Skrivena od masovnog turizma, povijesna talijanska sela i gradići zavode drevnom arhitekturom, prošlosti i nerijetko prirodom koja ih okružuje, a upravo jedno takvo mjesto smjestilo na Sardiniji. Santu Lussurgiu u pokrajini Oristanu krije brojne zanimljivosti, a jedna od posebnosti na koju su stanovnici osobito ponosni je filu 'e ferru, jako alkoholno piće koje se naziva i "željezna žica" s uzbudljivom prošlošću i koncentracijom alkohola do 45 posto koja nije blaga niti prema onima koji su „u treningu“.

Već 400 godina ovo mjesto s manje od 2000 stanovnika stvara moćno piće koje lokalci zovu i "vatrena voda". Santu Lussurgiu smatra se kolijevkom najstarije sardinijske tradicije proizvodnje aquavita, jakog alkoholnog pića aromatiziranog destilatom bilja ili začina. U 19. stoljeću, kada su uvedeni nameti na proizvodnju alkohola, filu 'e ferra se nastavila proizvoditi, ali „na crno“.

To se piće i danas većinom prodaje "ispod klupe" makar su se neki proizvođači profilirali na tržište. Sve do prije nekoliko desetljeća poljoprivrednici su svoje boce skrivali po kućama ili u vrtovima označavajući ta mjesta komadom željeza pa će odmetničko piće dobilo i nadimak "željezna žica". Neki pak smatraju da su mještani osmislili takav naziv i zbog obližnjih vulkanskih planina nazvanih Montiferru - "željezno brdo".

Ono što je oduvijek činilo aquavitu Santu Lussurgiu posebnom je to što se dobiva od vina, a ne kao u ostatku Sardinije, destilacijom manje cijenjene komine. Dodaje se i komorač, a ovisno o načinu proizvodnje može odležavati i u drvenim bačvama pa takvo piće karakteriziraju zlaćane i smećkaste nijanse.

Vatrena voda na Sardiniji se radi još od 16. stoljeća, kada su redovnici iz lokalne opatije sugrađanima ponudili taj moćni destilat. Isprva se koristio zbog svojih ljekovitih svojstava, posebno protiv zubobolje, a onda su ljudi shvatili da je odličan i kao piće. Iako je izvrstan kao digestiv nakon ručka ili večere, vatrena voda se donosi na stol kad god je vrijeme za nazdravljanje. Osim toga, tradicionalno se pije i na sprovodima, u čast pokojnika.

Kako uštedjeti, a jesti fino i zdravo? Savjeti i trikovi uspješnih Hrvata za održivu svakodnevicu Mastercard Priceless panel-rasprava - 7 Mastercard Priceless panel-rasprava - 6 Mastercard Priceless panel-rasprava - 5 +4 Mastercard Priceless panel-rasprava - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju