Crna sol ili kala namak je iznimno cijenjen začin u Indiji, ali i dobrom dijelu svijeta. Riječ je kamenoj soli vulkanskoj porijekla bogatoj sumorovodikom i željezom koji ima karakterističan miris po kuhanim jajima.

Crna sol zapravo nije crna. Karakteriziraju je kristalići ružičaste, crvenkaste, pa čak i ljubičaste boje koji se prelijevaju na crnu boju, po kojoj je dobila ime. Neki je nazivaju i himalajska crna sol jer se dobiva iz rudnika u podnožju Himalaje u Indiji i Pakistanu.

Zbog svojeg potentnog mirisa i okusa crna sol često je koriste vegani i osobe koje jedu hranu biljnog porijekla. Dodajte se u jela poput tofua na kajganu, palačinke bez jaja, razne marinade i umake. U Indiji često se dodajte u jela od povrća i voća – od chutneyja do raita.

Ayurveda joj pripisuje brojna ljekovita svojstva. Crna sol je dobar izvor željeza pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Pomaže protiv nadutosti i zatvora, poboljšava rad probavnog sustava i sprječava žgaravicu.

Termička obrada će ukloniti njezin jak miris, pa se preporučuje da crnu sol dodajte pri kraj kuhanja ili pečenja kako biste dobili najbolje rezultate. Započnite s dodavanjem prstohvata soli, isprobajte jelo, pa onda prilagodite okuse prema vlastitim željama.

Crna sol može se kupiti u specijaliziranim trgovinama začina i zdrave hrane i u Hrvatskoj. Za vrećicu od 100 grama valja izdvojiti oko 20-ak kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju