliko da proključa jer ćete tako izbjeći grudice. Dodajte kukuruznu krupicu, malo soli i pjenjačom postepeno miješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok palenta ne postane željene gustoće i na samom kraju kuhanja u nju dodajte malo vrhnja za kuhanje. Nije potrebno dodatno ga zagrijavati, ali ga prije korištenja odložite izvan hladnjaka kako bi bilo sobne temperature. Nakon što ste dodali vrhnje za kuhanje, sve još kratko promiješajte pjenjačom pa nakon toga ugasite vatru, poklopite lonac i vaša je palenta gotova.

Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


2. Trikovi za ukusan ganache skriveni su u jednom sastojku

Desert od čokolade i vrhnja za kuhanje možda na prvu zvuči čudno, ali ova čokoladna bomba koja se priprema u tren oka zasladit će svačije nepce. Za čokoladnu glazuru ili ganache potrebno je 250 g čokolade s visokim udjelom kakaa i 250 ml vrhnja za kuhanje. Izmrvite čokoladu i zagrijte vrhnje za kuhanje pa ih kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Pripazite da smjesa ne proključa. Glatku i svilenkastu smjesu prekrijte prozirnom folijom i pustite 3 – 4 sata da se ohladi. Konzistencija kreme nakon hlađenja bit će idealna za premazivanje torte ili kolača.

Jednostavan čokoladni ganache s vrhnjem za kuhanje Jednostavan čokoladni ganache s vrhnjem za kuhanje (Foto: Getty Images)


3. Za pripremu čokoladnog napitka ne mora se koristiti samo mlijeko

Napitak od čokolade ne popravlja raspoloženje samo u hladnim zimskim danima, umjesto vruće možete napraviti rashlađenu verziju. Za savršeni napitak natrgane komadiće čokolade rastopite u 'z bregov vrhnju za kuhanje i zatim prelijte hladnim mlijekom. Za još bolju teksturu obavezno čokoladu miješajte pjenjačom. Da bi napitak bio još ukusniji, pri kraju ga možete ukrasiti šlagom.

Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

4. Zdrava juha od špinata s vrhnjem za kuhanje za okrepljujući ručak

Guste juhe idealan su ručak zbog brze i jednostavne pripreme, zasitne su i bogate vitaminima. Kremastu juhu od špinata završit ćete za manje od pola sata. Zelenoj vitaminskoj bombi punoj željeza okus ćete upotpuniti dodatkom vrhnja za kuhanje. Nakon što je juha gotova, dok je lonac još na štednjaku, u juhu dodajte hladno vrhnje za kuhanje i ostavite ga još koju minutu na štednjaku da se sjedini. Kremastim juhama 'z bregov vrhnje za kuhanje odličan je dodatak jer zadržava homogenu teksturu, ne gruda se i daje optimalnu gustoću svakom jelu. Poslužite svoju juhu uz prepečeni kruh i uživajte u ukusnom ručku.

Juha od špinata jednostavan je i hranjiv ručak Juha od špinata jednostavan je i hranjiv ručak (Foto: Getty Images)

 

5. Tajna savršenog doručka i kremaste kajgane krije se u samo jednom dodatku

Što može biti jednostavnije i hranjivije od kremaste i ukusne kajgane za doručak kao iz hotela? Dodatkom hladnog vrhnja za kuhanje na samom kraju obogatit ćete okus jela koje nikad ne može dosaditi.

Razbijte jaja u posudi, razmutite ih, posolite i dodajte malo papra i vlasca. Ulijte jaja u tavu i neprestano miješajte, pripazite samo da ne budu prekuhana. Za svako jaje koje ste razmutili u kajganu dodajte po žlicu hladnog vrhnja za kuhanje. Netom prije nego što su jaja gotova ugasite vatru. U recept možete dodati pancetu, šparoge, rajčicu ili bilo koju namirnicu po želji. Vrhnje za kuhanje upotpunit će svaki okus i dodati odličan ''šmek'' svakoj kombinaciji.

Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vindija po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju