Ugostitelji na netom otvorenom Zagreb Burger Festivalu odabrali su po jednog predstavnika sa svoje kućice za veliki test burgera.

Strašni sud donio je žiri sastavljen od sedmero kušača koji vole (i mogu) fino pojesti. Posebno se ocjenjivao okus peciva, a posebno meso, kao i ukupni dojam u koji ulaze umaci, dodaci, kao i kreativnost kuhara. Prema ocjenama žirija tri najbolja burgera imali su Burger Bar, Lars&Sven te Submarine.     

Neki ugostitelji su muku mučili s tehničkim problemima pa nisu ni ušli u "bubanj". Bila je borba ostati hladne glave do samoga kraja, a nešto više o dojmovima, sastojcima i cijenama pročitajte u nastavku... 

Dio žirija Punkufer.hr na Zagreb Burger Festivalu Dio žirija Punkufer.hr na Zagreb Burger Festivalu (Foto: Andrea Paić)

Torpedo Burger

Monkey Business Burger (junetina, whiskey bourbon, rikola, panceta, cheddar, aceto balsamico, BBQ umak, pecivo)

Cijena: 52 kn

Hamburger koji se prerušio u hot dog? Moze li šis zamijeniti pljeskavicu? Na Burger Festivalu je sve dopušteno. Primaknuli smo se bliže da provjerimo o čemu se radi i ostali nosom u pecivu guštati u mirisu rikule i balzamičkog octa (barem onaj dio žirija koji ne bježi od aromatične salatice kao od inkasatora). Primili smo ga u ruku i zaključili da nisu ludi ti Riječani. Torpedo u pecivu se fino jede, “user friendly” za bijela odijela. Najavljeni bourbon whiskey osjetit ćete u tragovima ako niste previše gladni da se možete koncentrirati na suptilne note.

Pljeskavica: 7,7
Pecivo: 7,1
Ukupni dojam: 7,7
Ukupna ocjena: 7,5

Torpedo Torpedo (Foto: Punkufer.hr)

Špiro

Špiro burger (100 % junetina, cheddar, rikola, umak od tartufa, pecivo)

Cijena: 55 kuna

Provjerite u điru zasto svi vole Špiru... Mi smo sjeli i jeli ga u miru - koliko su nam to dopustile ose i pčele. Rimu na stranu, ako je njima dobar, i nama je. Neki su odzujali na prvu osjetivši tartufe, no dio žirija koji bi od jutra do sutra mogao snifati te underground delicije, nije imao ništa protiv. Klan rahlog mesa njurgao je protiv pljeskavice, a oko peciva smo se usuglasili da je skroz okej.

Pljeskavica: 7,2
Pecivo: 6,8
Ukupni dojam: 7,2
Ukupna ocjena: 7

Špiro Špiro (Foto: Punkufer.hr)

Submarine Burger 

Obelix burger (100% junetina iz lokalnog uzgoja, rikola, brie sir, komadići grilane krušķe, grubo sjeckani orasi, umak od istarskog bijelog tartufa)

Cijena: 58 kuna

Da nam je Submarine po ćeifu to nije tajna. Ljubili smo se javno dvije godine za redom i uzbuđeno iščekivali hoće li nas pljeskavica opet zamantati sočnošću, lagano rastresenom strukturom i aromom koju bismo pakirali u bočice i špricali je umjesto parfema?

Odlikaš nije iznevjerio očekivanja, štoviše ove godine je očvrsnuo zahvaljujući orasima koji daju materijala za igranje pod zubima. Tvrđe žirove u žiriju to je razočaralo (isti oni ljudi koji pljucaju grožđice iz punča), drugi su se kleli u hrskavost koja prodaje čipsolike navlakuše i druge grickalice.

Pljeskavica: 8,4
Pecivo: 8,8
Ukupni dojam: 9
Ukupna ocjena: 8,7

Submarine Submarine (Foto: Punkufer.hr)

Maredo Grill

Burger Maredo Special (odležana domaća junetina, iceberg salata, grilana aromatična salsa od patlidžana, paprike, rajčice i luka, umak pikantni kremasti sir s dimljenom paprikom i biljem, brioche pecivo)

Cijena: 57 kuna

Tko je spljoštio pecivo? Student nije, jer ovi ljudi su profići. Mrzitelji rikule, rikole ili kako vam drago ushićeno su zatitrali kad su vidjeli iceberg salaticu, no klan aromatičnih salata je frktao na odabir zelenila. Ponadali smo se da okus nije utučen kao oblik i ponovno razišli u razmišljanjima. Našli smo se na polovici i zaključili da se nije rodila ljubav, ali izašli bismo s Maredom još koji put.

