• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #vrhnje za kuhanje

Više se nećete vratiti na staro! Pet trikova s vrhnjem koji mijenjaju svakodnevna jela

Vrhnje za kuhanje može biti idealna zamjena za klasičnu, tešku zapršku ako ga dodate na samom kraju pripreme variva i u njega umiješate mljevene zobene pahuljice. Pripremate li pak slasne lazanje, bešamel će uz dodatak vrhnja za kuhanje biti punijeg okusa.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.06.2022 12:41 komentari
viber Created with Sketch.
Uz kremastu kajganu servirati možete i sitno narezane rajčice
Uz kremastu kajganu servirati možete i sitno narezane rajčice (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu 8 Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane 8 Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok 8 Prilikom kuhanja palente pripazite na omjer vode i kukuruzne krupice 8

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj

Ponekad nas samo jedan sastojak u pripremi jela dijeli od toga da se osjećamo kao vrhunski chef, ali i da nam jelo ima okus kao da ga jedemo u restoranu. Iako će recept ostati isti, nakon što jednom vrhnje za kuhanje dodamo, primjerice u kajganu ili palentu, više se nećemo vratiti na staro. Brza i jednostavna jela 'z bregov vrhnje za kuhanje s novom, usavršenom recepturom obogatit će okusom i učiniti ih kremastijima. Zbog optimalne gustoće i svilenkaste teksture blago svježi mliječni okus dobro će se sljubiti sa slanim i slatkim.

Pet jednostavnih trikova i savjeta s kojima ćete promijeniti u svakodnevna jela


1. Okus palente bogatiji je ako umjesto maslaca upotrijebimo vrhnje za kuhanje

Palenta, hranjiva namirnica bogata vlaknima, idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu. Dobra je zamjena za krumpir, pa je u svoj jelovnik možete uvrstiti ako kojim slučajem pazite što jedete.

Ovisno o tome želite li rjeđu ili gušću palentu, važno je u šalicama okvirno izračunati omjer vode i kukuruzne krupice. Za gušću palentu omjer u šalicama otprilike je 4:1 – jedna šalica kukuruzne krupice na četiri šalice vode. Ako želite rjeđu, kuhajte je u omjeru 6:1. Zagrijte vodu, ali ne toliko da proključa jer ćete tako izbjeći grudice. Dodajte kukuruznu krupicu, malo soli i pjenjačom postepeno miješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok palenta ne postane željene gustoće i na samom kraju kuhanja u nju dodajte malo vrhnja za kuhanje. Nije potrebno dodatno ga zagrijavati, ali ga prije korištenja odložite izvan hladnjaka kako bi bilo sobne temperature. Nakon što ste dodali vrhnje za kuhanje, sve još kratko promiješajte pjenjačom pa nakon toga ugasite vatru, poklopite lonac i vaša je palenta gotova.

Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


2. Trikovi za ukusan ganache skriveni su u jednom sastojku

Desert od čokolade i vrhnja za kuhanje možda na prvu zvuči čudno, ali ova čokoladna bomba koja se priprema u tren oka zasladit će svačije nepce. Za čokoladnu glazuru ili ganache potrebno je 250 g čokolade s visokim udjelom kakaa i 250 ml vrhnja za kuhanje. Izmrvite čokoladu i zagrijte vrhnje za kuhanje pa ih kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Pripazite da smjesa ne proključa. Glatku i svilenkastu smjesu prekrijte prozirnom folijom i pustite 3 – 4 sata da se ohladi. Konzistencija kreme nakon hlađenja bit će idealna za premazivanje torte ili kolača.


3. Za pripremu čokoladnog napitka ne mora se koristiti samo mlijeko

Napitak od čokolade ne popravlja raspoloženje samo u hladnim zimskim danima, umjesto vruće možete napraviti rashlađenu verziju. Za savršeni napitak natrgane komadiće čokolade rastopite u 'z bregov vrhnju za kuhanje i zatim prelijte hladnim mlijekom. Za još bolju teksturu obavezno čokoladu miješajte pjenjačom. Da bi napitak bio još ukusniji, pri kraju ga možete ukrasiti šlagom.

Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

4. Zdrava juha od špinata s vrhnjem za kuhanje za okrepljujući ručak

Guste juhe idealan su ručak zbog brze i jednostavne pripreme, zasitne su i bogate vitaminima. Kremastu juhu od špinata završit ćete za manje od pola sata. Zelenoj vitaminskoj bombi punoj željeza okus ćete upotpuniti dodatkom vrhnja za kuhanje. Nakon što je juha gotova, dok je lonac još na štednjaku, u juhu dodajte hladno vrhnje za kuhanje i ostavite ga još koju minutu na štednjaku da se sjedini. Kremastim juhama 'z bregov vrhnje za kuhanje odličan je dodatak jer zadržava homogenu teksturu, ne gruda se i daje optimalnu gustoću svakom jelu. Poslužite svoju juhu uz prepečeni kruh i uživajte u ukusnom ručku.

 

5. Tajna savršenog doručka i kremaste kajgane krije se u samo jednom dodatku

Što može biti jednostavnije i hranjivije od kremaste i ukusne kajgane za doručak kao iz hotela? Dodatkom hladnog vrhnja za kuhanje na samom kraju obogatit ćete okus jela koje nikad ne može dosaditi.

Razbijte jaja u posudi, razmutite ih, posolite i dodajte malo papra i vlasca. Ulijte jaja u tavu i neprestano miješajte, pripazite samo da ne budu prekuhana. Za svako jaje koje ste razmutili u kajganu dodajte po žlicu hladnog vrhnja za kuhanje. Netom prije nego što su jaja gotova ugasite vatru. U recept možete dodati pancetu, šparoge, rajčicu ili bilo koju namirnicu po želji. Vrhnje za kuhanje upotpunit će svaki okus i dodati odličan ''šmek'' svakoj kombinaciji.

Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vindija po najvišim profesionalnim standardima.

  • #vrhnje za kuhanje
  • #'z bregov
  • #'z bregov vrhnje za kuhanje
  • #ganache
  • #kajgana
  • #palenta
  • #kremasta palenta
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Za dlaku!
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Stipan se ljeti drži živih boja i lagane hrane
Vindija donosi

Najdraži ljetni recept chefa Stipana Iličića: Brancin s porilukom i keljem u kremastom umaku s pancetom

Chef kuhinje jednog od zagrebačkih cijenjenih restorana Stipan Iličić često je inspiriran francuskom kuhinjom i smišlja nova kreativna jela. Što je osmislio za ovo ljeto, a da sadrži vrhnje, otkriva nam u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close