Pljeskavica: 6,4
Pecivo: 5,4
Ukupni dojam: 6,4
Ukupna ocjena: 6

Maredo Maredo (Foto: Punkufer.hr)

El Toro 

Asado burger (brioche pecivo, mljevena black angus govedina (vrat,rebra i loj), cheddar sir, iceberg salata, salsa verde s grilanim paprikama, chorizo kobasice, chimicuri majoneza)

Cijena: 65 kuna

El Toro je pao bez borbe već na sami spomen sastojaka koji vode na uzbudljivo putovanje. Asado, chorizo, chimichurri - ako to ne zvuci seksi, ispraznit ćemo kufer. Egzotično, ali ne i nametljivo, u arenu s Asadom će se uhvatiti i oni koji ne skreću puno od pohanaca i pirea za nedjeljne ručkove. Ženstveni član žirija osvojio je mrvicu hrskavice u svojem zalogaju pa kušanje nije prošlo bez pljucanja.

Pljeskavica: 8,1
Pecivo: 7,7
Ukupni dojam: 8,1
Ukupna ocjena: 8

El Toro burger El Toro burger (Foto: Andrea Paić)

Lars&Sven Burger 
 
Blackadder (100 % australskog goveda Black Angus, domaći umak od smokve, hrskava istarska panceta, odležani britanski cheddar, pecivo s aktivnim ugljenom)

Cijena: 80 kuna single, 100 kuna double

Roberto iz Lars&Svena može napraviti tisuću pečenih burgera u deset sati, što je impozantna brojka. Matematiku na stranu, nismo ulazili u to je li brzina Slovencima vrlina. Darkerski burger senzacionalnog imena Blackadder zdrmao nas je kao beba zvečku. Opojna sočnost mesa, smokve koje pale prave okusne gumbiće, pecivo koje je bas kako treba... njegovo veličanstvo angus totalno je mrak. Prosvijetlio nas je, ali na zemljicu nas je vratila cijena. No tko ima i može izdvojiti 80 za singlicu i stotku za duplić neće požaliti.

Pljeskavica: 8,3
Pecivo: 8,9
Ukupni dojam: 9,5
Ukupna ocjena: 8,9

Lars&Sven burger Lars&Sven burger (Foto: Andrea Paić)

The Garden Bar&Kitchen  

Smokey double D (pecivo od krumpira, 2 x goveđa pljeskavica (160 g), dimljeni sir, BBQ mayo, kiseli krastavci, ljubičasti luk)

Cijena: 53 kune

Gdje ima dima, ima i Gardena. Da chef Palfi zna znanje redovito nas uvjerava. Decentni, uravnoteženi i jednostavno slasni paketić mesnog užitka ne skriva iznenađenja (pod uvjetom da se složimo kako krumpir u tijestu za pecivo nije znanstvena fantastika). Mozart u usporebi s ostalim festivalcima koji okus bildaju hrabrim sastojcima, Gardenov klasik jednako bi se dobro snašao na vrtnoj zabavi s tetkom (kulericom, koja nema ništa protiv luka) kao i na tekmi s dečkima. Odličan uz pivce!

Pljeskavica: 7,7
Pecivo:
8,4
Ukupni dojam:
8,4
Ukupna ocjena:
8,2

Garden burger Smokey double D Garden burger Smokey double D (Foto: Andrea Paić)

Reshetka by Đurina Hiža  

Burger Divlji Đuro (mljevena junetina i meso jelena ), namaz od poriluka i milerama, namaz od gljiva, miks zelenih salata, brioche pecivo)

Cijena: 62 kune

Divljeg Đuru zamišljamo kao jedinog junaka koji može suspregnuti suzu za zagorske brege, kao i dječjeg klasika Feliksa Saltena. Zagorski Chuck Norris junaštvo duguje uzbudljivim okusima koji se fino razvijaju i traju u ustima. Pod kapom od domaćeg peciva (kojem ne nedostaje maslaca) je dobar omjer jelena i junetine koji se fino složio s lisičkama, vrganjima i bukovačama. Kremasto, ljutkasto, gljivastično, nije za ziheraše.

Pljeskavica: 8,1
Pecivo:
8
Ukupni dojam:
8
Ukupna ocjena:
8

Reshetka burger Reshetka burger (Foto: Andrea Paić)

The Burger bar

Prime bacon butter burger (light brioche pecivo tostirano s maslacem, 20 dag 100 posto junećeg odreska (chuck-short rib-brisket), dupli cheddar sir, dupla pržena slanina, burnt butter mayo umak)

Ono što je u svijetu slatkiša torta, to je prime bacon u svijetu fast fooda. Torta i to rođendanska. Usta puno sočnosti i razgovor staje – tek poneki frfalj. Prime burger vraća primitivnim instinktima. Nismo skontali u kolikoj je to mjeri zbog umami junetine i slanine, koliko zbog umaka i puterastog peciva, no definitivno pomaže maslac što fino povezuje okuse. Maslac koji ne ostavlja onaj glupi osjećaj u ustima nego sve fino povezuje u obrok vrijedan novog šlaufića na trbuhu. Ponovilo se!

Cijena: 62 kn

Pljeskavica: 9,3
Pecivo: 9,7
Ukupni dojam: 9,8
Ukupna ocjena: 9,6

The Burger Bar The Burger Bar (Foto: Andrea Paić)

Kascheta

Kascheta burger (odležana junetina, cheddar sir, hrskava pancetta, miks salate - zelena i rikola, BBQ umak)

Cijena: 60 kuna

„Pecivo me podsjeća na dizano tijesto, nešto poput buhtle“, komentirala je članica žirija strogim okom promatrajući presjek burgera u kojem su se lijepo složili cheddar i panceta. Meso koje fino miriši, dovoljno začinjeno i slano, kao i dodaci čine finu slagalicu okusa, no možda i ne dovoljno upečatljivu da bismo je pamtili. Nedostaje „ono nešto“ da bismo se zaljubili ili preselili u zajednički stan, ali rado pristajemo na povremene reprize.

Pljeskavica: 6,7
Pecivo: 7,8
Ukupni dojam: 7
Ukupna ocjena: 7,1

Kasheta burger Kasheta burger (Foto: Andrea Paić)

Raclette Burgers and Fries 

Raclette special burger (junetina, raclette, panceta, kruška, rikola, chef umak (dijonnaise, „figonaise“ (smokve)

Cijena: 60 kuna

Ne možete li zamisliti život bez sira, ovo bi mogao biti vaš novi omiljeni burger. Ništa cheddar, samo raclette koji se fino topi od miline zalogaja, druži s osvježavajućom kruškom i neprimjetno preobraća one koji su govorili kako bi prije otišli na koncert Karleuše nego pojeli meso s voćem. Onome tko ima lijepe uspomene sa skijanja na kultni švicarski sir izletom do Zagreb Burger Festivala može ih samo nadopuniti.

Pljeskavica: 7,7
Pecivo: 8
Ukupni dojam: 8,2
Ukupna ocjena: 7,9

Raclette special burger Raclette special burger (Foto: Andrea Paić)

Bistro grill Deno

Istarski hamburger (boškarin i crna slavonska svinja, rajčica, rikola, cheddar, tartufata, pecivo)

Cijena: 65 kuna

Dok slušamo o mesu koje se sastoji od boškarina i slavonske svinje vidimo pred sobom Bonga koji nas hipnotizira plavim okicama, no oni koji ne podnose miris tartufa ubrzo su ispali iz masovne hipnoze. Dobar skroz, Deno sa zagrebačke Ljubljanice vrijedan je isprobavanja.

Pljeskavica: 6,2
Pecivo: 6,3
Ukupni dojam: 6,7
Ukupna ocjena: 6,4

Deno burger Deno burger (Foto: Andrea Paić)

Tabasco Burger Bar by Mate Janković         

The Bad (100 posto junetina, relish, iceberg salata, tabasco garlic mayo, cowboy cheese, domaći brioche s lanom i sezamom)

Cijena: 54 kune

Nemojte da vas uplaše ružni i zločesti burgeri u kućici Tabasca. Skroz su miroljubivi, bez skrivenog oružja koje čeka u obliku neuobičajenih sastojaka. Skuliran poput Clinta u najboljim danima, Bad nas nije čak ni naljutio Tabascom. Neki su primijetili da bi bilo dobro da nas je udarila pokoja kap (više).

Pljeskavica: 7,8
Pecivo: 6,8
Ukupni dojam: 7,2
Ukupna ocjena: 7,3

Tabasco burger Tabasco burger (Foto: Andrea Paić)

Rougemarin

Rougemarin burger (juneći burger u domaćem brioche pecivu, zelena salata, senf mayo umak, kiseli krastavci, ljubičasti luk, domaći kečap)

Cijena: 48 kuna (+ 16 kuna panceta i sir)
Kod chefa Marina Medaka jelovnik uvijek ima priču, a ove godine u prvom planu je disco osamdesetih koji više dolazi do izražaja kod milkshakeova nego burgera. No oni koji pobožno slijede Rougemarinova djela malo su i zaplesali od mekoće peciva koje je toliko flafasto da sve čari mesa i priloga dolaze do izražaja. Imajte na umu da se panceta i sir posebno naplaćuju.

Pljeskavica: 8,6
Pecivo: 7,8
Ukupni dojam: 8,8
Ukupna ocjena: 8,4

Rougemarin burger Rougemarin burger (Foto: Andrea Paić)

Brewbites 

Cijena: 74 kune

BBQ Boškarin Burger (meso boškarina, brioche sa sezamom, umak kuće honey mustard s citrusima (yuzu), cheddar, domaći namaz sa slaninom i šampinjonima)

Visoka očekivanja su majka većine razočaranja. Dok slušamo o mesu boškarina krećemo u niski start no brzo shvaćamo da nešto nedostaje. Ili nečega ima previše? Iako se mi nismo na njega navukli, ne znači da vi nećete.

Pljeskavica: 7,3
Pecivo: 7,5
Ukupni dojam: 7,5
Ukupna ocjena: 7,4

BrewBites burger BrewBites burger (Foto: Andrea Paić)

American bar Dollar

Homemade American Dollar burger (brioche pecivo, mljevena junetina, cheddar sir, domaća slavonska kobasica, zelena salata, tajni Chef BBQ umak, luk, majoneza sa senfom)

Cijena: 65 kn

Slavonski Amerikanac u Zagrebu se odlično snašao, ali nije našao zajednički jezik s dijelom žirija koji od crvenkastog mesa dobiva vrtoglavicu. Kad je riječ o ostalim komponentama, više je balerina nego sirovina.

Pljeskavica: 7
Pecivo: 7
Ukupni dojam: 6,8
Ukupno ocjena: 6,9

American bar Dollar burger American bar Dollar burger (Foto: Andrea Paić)

BarBaQ

Cheese & Steak (odležani biftek mariniran u soku od ananasa, sir cheddar, salata iceberg, krastavci, umak honey & mustard)

Cijena: 45 kuna

Barba nije u kategoriji klasičnog burgera, ali prikupio je dobre ocjene. Sočan i elegantan, bez elemenata koji strše. Žiriju se svidjelo pecivo, kao i okus mesa te osvježavajući prilozi. Idealan za one koji više vole meso u komadu nego mljeveno.

Pljeskavica: 8
Pecivo: 7,4
Ukupni dojam: 8
Ukupna ocjena: 7,8

Barbaq burger Barbaq burger (Foto: Andrea Paić)

S obzirom da su svi članovi žirija ponosni mesojedi bilo bi nepošteno ocjenjivati veganske i vegetarijanske burgere zajedno s onim “pravim” mesnim pljeskavicama. Vegansku, odnosno vegetarijansku ponudu izdvojili smo u zaseban tekst.

“Nisam jela meso 19 godina, ali ova vege pljeskavica mi ima okus po svinjetini” Vege burgeri na Zagreb Burger Festivalu 2019. - 2 Vege burgeri na Zagreb Burger Festivalu 2019. - 3 Vege burgeri na Zagreb Burger Festivalu 2019. - 6 +3 Vege burgeri na Zagreb Burger Festivalu 2019. - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju